- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Η Ντανιέλ Ντελπές έχει μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία
Aπό το Σανζ Ελιζέ μέχρι την Ανταρκτική
![44160-99324.jpg 44160-99324.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/06/26/44160-99324.jpg)
Η προσωπική cruisinier του Φρανσουά Μιτεράν μιλάει στον Γιώργο Κρασσακόπουλο.
Είναι μία από τις πιο φημισμένες Γαλλίδες μαγείρισσες, έχοντας υπάρξει από προσωπική cuisiniere του Φρανσουά Μιτεράν μέχρι υπεύθυνη για την κουζίνα σε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική. Η Ντανιέλ Ντελπές έχει μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία. Και μόλις έγινε. Ονομάζεται «Υψηλή Μαγειρική». Τη συναντήσαμε για να ανακαλύψουμε τη συνταγή αυτής της σχεδόν μυθιστορηματικής ζωής.
Βλέποντας τη ζωή σου στην οθόνη
Δεν βλέπω την ταινία σαν την ιστορία της ζωής μου. Είναι η ιστορία της Ορτάνς. Είναι μια γυναίκα που, με κάποιο τρόπο, είναι περισσότερο εγώ απ’ ό,τι εγώ είμαι εγώ – αν αυτό που μόλις είπα βγάζει νόημα. Η Κατρίν Φρο (φωτό) είναι εξαιρετική ηθοποιός. Όταν τη συνάντησα γίναμε αμέσως φίλες και ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμαστε πολλά κοινά στο χαρακτήρα μας, στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Βρήκαμε μια κοινή γλώσσα που μας ένωσε και με καθησύχασε. Ναι, η ταινία είναι βασισμένη στη δική μου ιστορία, αλλά η Κατρίν Φρο μού είπε πολύ νωρίς κάτι που κράτησα ως το τέλος, όταν είδα την ταινία τελειωμένη. Εσύ υπάρχεις στην αληθινή ζωή, εγώ είμαι στη μυθοπλασία.
Η μαγειρική των γυναικών
Αυτό που με έπεισε να συμφωνήσω στο να γίνει το φιλμ ήταν ότι κατάλαβα πως όλοι είχαμε μια κοινή φιλοδοξία: Να κάνουμε μια ωραία ταινία για την κουζίνα, για τη μαγειρική των γυναικών. Και να χρησιμοποιήσουμε τη ζωή μου σαν αφορμή. Αναρωτιόμουν πώς αυτοί οι άντρες από το Παρίσι, που ήρθαν να με βρουν για να με πείσουν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν την εμπειρία της ζωής μου στην επαρχία, γιατί ζω εκεί και είναι κάτι που δεν θα άλλαζα ποτέ. Αλλά τα κατάφεραν πολύ καλά, καλύτερα από ό,τι περίμενα. Γιατί η «Υψηλή Μαγειρική» δεν είναι μόνο μια ταινία που δίνει τα εύσημα που αξίζουν σε μια συγκεκριμένη κουζίνα, σε όσους μαγειρεύουν με πάθος, αλλά και ακόμη πιο βασικά, το κάνει για τις γυναίκες μαγείρισσες, κάτι που τους άξιζε εδώ και πολύ καιρό.
Γυναικεία και ανδρική κουζίνα
Ναι, ο κόσμος της κουζίνας μοιάζει να είναι ένας αντρικός κόσμος. Ίσως όμως απλά και μόνο γιατί οι άντρες μιλούν για το τι σημαίνει να είναι σεφ, ενώ οι γυναίκες απλά κάνουν τη δουλειά τους. Σε ολόκληρο τον κόσμο όποιος θέλει μπορεί να πάει σε μια σχολή και να λέει ότι είναι σεφ, αλλά παίρνει χρόνια για να γίνει σεφ αληθινά. Εγώ δεν είμαι σεφ. Δεν ξέρω πώς δουλεύει μια κουζίνα ενός εστιατορίου. Δεν θέλω να ξέρω. Προτιμώ να μαγειρεύω σαν να μαγειρεύω σε οικογένεια. Μαγειρεύουν εξαιρετικά μεν, αλλά με μια διαφορετική λογική από αυτή ενός ανθρώπου που θέλει να είναι επικεφαλής μιας ομάδας και να δίνει διαταγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μαγειρική δεν αξίζει τον τίτλο της haute cuisine.
Μαγειρεύοντας για τον πρόεδρο
Η αλήθεια είναι ότι όταν μου ζήτησαν να συνεργαστώ στην ταινία, δεν θυμόμουν πάρα πολλά από τις εμπειρίες μου στο προεδρικό μέγαρο. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε το φιλμ διάβασα το βιβλίο μου ξανά και άρχισα να θυμάμαι όλα όσα έζησα εκεί δέκα χρόνια νωρίτερα. Ίσως ακούγεται λίγο υπερφίαλο, αλλά στην ταινία μπορείτε να δείτε μόνο δύο από τις περιπέτειες της ζωής μου. Κι αυτό είναι η αλήθεια. Όμως, όπως ξανάπα στο φιλμ, δεν θα δείτε τη δική μου ιστορία. Εγώ τους έδωσα το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν την ιστορία μου, αλλά η ταινία είναι μυθοπλασία. Είναι όπως όταν διδάσκω μαγειρική, εγώ μπορώ να τους δώσω τη συνταγή ή τη μέθοδο, αλλά οι άνθρωποι κάνουν ότι θέλουν μετά με αυτή. Και η ταινία, όπως μια συνταγή, έχει μια δική της ζωή, ξεχωριστή από μένα.
Το μυστικό μια καλής μαγείρισσας
Τι χρειάζεται; Κουράγιο, δύναμη για δουλειά, γιατί είναι δύσκολο, απαιτητικό επάγγελμα. Χρειάζονται πολλές ώρες, αφοσίωση, πολλές γνώσεις σε διαφορετικά θέματα και μια ανοιχτή καρδιά.
Αγαπημένο πιάτο
Μαγειρεύω για μένα, αλλά δεν υπάρχει κάτι περίπλοκο που να αγαπώ ιδιαίτερα, δεν καλοπιάνω τον εαυτό μου φτιάχνοντας κάτι εκλεκτό. Μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Ψωμί και τυρί μπορεί να είναι ένα ολόκληρο γεύμα για μένα. Ή ψωμί και φρούτα. Δεν περνάω πολύ καιρό τρώγοντας, αντίθετα απ’ ό,τι θα πιστεύατε.
Η σύγχρονη μανία με τη μαγειρική
Όλοι έχουμε ανάγκη να τρώμε και ανάγκη να ονειρευόμαστε. Μερικές φορές το ένα είναι απόρροια του άλλου. Αυτό ίσως εξηγεί το πόσο δημοφιλής είναι η μαγειρική στις μέρες μας. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύπτεις καινούριες εμπειρίες μέσα από τη γεύση, ή ακόμη και μέσα από την κουλτούρα του φαγητού, από το να διαβάζεις για τη μαγειρική ακόμη κι αν δεν μαγειρεύεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.