- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tinos Food Paths 2018, το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο μόλις ξεκίνησε!
Όλο το νησί είναι στο πόδι για να σου δείξει την ομορφιά της παράδοσης
Ακόμη θυμάμαι εκείνη την αλησμόνητη τελετή λήξης του 3ου Tinos Food Paths, στην αίθουσα με τους αργαλειούς της Σχολής Ραπτικής στη Χώρα της Τήνου. Μια τελετή-μυσταγωγία που μας άφησε όλους άφωνους και κατασυγκινημένους, θα ευγνωμονώ πάντα τους Τηνιακούς για τις στιγμές αυτές…Φέτος είναι η 4η χρονιά που το περίφημο φεστιβάλ διοργανώνεται, η αυλαία σηκώθηκε χτες Δευτέρα και θα κρατήσει μια εβδομάδα, μέχρι τις 13 του μηνός.
Όμως, και επειδή τους ξέρω πια καλά και είναι σαν να τους βλέπω, οι Τηνιακοί μ’ αυτό το φεστιβάλ ασχολιόντουσαν όλο τον χειμώνα, μην σας πω από πέρυσι, την επομένη της λήξης του 3ου. Μικροί-μεγάλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, ψαράδες, γιαγιάδες, αρχές του τόπου, ποιητές και χειρώνακτες, όλοι εδώ για τον κοινό σκοπό.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο κατάφερε να ενώσει όλους τους κατοίκους (όποιος Έλληνας καταλαβαίνει τη δυσκολία του εγχειρήματος…) και να συνθέσει μια νέα εικόνα για το νησί που οι περισσότεροι το έχουμε στο νου μας σαν το νησί της Παναγίας, προορισμένο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να δέχεται θρησκευτικό τουρισμό κατά κύριο λόγο. Και σήμερα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε τοπική κοινότητα που θέλει να αναδείξει την ιστορία της.
Οι Τήνιοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον τόπο τους, να αναδείξουν τον πανάρχαιο πολιτισμό τους μέσα από τη γαστρονομία. Φέτος το TFP είναι αφιερωμένο στους περίφημους (πάνω από 1000!) περιστεριώνες, ένα, ας πούμε, σήμα κατατεθέν του νησιού, που βεβαίως μας δίνει και το πιτσούνι, ένα εκλεκτό έδεσμα, από παλιά μέσα στην κουζίνα των ντόπιων νοικοκυρών αλλά και περιζήτητη πρώτη ύλη των ντόπιων και όχι μόνο εστιατορίων.
Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος μαγείρεψαν στο «επιτελικό» κέντρο της διοργάνωσης, την παλιά Ψαραγορά στη Χώρα, χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα. Ταυτόχρονα τρέχουν εκθέσεις ζωγραφικής-γλυπτικής με θέμα το περιστέρι. «Ίχνη» της σχέσης των Τηνιακών και πάλι με το περιστέρι θα βρουν όσοι περπατήσουν με ντόπιους συνοδούς στο χωριό Ταραμπάδος αλλά και σε πανέμορφες διαδρομές στα χωριά Σκαλάδο, Καρδιανή, Μυρσίνη, Πύργο και στη Χώρα. Οι διοργανωτές έχουν περιποιηθεί τους χώρους, έχουν αφήσει σ’ αυτούς μία σκέψη τους και υπόσχονται μια βαθιά βιωματική ανάταση-πιστέψτε τους!
Στην γκαλερί Δια-χρόνος είναι ανοικτή έκθεση ντόπιων ζωγράφων με θέμα τον διατροφικό πολιτισμό της Τήνου. Ο βραβευμένος οδηγός Difford’s Guide στήνει για δεύτερη χρονιά το «Greek Spirits Workshop» όπου διάσημοι bartenders μαζί με κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους τους θα δοκιμάσουν ελληνικά αποστάγματα, θα εμπνευστούν από τον τόπο και θα δημιουργήσουν ελληνικά κοκτέιλ για να τα προωθήσουν σε όλον τον κόσμο.
Όλες τις ημέρες της διοργάνωσης θα γίνονται δράσεις για παιδιά, εκθέσεις προϊόντων, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές με γνωστούς σεφ ανοιχτές για όλους, σεμινάρια και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Όποιοι τυχεροί μπορέσετε, σπεύσατε, το νησί είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχο, αυτές εδώ τις μέρες είναι απλά συγκλονιστικό!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.