- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Tinos Food Paths 2018, το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο μόλις ξεκίνησε!
Όλο το νησί είναι στο πόδι για να σου δείξει την ομορφιά της παράδοσης
Ακόμη θυμάμαι εκείνη την αλησμόνητη τελετή λήξης του 3ου Tinos Food Paths, στην αίθουσα με τους αργαλειούς της Σχολής Ραπτικής στη Χώρα της Τήνου. Μια τελετή-μυσταγωγία που μας άφησε όλους άφωνους και κατασυγκινημένους, θα ευγνωμονώ πάντα τους Τηνιακούς για τις στιγμές αυτές…Φέτος είναι η 4η χρονιά που το περίφημο φεστιβάλ διοργανώνεται, η αυλαία σηκώθηκε χτες Δευτέρα και θα κρατήσει μια εβδομάδα, μέχρι τις 13 του μηνός.
Όμως, και επειδή τους ξέρω πια καλά και είναι σαν να τους βλέπω, οι Τηνιακοί μ’ αυτό το φεστιβάλ ασχολιόντουσαν όλο τον χειμώνα, μην σας πω από πέρυσι, την επομένη της λήξης του 3ου. Μικροί-μεγάλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, ψαράδες, γιαγιάδες, αρχές του τόπου, ποιητές και χειρώνακτες, όλοι εδώ για τον κοινό σκοπό.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο κατάφερε να ενώσει όλους τους κατοίκους (όποιος Έλληνας καταλαβαίνει τη δυσκολία του εγχειρήματος…) και να συνθέσει μια νέα εικόνα για το νησί που οι περισσότεροι το έχουμε στο νου μας σαν το νησί της Παναγίας, προορισμένο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να δέχεται θρησκευτικό τουρισμό κατά κύριο λόγο. Και σήμερα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε τοπική κοινότητα που θέλει να αναδείξει την ιστορία της.
Οι Τήνιοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον τόπο τους, να αναδείξουν τον πανάρχαιο πολιτισμό τους μέσα από τη γαστρονομία. Φέτος το TFP είναι αφιερωμένο στους περίφημους (πάνω από 1000!) περιστεριώνες, ένα, ας πούμε, σήμα κατατεθέν του νησιού, που βεβαίως μας δίνει και το πιτσούνι, ένα εκλεκτό έδεσμα, από παλιά μέσα στην κουζίνα των ντόπιων νοικοκυρών αλλά και περιζήτητη πρώτη ύλη των ντόπιων και όχι μόνο εστιατορίων.
Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος μαγείρεψαν στο «επιτελικό» κέντρο της διοργάνωσης, την παλιά Ψαραγορά στη Χώρα, χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα. Ταυτόχρονα τρέχουν εκθέσεις ζωγραφικής-γλυπτικής με θέμα το περιστέρι. «Ίχνη» της σχέσης των Τηνιακών και πάλι με το περιστέρι θα βρουν όσοι περπατήσουν με ντόπιους συνοδούς στο χωριό Ταραμπάδος αλλά και σε πανέμορφες διαδρομές στα χωριά Σκαλάδο, Καρδιανή, Μυρσίνη, Πύργο και στη Χώρα. Οι διοργανωτές έχουν περιποιηθεί τους χώρους, έχουν αφήσει σ’ αυτούς μία σκέψη τους και υπόσχονται μια βαθιά βιωματική ανάταση-πιστέψτε τους!
Στην γκαλερί Δια-χρόνος είναι ανοικτή έκθεση ντόπιων ζωγράφων με θέμα τον διατροφικό πολιτισμό της Τήνου. Ο βραβευμένος οδηγός Difford’s Guide στήνει για δεύτερη χρονιά το «Greek Spirits Workshop» όπου διάσημοι bartenders μαζί με κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους τους θα δοκιμάσουν ελληνικά αποστάγματα, θα εμπνευστούν από τον τόπο και θα δημιουργήσουν ελληνικά κοκτέιλ για να τα προωθήσουν σε όλον τον κόσμο.
Όλες τις ημέρες της διοργάνωσης θα γίνονται δράσεις για παιδιά, εκθέσεις προϊόντων, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές με γνωστούς σεφ ανοιχτές για όλους, σεμινάρια και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Όποιοι τυχεροί μπορέσετε, σπεύσατε, το νησί είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχο, αυτές εδώ τις μέρες είναι απλά συγκλονιστικό!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.