- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Tinos Food Paths 2018, το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο μόλις ξεκίνησε!
Όλο το νησί είναι στο πόδι για να σου δείξει την ομορφιά της παράδοσης
![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![tinos-anoigma.jpg tinos-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/05/08/tinos-anoigma.jpg)
Ακόμη θυμάμαι εκείνη την αλησμόνητη τελετή λήξης του 3ου Tinos Food Paths, στην αίθουσα με τους αργαλειούς της Σχολής Ραπτικής στη Χώρα της Τήνου. Μια τελετή-μυσταγωγία που μας άφησε όλους άφωνους και κατασυγκινημένους, θα ευγνωμονώ πάντα τους Τηνιακούς για τις στιγμές αυτές…Φέτος είναι η 4η χρονιά που το περίφημο φεστιβάλ διοργανώνεται, η αυλαία σηκώθηκε χτες Δευτέρα και θα κρατήσει μια εβδομάδα, μέχρι τις 13 του μηνός.
Όμως, και επειδή τους ξέρω πια καλά και είναι σαν να τους βλέπω, οι Τηνιακοί μ’ αυτό το φεστιβάλ ασχολιόντουσαν όλο τον χειμώνα, μην σας πω από πέρυσι, την επομένη της λήξης του 3ου. Μικροί-μεγάλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, ψαράδες, γιαγιάδες, αρχές του τόπου, ποιητές και χειρώνακτες, όλοι εδώ για τον κοινό σκοπό.
![15032884_418123024978431_3593571420597454281_n.jpg 15032884_418123024978431_3593571420597454281_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/15032884_418123024978431_3593571420597454281_n.jpg)
Το γαστρονομικό φεστιβάλ-φαινόμενο κατάφερε να ενώσει όλους τους κατοίκους (όποιος Έλληνας καταλαβαίνει τη δυσκολία του εγχειρήματος…) και να συνθέσει μια νέα εικόνα για το νησί που οι περισσότεροι το έχουμε στο νου μας σαν το νησί της Παναγίας, προορισμένο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να δέχεται θρησκευτικό τουρισμό κατά κύριο λόγο. Και σήμερα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε τοπική κοινότητα που θέλει να αναδείξει την ιστορία της.
![18920399_520820598042006_9024843083603874571_n.jpg 18920399_520820598042006_9024843083603874571_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/18920399_520820598042006_9024843083603874571_n.jpg)
Οι Τήνιοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον τόπο τους, να αναδείξουν τον πανάρχαιο πολιτισμό τους μέσα από τη γαστρονομία. Φέτος το TFP είναι αφιερωμένο στους περίφημους (πάνω από 1000!) περιστεριώνες, ένα, ας πούμε, σήμα κατατεθέν του νησιού, που βεβαίως μας δίνει και το πιτσούνι, ένα εκλεκτό έδεσμα, από παλιά μέσα στην κουζίνα των ντόπιων νοικοκυρών αλλά και περιζήτητη πρώτη ύλη των ντόπιων και όχι μόνο εστιατορίων.
![16473284_461234114000655_4178992505454297632_n.jpg 16473284_461234114000655_4178992505454297632_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/16473284_461234114000655_4178992505454297632_n.jpg)
Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος μαγείρεψαν στο «επιτελικό» κέντρο της διοργάνωσης, την παλιά Ψαραγορά στη Χώρα, χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα. Ταυτόχρονα τρέχουν εκθέσεις ζωγραφικής-γλυπτικής με θέμα το περιστέρι. «Ίχνη» της σχέσης των Τηνιακών και πάλι με το περιστέρι θα βρουν όσοι περπατήσουν με ντόπιους συνοδούς στο χωριό Ταραμπάδος αλλά και σε πανέμορφες διαδρομές στα χωριά Σκαλάδο, Καρδιανή, Μυρσίνη, Πύργο και στη Χώρα. Οι διοργανωτές έχουν περιποιηθεί τους χώρους, έχουν αφήσει σ’ αυτούς μία σκέψη τους και υπόσχονται μια βαθιά βιωματική ανάταση-πιστέψτε τους!
Στην γκαλερί Δια-χρόνος είναι ανοικτή έκθεση ντόπιων ζωγράφων με θέμα τον διατροφικό πολιτισμό της Τήνου. Ο βραβευμένος οδηγός Difford’s Guide στήνει για δεύτερη χρονιά το «Greek Spirits Workshop» όπου διάσημοι bartenders μαζί με κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους τους θα δοκιμάσουν ελληνικά αποστάγματα, θα εμπνευστούν από τον τόπο και θα δημιουργήσουν ελληνικά κοκτέιλ για να τα προωθήσουν σε όλον τον κόσμο.
![18447693_509913755799357_4703511697255429564_n.jpg 18447693_509913755799357_4703511697255429564_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/18447693_509913755799357_4703511697255429564_n.jpg)
Όλες τις ημέρες της διοργάνωσης θα γίνονται δράσεις για παιδιά, εκθέσεις προϊόντων, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές με γνωστούς σεφ ανοιχτές για όλους, σεμινάρια και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Όποιοι τυχεροί μπορέσετε, σπεύσατε, το νησί είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχο, αυτές εδώ τις μέρες είναι απλά συγκλονιστικό!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.