- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Από το «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της» μέχρι την «Πολίτικη Κουζίνα», οι ταινίες με γαστρονομικό περιεχόμενο μάς ανοίγουν την όρεξη: μυρωδάτες, σοταρισμένες, ψιλοκομμένες, μαριναρισμένες σαν το πιο καλομαγειρεμένο φαγητό.
Στην κατηγορία αυτή των gourmet ταινιών υπάγεται και η «Υψηλή μαγειρική» (Haute Cuisine) του σκηνοθέτη Κριστιάν Βινσέντ, που έκανε πάταγο στη Γαλλία και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Ιουνίου. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία της Ορτάνς Λαμπορί, μιας γνωστής σεφ από μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, που μένει άναυδη όταν λαμβάνει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Το ατίθασο πνεύμα της και η αυθεντική μαγειρική της γρήγορα γοητεύουν τον Πρόεδρο, αλλά της αποφέρουν και πολλούς εχθρούς και ανταγωνιστές στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου του Σενς Ελυζέ.
Η ταινία βασίζεται στη ζωή της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής σεφ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν επί δύο χρόνια. Αξιοσημείωτη περσόνα, και επειδή υπήρξε η μοναδική γυναίκα που διηύθυνε ποτέ τις κουζίνες του προεδρικού μεγάρου, και επειδή διήγαγε έναν λίαν ασυνήθιστο βίο.
Όπως αναφέρει ο σεναριογράφος της ταινίας, Ετιέν Κομάρ, «από το βιβλίο της Ντανιέλ Ντελπές "Το βιβλίο της μαγειρικής μου από το Περιγκόρντ στο Ελυζέ", χρησιμοποιήσαμε μόνο μερικές κωμικές λεπτομέρειες, στιγμές με τον Πρόεδρο… Το σενάριο είναι ένα διασκεδαστικό κράμα από πραγματικά γεγονότα και καθαρή μυθιστοριογραφία.»
Γαστριμαργική κομεντί από τη χώρα για την οποία το φαγητό έχει σχεδόν πολιτική σημασία: σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα καλοκαιρινό βραδάκι;
Info: «Υψηλή Μαγειρική», σκην. Κριστιάν Βινσέντ, με τους Κατρίν Φρο, Ζαν ντ’Ορμεσό. Διανομή: filmtrade, Σπέντζος Φιλμ. Από 27/6.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.