- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Άραγε μπορείς να τρως με τα χέρια; Και αν ναι, τι και πότε;
Έχει μια αίσθηση ελευθερίας αλλά μη γίνουμε και πρωτόγονοι…
Δεν κρατιέσαι, θέλεις οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Βάζεις το χέρι και παίρνεις μια γεύση… ωραιότατο σκέφτεσαι, γλείφοντας τα δάχτυλά σου. Πόσες φορές έχεις «κλέψει» κάτι από την κατσαρόλα; Στο σπίτι σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, κανείς δεν θα σε κρίνει. Ούτε καν η κολλητή σου θα σε κακοχαρακτηρίσει αν απλώσεις το χέρι σου στο πιάτο της και της τσιμπήσεις μια πατάτα, το πολύ πολύ να σε κοιτάξει ξαφνιασμένη και αγριεμένη (τις πιο πολλές φορές) ταυτόχρονα. Το να τρως με τα χέρια έχει μια πρωτόγονη ελευθερία, ενώ για κάποιο λόγο κινητοποιεί περισσότερες αισθήσεις, δεν συμφωνείς;
Κατηγορίες φαγητού
Κάποια φαγητά δεν προορίζονταν ποτέ να φαγωθούν με μαχαίρι και πιρούνι, και αν τα τρως με αυτό τον τρόπο, είναι λάθος. Τέτοια φαγητά είναι η πίτσα, οι φτερούγες κοτόπουλου, το τηγανιτό κοτόπουλο, οι τηγανιτές πατάτες, τα παϊδάκια. Φυσικά το να χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια σου είναι συνήθως «βρώμικη» υπόθεση, οπότε, αν για το savoir vivre τα μαχαιροπίρουνα είναι λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση της κατάλληλης πετσέτας σίγουρα δεν είναι. Γιατί, εξυπακούεται πως δεν επιτρέπεται να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ούτε να σκουπίσεις τα χέρια σου στο παντελόνι και τα χείλια στο μανίκι.
Κρακεράκια με τυρί και ορεκτικά γενικότερα επίσης τρώγονται με τα χέρια, άλλωστε αυτό υποδεικνύει και ο όρος που τα περιγράφει - «finger food». Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα μπισκότα (οποιασδήποτε μορφής).
Τρόφιμα που επίσης τρως με το χέρι είναι το ψωμί και ότι σερβίρεται πάνω σε ψωμί, συνεπώς κάθε τύπος burger, σάντουιτς, χοτ-ντογκ, τα κουβέρ, τα κριτσίνια κ.α. Το ψωμί μάλιστα επειδή χρησιμοποιήθηκε αρχικά περισσότερο για να «μαζεύει» σάλτσες από το πιάτο, είναι ίσως και το πιο χαρακτηριστικό είδος φαγητού για το οποίο σχεδόν επιβάλλεται το χέρι.
Τα φρούτα επίσης, τρώγονται με το χέρι, ειδικά όταν σερβίρονται ολόκληρα και όχι καθαρισμένα.
«Πολιτιστικό» φαγητό
Σε κάποιες κουλτούρες του πλανήτη τρώνε με τα χέρια. Στην Ανατολική Ινδία, το να τρως με το δεξί χέρι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό. Εκτός του ότι θεωρείται πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να φας το φαγητό σου, λέγεται πως δίνει και περισσότερο συναίσθημα στην όλη διαδικασία κάνοντάς ταυτόχρονα το γεύμα πιο απολαυστικό. Το ψωμί που συνήθως σερβίρεται με το φαγητό, είναι αυτό που χρησιμοποιούν ως πιρούνι, για να πιάσουν τη μπουκιά ή να τη σκουπίσουν από το πιάτο. Αν βρεθείς σε ένα τοπικό εστιατόριο ή σε κάποια εκδήλωση ή πάρτι, το να τρως με τα χέρια όχι μόνο είναι θεμιτό, αλλά και αναμενόμενο, ωστόσο, θυμήσου, πρέπει να χρησιμοποιήσεις πάντα το δεξί σου χέρι.
Κάποια φαγητά της βόρειας Αφρικής και της Ασίας, πρέπει επίσης να τρώγονται με τα χέρια. Όπως το χούμους (!)
Και με τους δυο τρόπους
Πολύ συχνά κάποια τρόφιμα για να τα φας, όπως για παράδειγμα τα οστρακοειδή, χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και τα δυο, και τα χέρια σου και μαχαιροπίρουνα. Τα καβούρια και τους αστακούς για παράδειγμα, τα σπας και τα ανοίγεις χρησιμοποιώντας τα χέρια, η χρήση του ειδικού πιρουνιού θα σε βοηθήσει να βγάλεις ευκολότερα το κρέας και με πιρούνι πάλι θα φτάσει η μπουκιά στο στόμα.
Όταν δεν υπάρχουν μαχαιροπίρουνα
Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου, ξεκάθαρα, τα μαχαιροπίρουνα είναι πολυτέλεια, για παράδειγμα σε ένα … πανηγύρι ή μια υπαίθρια γιορτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν κανόνες, κάνε ό,τι κάνει και ο, εξίσου απελευθερωμένος διπλανός σου και … διασκέδασέ το διπλά.
Να θυμάσαι: όταν τρως με τα χέρια είναι σημαντικό να τα έχεις πλύνει καλά πριν αλλά και μετά. Να έχεις πάντα εύκαιρη την πετσέτα σου. Και αν δεν είσαι σίγουρη για τον ενδεδειγμένο τρόπο, μην βιαστείς, παρατήρησε πρώτα τους γύρω σου για να βεβαιωθείς πως είσαι στο σωστό δρόμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.