Θεματα

Στην κουζίνα του Μπάκιγχαμ

Μήπως εσύ τρως πιο «βασιλικά» απ' τη βασίλισσα; Συναρπαστικές λεπτομέρειες από τις διατροφικές συνήθειες της βρετανικής Αυλής

Τάνια Δελή
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μακριά από τα διακριτικά και αδιάκριτα βλέμματα της κοινής γνώμης, όταν οι πολυέλαιοι σβήσουν και τα καπέλα μπουν στις καπελιέρες, η ζωή συνεχίζεται πίσω στο «σπίτι», στο Μπάκιγχαμ. Δεν έχεις απολύτως κανένα κοινό με τη βασίλισσα Ελισάβετ (πώς να έχεις άλλωστε), ίσως όμως να χρειαστεί να αναθεωρήσεις για τη φράση «τρώω βασιλικά» που χρησιμοποιείς με σαρκαστική διάθεση, γιατί θα διαπιστώσεις πως εσύ τρως τελικά περισσότερο από τη βασίλισσα και… το απολαμβάνεις κιόλας.

Οι διατροφικές συνήθειες του Μπάκιγχαμ

Σύμφωνα με τον Darren McGrady, προσωπικό σεφ της βασίλισσας από το 1982 έως το 1993, η βασιλική οικογένεια έχει σε γενικές γραμμές πολύ ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Τόσο η βασίλισσα όσο και ο σύζυγός της Φίλιππος είναι «μετρημένοι» στο φαγητό, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος είχε εντρυφήσει στις οργανικές τροφές, πολύ πριν αυτές γίνουν… μόδα.

Το βιβλίο του Darren McGrady

Η βασίλισσα δεν είναι του «φαγητού»

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο McGrady, η βασίλισσα «τρώει για να ζήσει, δεν ζει για να τρώει». Οι σεφ, το φαγητό, η κουζίνα, ερχόντουσαν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Τρανταχτό παράδειγμα της «χλιαρής» σχέσης της βασίλισσας με το φαΐ, θυμάται ο σεφ, είναι όταν κάποτε της ζήτησε να αντικαταστήσει κάποιες κατσαρόλες και τηγάνια στην κουζίνα του παλατιού -υπάρχουν σκεύη που δεν έχουν αλλαχτεί ποτέ, έχουν πάνω τους τη σφραγίδα της βασίλισσας Βικτώριας και χρησιμοποιούνται τα ίδια από το 1800- η απάντηση στο αίτημά του ήταν ένα αμετάκλητο «όχι».  Χίλιες φορές, είχε πει, να ξοδέψουν αυτά τα λεφτά στη φροντίδα των αλόγων και των στάβλων.

Η βασίλισσα γευματίζει συνήθως μόνη. Στα ιδιωτικά αυτά γεύματα, λοιπόν, προτιμάει το ελαφρύ φαγητό, ψητά ή ποσαρισμένα ψάρια ή κυνήγι και σαλάτα λαχανικών (λογικό να νιώθει μπουχτισμένη από τις «φαμφαρώδεις» γεύσεις των δείπνων όπου απαιτείται η παρουσία της). Πού και πού -όχι πάντα– συνοδεύει το φαγητό της με ένα ποτήρι από το αγαπημένο της κρασί, ένα κόκκινο γλυκό γερμανικό. Το πρωινό της δε, είναι πάντα το ίδιο: τα αγαπημένα της δημητριακά, τα οποία μάλιστα φυλάει «χύμα» σε ένα Tupperware (για να διατηρούνται φρέσκα και τραγανά).

Το άμυλο δεν υπάρχει στο μενού

Ένα από τα περίεργα που αποκαλύπτει ο σεφ Darren McGrady και για το οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση, είναι πως η βασίλισσα απαίτησε την «αποχή» από οποιαδήποτε μορφή άμυλου στα προσωπικά της γεύματα. Αυτό σημαίνει πως τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες δεν βρίσκονται στην λίστα πρόσληψης «υδατανθράκων» όταν γευματίζει μόνη -το ποσέ ψάρι της ή το κρέας με τα λαχανικά δεν συνοδεύονται ποτέ από πατάτες, ενώ το απογευματινό της τσάι απολαμβάνει με μικρά σάντουιτς που έχουν συνήθως αγγούρι, σολομό ή αυγό και μαγιονέζα, ή μουστάρδα και ζαμπόν. Το δε ψωμί είναι χωρίς την κόρα. Η έλλειψη ζυμαρικών, ρυζιού ή πατάτας από το πιάτο, δεν αφορά αυστηρά ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Απλά είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο πειθαρχημένη είναι η Ελισάβετ και πόσο πιστή σε ένα ελαφρύ διατροφικό μοτίβο. Ίσως εκεί να αποδίδεται κατά έναν μεγάλο βαθμό η εξαιρετική της υγεία και η μακροβιότητά της. 

 

 

Οι μους και τα μάνγκο είναι η αδυναμία της

Περιττά ψωμιά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες λείπουν από το μενού. Τι αρέσει τελικά στη βασίλισσα; Η σοκολάτα. Δεν ζει χωρίς σοκολάτα! Η μους σοκολάτα είναι το αγαπημένο της γλυκό, αλλά και ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας. Όπως λέει ο πρώην σεφ του παλατιού John Higgins, όταν το μενού περιλάμβανε μους σοκολάτας, όλα τα πιάτα επέστρεφαν «γυαλισμένα» στην κουζίνα. Η βασίλισσα επίσης είναι φανατική των μάνγκο, σε βαθμό που σε εκπλήσσει, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που γνωρίζει ακριβώς πόσα μάνγκο βρίσκονται στο ψυγείο του Μπάκιγχαμ. Η σαλάτα κοτόπουλο με μάνγκο και αμύγδαλα που σερβιρίστηκε στο επίσημο γεύμα της στέψης το 1953, «επινοήθηκε» για τη συγκεκριμένη μέρα, δεν είναι τυχαίο. Μάνγκο και μους σοκολάτα, λοιπόν. Με αυτά κερδίζεις την καρδιά της Ελισάβετ.

Σχεδόν τα πάντα είναι «σπιτικά»

Φυσικά και η βασιλική οικογένεια δεν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια του μήνα. Αυτό όμως για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι πως τα περισσότερα από τα υλικά που συνθέτουν τα γεύματά της προέρχονται από το δικό τους «μποστανάκι». Ο Κάρολος και η Νταϊάνα απολάμβαναν θηράματα που είχε κυνηγήσει ο Κάρολος, ενώ καλλιεργούσαν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά τους πιάτα. Το αρνί προερχόταν από το δικό τους κοπάδι που έβοσκε στις εκτάσεις τους στην εξοχή, το γάλα από τις δικές τους αγελάδες, ακόμα και τα μανιτάρια τα μάζευαν άγρια από τη δική τους γη. Η ίδια η βασίλισσα τρώει συχνά μοσχάρι, ελάφι, φασιανό και σολομό που έχουν εκτραφεί, ψαρευτεί ή κυνηγηθεί στα δικά τους «βοσκοτόπια», στο Sandringham ή το Balmoral.

Δεν πετάς… ούτε ψίχουλο

Η «λιτότητα» που χαρακτηρίζει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες της βασιλικής οικογένειας δεν περιορίζεται στο κυνήγι ή την καλλιέργεια των δικών τους προϊόντων. Ο πρίγκιπας Κάρολος, συνηθίζει να κρατάει ότι περίσσεψε από το γεύμα του, θεωρώντας πως δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Αν μείνει φαγητό στα πιάτα, φυλάσσεται επιμελώς στα “Tupperware” και χρησιμοποιείται, με κάποιο τρόπο, ξανά την επόμενη μέρα. Αν για παράδειγμα, το μενού είχε ψητό αρνί, το οποίο περίσσεψε, την επόμενη θα έμπαινε σε μια «πίτα του βοσκού»! 

Η Κέιτ μαγειρεύει

Παραδοσιακά τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έχουν το καθένα τον δικό του προσωπικό σεφ, ο οποίος τους ακολουθεί -σε όποια κατοικία κι αν βρεθούν- και φροντίζει για την προετοιμασία και το σερβίρισμα των γευμάτων τους. Την εξαίρεση στον κανόνα τολμά ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, καθώς εκείνος και η οικογένειά του, έχουν δημιουργήσει ένα σχετικά μικρό για τα βασιλικά δεδομένα σπιτικό, το οποίο και θέλουν να «διαφυλάξουν» για τον εαυτό τους όσο περισσότερο γίνεται. Δεν έχουν σεφ από το παλάτι, μαγειρεύει η ίδια η Κέιτ (προσπαθεί και ο Γουίλιαμ, αλλά δεν είναι το φόρτε του). Η Κέιτ δεν είναι γαλαζοαίματη και στον «θνητό» οικογενειακό της περίγυρο είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιμελείται συχνά το φαγητό της οικογένειας. Αλλά και ο Γούιλιαμ φαίνεται να απολαμβάνει αυτές τις φυσιολογικές οικογενειακές στιγμές, επισκέπτονται μάλιστα τακτικά την οικογένεια της Κέιτ απλά για να φάνε όλοι μαζί.

Τα αυγά του Καρόλου πρέπει να είναι «τέλεια»

Θα ήθελες να ακούσεις κάτι πιο «πιπεράτο» σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και απογοητεύεσαι όταν μαθαίνεις για σπιτικά πιάτα, καλλιέργεια λαχανικών στον… κήπο, σάντουιτς με το τσάι, οικιακά μαγειρέματα και άλλα τέτοια που καθρεφτίζουν εσένα περισσότερο παρά έναν Μονάρχη. Μάθε λοιπόν πως, σύμφωνα με τον προσωπικό σεφ του Καρόλου και της Νταϊάνα, ο πρίγκιπας επέμενε τα αυγά του να έχουν βράσει ακριβώς 4 λεπτά, ούτε δευτερόλεπτο λιγότερο ή περισσότερο. Μάλιστα, ήταν τόσο αυστηρή η εντολή που η ασφάλειά του ενημέρωνε την «κουζίνα» μόλις ο Κάρολος ήταν έτοιμος να επιστρέψει… σπίτι, ενώ πάντα υπήρχαν τρεις κατσαρόλες έτοιμες σε σημείο βρασμού για να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι αυστηροί και απαραβίαστοι κανόνες

Απαγορεύονται τα θαλασσινά

Αν εσύ απολαμβάνεις πού και πού ένα πιάτο θαλασσινά, μια αστακομακαρονάδα για παράδειγμα, έχεις κάθε λόγο να υπερηφανεύεσαι. Η βασίλισσα δεν μπορεί! Αστακοί, καβούρια, γαρίδες, μύδια, στρείδια, απαγορεύονται αυστηρά, για τον απλούστατο λόγο ότι κρύβουν διατροφικούς κινδύνους. Το απαιτητικό πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις της βασίλισσας αλλά και των μελών της βασιλικής οικογένειας - επίσημα δείπνα, φιλανθρωπικά γκαλά, ταξίδια - δεν αφήνουν κανένα περιθώριο «δικαιολογημένης» απουσίας. Στην ίδια λογική κυμαίνεται και η απαγόρευση να τρώει η βασιλική οικογένεια οποιοδήποτε κρέας (ή φαγητό γενικότερα) «μέτρια ψημένο»! Η βασίλισσα τηρεί πιστά την οδηγία, αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος, δεν το κρύβει, απολαμβάνει πού και πού μικρές ατασθαλίες με θαλασσινές γεύσεις.  

Απαγορεύεται το νερό βρύσης

Παράσιτα και βακτήρια παραμονεύουν και ευθύνονται για διάφορες δυσάρεστες στομαχικές και εντερικές ασθένειες. Η βασίλισσα έχει πολλάκις ταξιδέψει σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν φημίζονται για την καθαρότητα του νερού τους. Φαντάζεσαι το ρίσκο; Μην σε εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός πως το νερό βρύσης βρίσκεται ψηλά στη λίστα των «απαγορευμένων» προς κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό.

Μακριά από σκόρδο

Η γεύση του είναι εντελώς «άγνωστη» στο Μπάκιγχαμ. Όχι όμως επειδή ελλοχεύουν διατροφικοί κίνδυνοι όπως με το νερό βρύσης ή τα θαλασσινά, κάθε άλλο -αφού το σκόρδο είναι από μόνο του μια τροφή-φάρμακο - αλλά επειδή το απαγορεύει αυστηρά η ίδια η βασίλισσα. Όπως αποκαλύπτει ο John Higgins, αν υπήρχε σκόρδο στο φαγητό ή έστω λίγο κρεμμύδι, το πιάτο δεν έφτανε στο τραπέζι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μυρωδιά του. Και δεν το αποφεύγει μόνο η βασίλισσα, αλλά το απαιτεί και από ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Είναι ανεπίτρεπτο να μυρίζεις σκόρδο, πόσο μάλλον όταν σε καθημερινή σχεδόν βάση περνούν τις πόρτες του παλατιού σημαίνοντα πρόσωπα της βρετανικής πολιτικής σκηνής, ξένοι αξιωματούχοι και «έκτακτοι» επισκέπτες υψηλά ιστάμενοι. Αν το καλοσκεφτείς, είναι μια λογική και δικαιολογημένη θυσία.

Και αν η τύχη σε φέρει στο ίδιο τραπέζι με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, τα παρακάτω μικρά αλλά σημαντικά, θα σώσουν την τιμή και την υπόληψή σου: 

Κανείς δεν ξεκινάει να τρώει πριν τη Βασίλισσα

Το πρωτόκολλο για τις επίσημες περιστάσεις, το πώς, το πότε και το τι τρώνε στα επίσημα γεύματα που παραθέτει το παλάτι ή προσκαλείται η βασίλισσα, διατηρείται αναλλοίωτο και τηρείται κατά γράμμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όπως αποκαλύπτει ένας πρώην μπάτλερ του παλατιού, ο Paul Burrell, δεν αγγίζεις τα μαχαιροπίρουνα μέχρι να ξεκινήσει να τρώει η βασίλισσα. Επίσης, πρέπει να σταματήσεις να τρως μόλις τελειώσει εκείνη. Ακολουθείς λοιπόν τον «ρυθμό» του Μονάρχη, ακόμα και όταν σηκώνεται ή όταν κάθεται στο τραπέζι. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, τα λάθη είναι… ασυγχώρητα και θεωρούνται μεγάλη προσβολή στο πρόσωπο της βασίλισσας.

Κουβέντα… με μέτρο

Είναι μια τέχνη να κουβεντιάζεις σε ένα επίσημο δείπνο στο οποίο παρακάθεται η Ελισάβετ. Το 2015 ο οδηγός της Formula 1 Λούις Χάμιλτον υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό του παλατιού, όταν άρχισε να μιλάει στη βασίλισσα που καθόταν στα δεξιά του (!), τη λάθος στιγμή. Για την ακρίβεια, η βασίλισσα είναι εκείνη που απευθύνει πρώτη το λόγο στον επίτιμο καλεσμένο της - ο οποίος κάθεται πάντα στα δεξιά της - κατά τη διάρκεια του πρώτο πιάτου. Οι υπόλοιπες κυρίες στο τραπέζι, θα ακολουθήσουν κατόπιν το παράδειγμά της. Στη συνέχεια, η βασίλισσα θα απευθυνθεί σε εκείνον που κάθεται στα αριστερά της (στην παραπάνω περίπτωση, στον Χάμιλτον).  Έτσι λοιπόν «ενορχηστρώνεται» μια διακριτική και σε απόλυτη ισορροπία επιτραπέζια κουβέντα, διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη ροή συζήτησης. Αν το κάνεις λάθος, μπορεί κι εσύ, όπως ο Χάμιλτον να βρεθείς στη «μαύρη λίστα» της βασίλισσας Ελισάβετ.