- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αθηναίων, στάθηκαν δίπλα μας σε δύσκολες στιγμές, και παραμένουν ακόμα σταθερή αξία. Αυτά είναι τα 10 «θρυλικά» ζαχαροπλαστεία της πόλης που ευχόμαστε να μην κλείσουν ποτέ!
Χαρά
Το διάσημο ζαχαροπλαστείο της Πατησίων πρωτολειτούργησε το 1969 και έγινε αμέσως διάσημο για το εξαιρετικής ποιότητας παγωτό του – ιδιαίτερα το παγωτό «Σικάγο». Η συνταγή παραμένει ίδια εδώ και 49 χρόνια. Το ίδιο και η πρώτη ύλη, που είναι το φρέσκο γάλα από φάρμες της Πάρνηθας, του Κιλκίς και των Τρικάλων. Από τα γλυκά του καταστήματος ξεχωρίζει το σαράι κανταΐφι αλλά και το εκμέκ, είτε με παγωτό καϊμάκι ή στην εκδοχή «Guzel». Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια
Αφοί Ασημακόπουλοι
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, καθώς λειτουργεί από το 1915. Το άλλοτε γαλακτοπωλείο της Χαριλάου Τρικούπη εξελίχθηκε σε ένα από τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με μεγάλη γκάμα γλυκισμάτων. Πλέον, την επιχείρηση «τρέχει» η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Οι σταθεροί πελάτες του μας προτείνουν να δοκιμάσουμε τις χειροποίητες σοκολάτες και το (επίσης χειροποίητο) παγωτό, τις πάστες και τις τούρτες του, το παραδοσιακό τσουρέκι του αλλά και τη μους σοκολάτα. Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα
Βάρσος
Το κλασικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς λειτουργούσε αρχικά (από το 1892!) στο κέντρο της Αθήνας ως ζαχαρο-γαλακτοπωλείο, ενώ μεταφέρθηκε στα βόρειο το 1922. Πρόκειται για τον μοναδικό «αυθεντικό» Βάρσο. Στο ρετρό καφέ-ζαχαροπλαστείο της οδού Κασσαβέτη οι θαμώνες συνοδεύουν τον καφέ τους με το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και το αφράτο γεμιστό τσουρέκι, ενώ το παγωτό καϊμάκι βρίσκεται επίσης στις top επιλογές. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους μαρέγκες και κεσεδάκια με γιαούρτι ή κρέμα. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Ανδριάς
Αν έχεις περάσει από τη Λεωφόρο Καποδιστρίου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει στο ύψος της Φιλοθέης ένα μικρό πλήθος κόσμου έξω από τον «Ανδριά». Ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών η ουρά μπορεί να φτάνει έως το δρόμο. Από το 1972 το προφιτερόλ έχει γίνει «ταυτότητα» του ζαχαροπλαστείου, καθώς παραμένει διαχρονικά το πιο διάσημο γλυκό του. Η επιτυχία οφείλεται στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και στα φρέσκα υλικά.
Λεωφόρος Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη
Κοσμικόν
Από το 1961, για πολλούς Aθηναίους γαλακτομπούρεκο σημαίνει «Κοσμικόν». Αγνές πρώτες ύλες, χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη συνθέτουν το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Βέβαια, πολλοί είναι και εκείνοι που μιλούν για επίσης εξαιρετικό κανταΐφι κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι. Λεωφόρος Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος και σε 5 ακόμη καταστήματα σε όλη την Αθήνα
Τα Γιούλια
Ένα ζαχαροπλαστείο με μικρασιατικές ρίζες άνοιξε το 1945 στην οδό Μεσολογγίου στη Νέα Ιωνία. «Τα Γιούλια» διαθέτουν πια 3 καταστήματα στην περιοχή και προσφέρουν ποιοτικά γλυκά, βασισμένα σε αυθεντικές πολίτικες συνταγές. Τα γνωστότερα; Αρωματικό τσουρέκι, βουτυρένιο γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς με τραγανό φύλλο, φυσικά. Αλέκου Παναγούλη 74, Αναγεννήσεως 49-51, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία
Αριστοκρατικόν
Το «Αριστοκρατικόν» άνοιξε το 1928 και έκτοτε προσφέρει στους πελάτες του εκλεκτά γλυκά. Σήμερα η 4η γενιά ιδιοκτητών διατηρεί στην κορυφή τα ίδια αγαπημένα τρουφάκια και τις χειροποίητες σοκολάτες, απλές ή γεμιστές με επιλεγμένους καρπούς από όλη την Ελλάδα: δαμάσκηνα Σκοπέλου, φιστίκια Αιγίνης, κάστανα Πηλίου, βύσσινα Τριπόλεως είναι μερικές μόνο από τις πρώτες ύλες που εσωκλείονται στα φημισμένα σοκολατάκια του καταστήματος. Βουλής 7, Σύνταγμα
Μητροπολιτικόν
Από το 1930 όλα τα κλασικά γλυκά μπορείς να τα βρεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο κτίριο με τον αριθμό 38 επί της οδού Βουλής θα βρεις ποικιλία παραδοσιακών γλυκών – πολλά εκ των οποίων κατάγονται από την Ύδρα: εργολάβους, καριόκες, σιροπιαστά, χειροποίητα σοκολατάκια και αμυγδαλωτά που λιώνουν στο στόμα. Την παράδοση συνεχίζει πλέον η Τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Βουλής 39, Σύνταγμα
Ο Κρίνος
Ένα από τα παλαίοτερα και πιο γνωστά «λουκουματζίδικα» της Αθήνας λειτουργεί από το 1923 στην οδό Αιόλου, προσφέροντας καθημερινά στους πελάτες του παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, πραλίνα ή παγωτό. Στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης, στο σημείο που το 1855 άνοιξε το πρώτοaθηναϊκό φαρμακείο. Αιόλου 87, Αθήνα
Κωνσταντινίδης
Το 1920 ο Γρηγόριος Κ. Κωνσταντινίδης στήνει το πρώτο ζαχαροπλαστείο της αλυσίδας, ενώ 5 χρόνια αργότερα οι γιοi του το φέρνουν στην Ελλάδα. Από το 1954 που η οικογένεια δημιούργησε τη δική της συνταγή, ο Κωνσταντινίδης έχει γίνει συνώνυμο του εκμέκ αλλά και του μιλφέιγ που έως και σήμερα παραμένει το πιο διάσημο γλυκό του. Πλέον, πέρα από την κλασσική συνταγή με την κρέμα βανίλια, προσφέρονται και δύο παραλλαγές: με σοκολάτα αλλά και ανάμικτο. 22 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
H γαλλική παράδοση συναντά τη φινέτσα και η κάθε στιγμή γίνεται αξέχαστη
Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας περιμένουν με εορταστικά μενού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.