- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
![29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg 29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg)
![asimakopouloi.jpg asimakopouloi.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/04/13/asimakopouloi.jpg)
Μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αθηναίων, στάθηκαν δίπλα μας σε δύσκολες στιγμές, και παραμένουν ακόμα σταθερή αξία. Αυτά είναι τα 10 «θρυλικά» ζαχαροπλαστεία της πόλης που ευχόμαστε να μην κλείσουν ποτέ!
Χαρά
Το διάσημο ζαχαροπλαστείο της Πατησίων πρωτολειτούργησε το 1969 και έγινε αμέσως διάσημο για το εξαιρετικής ποιότητας παγωτό του – ιδιαίτερα το παγωτό «Σικάγο». Η συνταγή παραμένει ίδια εδώ και 49 χρόνια. Το ίδιο και η πρώτη ύλη, που είναι το φρέσκο γάλα από φάρμες της Πάρνηθας, του Κιλκίς και των Τρικάλων. Από τα γλυκά του καταστήματος ξεχωρίζει το σαράι κανταΐφι αλλά και το εκμέκ, είτε με παγωτό καϊμάκι ή στην εκδοχή «Guzel». Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια
Αφοί Ασημακόπουλοι
![asimakopouloi.jpg asimakopouloi.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/asimakopouloi_0.jpg)
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, καθώς λειτουργεί από το 1915. Το άλλοτε γαλακτοπωλείο της Χαριλάου Τρικούπη εξελίχθηκε σε ένα από τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με μεγάλη γκάμα γλυκισμάτων. Πλέον, την επιχείρηση «τρέχει» η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Οι σταθεροί πελάτες του μας προτείνουν να δοκιμάσουμε τις χειροποίητες σοκολάτες και το (επίσης χειροποίητο) παγωτό, τις πάστες και τις τούρτες του, το παραδοσιακό τσουρέκι του αλλά και τη μους σοκολάτα. Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα
Βάρσος
![varsos2.jpg varsos2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/varsos2.jpg)
Το κλασικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς λειτουργούσε αρχικά (από το 1892!) στο κέντρο της Αθήνας ως ζαχαρο-γαλακτοπωλείο, ενώ μεταφέρθηκε στα βόρειο το 1922. Πρόκειται για τον μοναδικό «αυθεντικό» Βάρσο. Στο ρετρό καφέ-ζαχαροπλαστείο της οδού Κασσαβέτη οι θαμώνες συνοδεύουν τον καφέ τους με το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και το αφράτο γεμιστό τσουρέκι, ενώ το παγωτό καϊμάκι βρίσκεται επίσης στις top επιλογές. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους μαρέγκες και κεσεδάκια με γιαούρτι ή κρέμα. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Ανδριάς
![andrias2.jpg andrias2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/andrias2_0.jpg)
Αν έχεις περάσει από τη Λεωφόρο Καποδιστρίου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει στο ύψος της Φιλοθέης ένα μικρό πλήθος κόσμου έξω από τον «Ανδριά». Ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών η ουρά μπορεί να φτάνει έως το δρόμο. Από το 1972 το προφιτερόλ έχει γίνει «ταυτότητα» του ζαχαροπλαστείου, καθώς παραμένει διαχρονικά το πιο διάσημο γλυκό του. Η επιτυχία οφείλεται στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και στα φρέσκα υλικά.
Λεωφόρος Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη
Κοσμικόν
Από το 1961, για πολλούς Aθηναίους γαλακτομπούρεκο σημαίνει «Κοσμικόν». Αγνές πρώτες ύλες, χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη συνθέτουν το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Βέβαια, πολλοί είναι και εκείνοι που μιλούν για επίσης εξαιρετικό κανταΐφι κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι. Λεωφόρος Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος και σε 5 ακόμη καταστήματα σε όλη την Αθήνα
Τα Γιούλια
![tagioulia.jpg tagioulia.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/tagioulia.jpg)
Ένα ζαχαροπλαστείο με μικρασιατικές ρίζες άνοιξε το 1945 στην οδό Μεσολογγίου στη Νέα Ιωνία. «Τα Γιούλια» διαθέτουν πια 3 καταστήματα στην περιοχή και προσφέρουν ποιοτικά γλυκά, βασισμένα σε αυθεντικές πολίτικες συνταγές. Τα γνωστότερα; Αρωματικό τσουρέκι, βουτυρένιο γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς με τραγανό φύλλο, φυσικά. Αλέκου Παναγούλη 74, Αναγεννήσεως 49-51, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία
Αριστοκρατικόν
![aristokratikon.jpg aristokratikon.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/aristokratikon.jpg)
Το «Αριστοκρατικόν» άνοιξε το 1928 και έκτοτε προσφέρει στους πελάτες του εκλεκτά γλυκά. Σήμερα η 4η γενιά ιδιοκτητών διατηρεί στην κορυφή τα ίδια αγαπημένα τρουφάκια και τις χειροποίητες σοκολάτες, απλές ή γεμιστές με επιλεγμένους καρπούς από όλη την Ελλάδα: δαμάσκηνα Σκοπέλου, φιστίκια Αιγίνης, κάστανα Πηλίου, βύσσινα Τριπόλεως είναι μερικές μόνο από τις πρώτες ύλες που εσωκλείονται στα φημισμένα σοκολατάκια του καταστήματος. Βουλής 7, Σύνταγμα
Μητροπολιτικόν
![mitropolitikon2.jpg mitropolitikon2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/mitropolitikon2.jpg)
Από το 1930 όλα τα κλασικά γλυκά μπορείς να τα βρεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο κτίριο με τον αριθμό 38 επί της οδού Βουλής θα βρεις ποικιλία παραδοσιακών γλυκών – πολλά εκ των οποίων κατάγονται από την Ύδρα: εργολάβους, καριόκες, σιροπιαστά, χειροποίητα σοκολατάκια και αμυγδαλωτά που λιώνουν στο στόμα. Την παράδοση συνεχίζει πλέον η Τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Βουλής 39, Σύνταγμα
Ο Κρίνος
Ένα από τα παλαίοτερα και πιο γνωστά «λουκουματζίδικα» της Αθήνας λειτουργεί από το 1923 στην οδό Αιόλου, προσφέροντας καθημερινά στους πελάτες του παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, πραλίνα ή παγωτό. Στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης, στο σημείο που το 1855 άνοιξε το πρώτοaθηναϊκό φαρμακείο. Αιόλου 87, Αθήνα
Κωνσταντινίδης
![konstantinidis.jpg konstantinidis.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/konstantinidis_1.jpg)
Το 1920 ο Γρηγόριος Κ. Κωνσταντινίδης στήνει το πρώτο ζαχαροπλαστείο της αλυσίδας, ενώ 5 χρόνια αργότερα οι γιοi του το φέρνουν στην Ελλάδα. Από το 1954 που η οικογένεια δημιούργησε τη δική της συνταγή, ο Κωνσταντινίδης έχει γίνει συνώνυμο του εκμέκ αλλά και του μιλφέιγ που έως και σήμερα παραμένει το πιο διάσημο γλυκό του. Πλέον, πέρα από την κλασσική συνταγή με την κρέμα βανίλια, προσφέρονται και δύο παραλλαγές: με σοκολάτα αλλά και ανάμικτο. 22 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.