Ταβέρνα Τσικάλι, ίσως η καλύτερη της Σίφνου
Πάνω στην αμμουδιά, κάτω από την παχιά σκιά των αλμυρικιών σε περιμένουν όλες οι νοστιμιές της σιφνέικης κουζίνας
Η οικογενειακή ταβέρνα Τσικάλι λειτουργεί από το 1983 στο Βαθύ της Σίφνου, πάνε τώρα 35 χρόνια. Ήταν μια εποχή που δεν υπήρχε δρόμος στο Βαθύ και οι επισκέπτες του ερχόντουσαν με λάντζες είτε από τις Καμάρες είτε από τον Πλατύ Γιαλό.
Εκείνη την εποχή ο Νίκος Φραζέσκαρος γεννημένος στη Σίφνο αλλά με μακρινή καταγωγή από την Κρήτη, μπαρκαρισμένος 5-6 χρόνια ηλεκτρολόγος στα καράβια του Μάρκου Νομικού, και αφού είχε γυρίσει τον κόσμο, Αργεντίνα, Μεξικό, Κούβα πήρε την απόφαση να στεριώξει στο νησί του. Παρέλαβε ένα μικρό καφενεδάκι, με τηλεφωνείο της εποχής στη μέση της αμμουδιάς χωρίς να ξέρει γρι από μαγειρική και ανάμεσα στις δυο ταβέρνες που βρισκόταν στις δυο άκρες της παραλίας, έφτιαξε ταβέρνα. Φώναξε τον Νικηφόρο έναν μάγειρα φίλο του με γνώσεις και με τη μάνα του στην κουζίνα ξεκίνησε τη νέα του ζωή. Από τότε οι τρεις γενιές της οικογένειας Φραζέσκαρου με αγάπη, μεράκι και πολλή φροντίδα δημιούργησαν τη φήμη της ίσως καλύτερης ταβέρνας της Σίφνου.
Το Τσικάλι είναι κτισμένο πάνω στην αμμουδιά, δυο βήματα από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών. Εδώ, κάτω από την παχιά σκιά των αλμυρικιών και της ξύλινης πέργκολας, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα της γαλήνιας θάλασσας και να γευθεί τις συνταγές την εποχή που αυτό ήταν προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα. Ξέρουν ότι εδώ θα γευτούν το υπέροχο κατσικάκι κατσαρόλας με κρασί σιφνέικο και άνηθο, το ριγανάτο κουνέλι, το γεμιστό χοιρινό φούρνου με τυρί, ντομάτα και πιπεριά και τους παραδοσιακούς ρεβιθοκεφτέδες, τυροκεφτέδες (από ντόπιο τυροβόλι), καπαροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ρεβιθάδα ξυλόφουρνου. Οι λάτρεις του ψαριού θα το γευτούν μόνο φρέσκο (όταν είναι διαθέσιμο), θα φάνε ακόμη και τη σάλτσα από τον πεντανόστιμο φρέσκο μπακαλιάρο με σάλτσα λεμονιού στον ταβά. Μεγάλα σουξέ έχουν οι πίτες της κυρά Φλώρας, της γυναίκας του, με το χειροποίητο φύλλο, όπως η σπανακόπιτα –με τυροβόλι- και οι υπέροχες λεμονόπιτες και αμαυγδαλόπιτες της.
Η εμμονή του Νίκου στα αγνά υλικά τον οδήγησε να δημιουργήσει μια φάρμα στις κατάφυτες με θυμάρι, σχοίνα και ελιές πλαγιές του Βαθιού, στην περιοχή Βουνάκι, με τροφοδοσία νερού από την περιοχή Χοχλάκι. Ο κυρ-Νίκος μπορεί να έγινε ταβερνιάρης δεν ξέχασε και την τέχνη του. Ως ηλεκτρολόγος έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και έτσι έχει εξασφαλίσει ενέργεια για τις παγολεκάνες του γάλακτος αλλά και τις μηχανές του αρμεκτηρίου. Όχι παίζουμε. Έτσι με εξασφαλισμένη την ποιότητα των δικών του ζώων, χοιρινών, εριφίων και κουνελιών μπορεί να χρησιμοποιεί στην κουζίνα του ό,τι πιο βιολογικό και αγνό. Περισσότερα.
*Για τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
**Για τα κεραμικά Ατσόνιος διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
