Θεματα

9 μπακαλιάροι ζητούν σκορδαλιά

Από τη Λαχαναγορά του Ρέντη έως το Λυκαβηττό τηγανίζονται ψαράκια

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mpakaliaros-anoigma.jpg

Φέτος μας την έσκασε η 25η Μαρτίου και αντί να είναι μια ωραιότατη αργία, όπως της πρέπει, πήγε και κάθισε σε μία Κυριακή. Αλλά όχι! Δεν θα της περάσει… Εμείς τον μπακαλιάρο θα τον φάμε!

Βασίλαινας

vasilainas.jpg

Έχει έτσι κι αλλιώς έναν από τους καλύτερους μπακαλιάρους της Αθήνας (και μία άπαιχτη ταραμοσαλάτα- άσχετο). Ο τηγανιτός μπακαλιάρος του «Βασίλαινα»» φημίζεται για το λεπτεπίλεπτο κουρκούτι του και το ελαφρύ τηγάνισμα. Αν δεν τον φας σήμερα, που έχει την τιμητική του, τότε πότε; Ε;; Μαζί θα βρεις την απαραίτητη συνοδεία μια μοντέρνας (εξαιρετικής) ρετσίνας αλλά και πολλούς σαρακοστιανούς μεζέδες. Βρασίδα 13, Όπισθεν Χίλτον, 210 7210501

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

mpalkoni.jpg

Αυτό το μπαλκόνι έχει καταγωγή από τη Σχοινούσα και θέα όλη την Αθήνα. Να πας για ψαράκι φρέσκο (ο ιδιοκτήτης συνεργάζεται με ψαράδες του Αιγαίου) και λαχταριστά θαλασσινά που μοσχοβολάνε θάλασσα. Για την 25η Μαρτίου εκτός από τον τηγανιτό μπακαλιάρο και τη βελούδινη σκορδαλιά, να πάρεις και τη φάβα από αρχαίο σπόρο της Σχοινούσας αλλά και πορίχια (άγρια χόρτα εποχής). Απλά υπέροχα. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240

Überness

25_berness.jpg

Πλαστικές καρέκλες, ελληνικά σημαιάκια, μουσικές και ο Βασίλης Καλλίδης στην κουζίνα. Τι άλλο να ζητήσεις για την εθνική εορτή; Ίσως τον τηγανιτό μπακαλιάρο του μαζί με γνήσια πατατένια σκορδαλιά με μπόλικο σκόρδο. Ή εκείνη την πράσινη ανοιξιάτικη σαλάτα με ντοματίνια και πολλά μυρωδικά. Και για το τέλος φυσικά μια μους με χαλβά ταχινένιο και καραμελωμένα αμύγδαλα. Και αν στην παρέα υπάρχουν αμετανόητοι του κρέατος, πείτε τους ότι φέτος θα λειτουργεί και το regular Überness menu με τα καλύτερα κεφτεδάκια της πόλης, την τραγανή του την πανσέτα, πατάτες τηγανητές μα μαγιονέζα, σκόρδο και παρμεζάνα, ζουμερά Burgers και όλα τα άλλα που ενέπνευσαν το αθάνατο #foreverfat. Τζων Κέννεντυ 1, Λαχαναγορά Ρέντη, 210 4816320

Όμικρον

omikron.jpg

Πάντα είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείς το εστιατόριο όπου μεγαλουργεί ο ταλαντούχος Μίλτος Αρμένης. Ας γίνει η 25η Μαρτίου μια ακόμη αφορμή. Πράσινη σαλάτα με φασόλια, κρεμμυδάκι φρέσκο, μυρωδικά και λαδολέμονο, σαρδέλες σε κρούστα από σουσάμι άσπρο και μαύρο με μαρμελάδα λεμόνι, μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με λαχανικά βραστά και λεμονάτη σκορδαλιά, πανακότα από φυτική κρέμα και σάλτσα κουβερτούρας είναι όλα όσα θα δοκιμάσεις με €29/άτομο, μαζί με λευκό ή κόκκινο κρασί. Δρόσου 1 και Αίγλης, Ν. Ερυθραία, 210 6202475

Ρακί Μεζέ

raki-meze.jpg

Για μπακαλιάρους που αγαπούν την παρέα. Δοκίμασε σαλάτα «Καστελόριζο», ντολμάδες θαλασσινών, μύδια αχνιστά πολίτικα, κριθαρότο θαλασσινών, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και σιμιγδαλένιο χαλβά με γλυκό κουταλιού, όλα με €25/άτομο, μαζί με λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακί. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, 210 9429027

Ορίζοντες Λυκαβηττού

orizontes.jpg

Και πώς κάνεις 25η Μαρτίου χωρίς να κοιτάξεις όλο το λεκανοπέδιο αφ’ υψηλού; Πώς κάνεις το οτιδήποτε, δηλαδή, χωρίς να χαζέψεις αυτή την πλανεύτρα πόλη…Σαλάτα από φρέσκα φασολάκια, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, γόνος γαρίδας τηγανιτός σε κρούστα από σιμιγδάλι και αγιολί χωρίς αυγό, μπακαλιάρος σκορδαλιά με βραστά λαχανικά, μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα, σιροπιασμένος με μέλι και λευκό ή κόκκινο κρασί με €31/άτομο. Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (είσοδος Τελεφερίκ), 210 7210701

Καστελόριζο

varkiza.jpg

Με θέα θάλασσα για να σου υπενθυμίζει ότι όπου να’ ναι το καλοκαιράκι έρχεται. Άρχισε με τη σαλάτα «Καστελόριζο» και τους ντολμάδες θαλασσινών για να σου ανοίξει η όρεξη, συνέχισε με μύδια αχνιστά σε αρωματικό ζωμό λαχανικών με άγρια ρίγανη και κριθαρότο καβούρι, τίμησε τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά και κλείσε με μια κολασμένη πορτοκαλόπιτα. Αυτά είναι. €25/ άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακί. Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, 210 9655022

Μπουκιά και Συχώριο

mamalakis.jpg

Για τον πιο τραγανό μπακαλιάρο της Αθήνας, αλλά και για κροκέτες μπακαλιάρου, καρυδάτη σκορδαλιά, χταπόδι ξιδάτο, παντζάρια με καρύδι, σουπιές σπανάκι, γαρίδες κριθαράκι, χταπόδι μπουρδέτο και πολλές ακόμα λιχουδιές από τα χέρια του Ηλία Μαμαλάκι, απλά πηγαίνετε μια ανοιξιάτικη βόλτα μέχρι το Μαρούσι. Κηφισίας 22, 210 6893444

Tier et tout

tier.jpg

Στην ατμοσφαιρική σάλα του εστιατορίου ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις από τα χέρια του σεφ Δημήτρη Σταμούδη όλα τα απαραίτητα της ημέρας, αλλά και τα νόστιμα της Σαρακοστής. Δοκίμασε τον μπακαλιάρο ψητό με αγιολί σκόρδου και ψητά παντζάρια φούρνου, αλλά κάνε χώρο στο τραπέζι και για τη φάβα Σαντορίνης αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης και καραμελωμένα κρεμμύδια, τη σαλάτα ρεβίθια με ψητό χταπόδι και vinaigrette πορτοκάλι, την τραγανή γαρίδα με ταραμά, άλγη θάλασσας και φύκια και τόσα άλλα. Δημ. Βασιλείου 10, Ν. Ψυχικό, 210 6776731

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.