- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Την αγάπη μου για τα παλιά καφενεία τη γνωρίζετε. Τη συγκίνηση που νιώθω όταν τα βλέπω να κουβαλούν μνήμες και εικόνες από ένα κόσμο που χάνεται. Όπως και πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάμω για να εντοπίσω ένα από αυτά, ή και την λύπη μου, όταν φθάνοντας, περιχαρείς οι ιδιοκτήτες μου ανακοίνωναν: «Eίστε πολύ τυχερός κύριε Πίττα, μόλις ανακαινίσαμε το καφενείο», και ‘γω να μένω σύξυλος!
Τα λέω αυτά γιατί η χαρά που ένιωσα όταν ανακάλυψα το καφενείο της Χαράς στη Σχοινούσα δεν περιγράφεται. Κατ’ αρχάς γιατί τηρούσε όλες τις αισθητικές προδιαγραφές. Χώρος παλιός, κτίσμα αιγαιοπελαγίτικο, οι στρώσεις του ασβεστώματος δεκάδες, η λουλακί λαδομπογιά μέχρι τη μέση του ύψους των τοίχων σε ανάγλυφους σοβάδες. Δοκάρια φίδες κι αυτά λουλακί. Διαφημιστική ταμπέλα του Τam-tam και άλλες της εποχής, ανεμιστήρας παλιός στο ταβάνι και πυροφάνια για φωτιστικά. Θυμίσεις από τα καφενεία των μικρών Κυκλάδων προ του 1983, όταν επί Γεννηματά σε πανηγυρική τελετή τα νησάκια ηλεκτροδοτήθηκαν.
Η χαρά μου όμως για τη Χαρά πολλαπλασιάστηκε όταν είδα ότι οι «καφετζήδες» ήταν νέα παιδιά, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λειτούργησε και τον χειμώνα κι ότι ο «κόσμος» του καφενείου ήταν αυτός που έπρεπε. Στέκι της νεολαίας, ντόπιων και παραθεριστών, ανθρώπων που αγαπούσαν τον τόπο. Και ιστορίες ατελείωτες, κουβέντες καθημερινότητας για τα πράγματα που συνέβησαν σε μας και τους γειτόνους. Ένας ροφός που ξέφυγε, η κατσίκα που γέννησε, ο τρύγος που αργεί, η φάβα που βγήκε φέτος πιο πρώιμα. Ιστορίες βιωμάτων.
Γύρω από ένα τραπέζι με ρακές και μεζέδες, ντόπια τοματάκια και ξινομυζήθρα, η Λίλα Κλαουδάτου και ο Θοδωρής Νομικός μας διηγούνται τις ιστορίες τους.
«Το κτίσμα ανήκει στον παππού μου Κλαουδάτο και στη γιαγιά μου, το γένος Μάνη, οικογένειες ντόπιες και οι δυο. Από το 1960 λειτουργούσε ως καφενείο-μπακάλικο και το 1971 φτιάχτηκαν και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα στον κήπο. Εγώ ζούσα στην Αθήνα, πέρασα κάποια χρόνια στο χιονισμένο Καρπενήσι κάνοντας μαθήματα χειμερινού σκι σε νέα παιδιά και ξαφνικά μέσα μου είπα ότι έπρεπε να πάω στο νησί. Ήρθα το καλοκαίρι και κόλλησα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δούλεψα το καφενείο χειμώνα και ήταν πολύ ανθρώπινο, ζεστό, εξομολογητικό». Περισσότερα.
*Για τη φάβα Σχοινούσας διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα η κυρά Ποθητή στη Σχοινούσα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.