- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
8 παλιακά γλυκά που όλοι αγαπάμε
Τι να πει το cheesecake μπροστά στο (γίγαντα) παγωτό Σικάγο;
Μπαμπάς
Είτε πήρε το όνομά του από τον Αλί Μπαμπά είτε από τη μπαμπούσκα (γιαγιά στα ρώσικα), αυτή τη σοροπιαστή «χουφτίτσα» που γεμίζει με κρέμα ή/και αφράτη σαντιγί τη λάτρευαν οι γονείς μας κι εμείς σήμερα τη λέμε Baba au Rhum.
Μωσαϊκό
Το γλυκό που κάθε μαμά ξέρει να φτιάχνει, έχει δεν έχει πτυχίο ζαχαροπλαστικής. Παλιότερα το λέγανε και σαλάμι λόγω του μακρουλού του σχήματος που κόβεται σε φέτες (όσο πιο χοντρές, τόσο πιο καλές).
Τρίγωνα Πανοράματος
Φύλλο και κρέμα σε αψεγάδιαστη ισορροπία για το γλυκό που παλιότερα μας έφερναν οι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη. Προτιμάμε αυτά που γεμίζονται την ώρα που τα παραγγέλνουμε.
Παγωτό Σικάγο
Πλούσιο το παρφέ σοκολάτας, μπόλικη η σαντιγί, σπάταλα και τα αμύγδαλα σε φιλέ, το όλον περιχυμένο με σιρόπι σοκολάτας. Η Κόλαση στο (πάντα μεταλλικό για να μη λιώνει εύκολα) πιάτο.
Εκμέκ κανταΐφι
Βάση από σιροπιαστό κανταΐφι, από πάνω κρέμα, πιο πάνω πλούσια σαντιγί και στην κορφή στρώση από χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Αυτό δεν είναι γλυκό, αυτό είναι 1.500 θερμίδες που-δεν-καίγονται-ποτέ!
Μπεζές
Οι ρομαντικοί επιμένουν ότι σημαίνει φιλί (από το γαλλικό baiser=φιλώ). Οι μαμάδες μας τους είχαν πάντα για να κερνάνε στις γιορτές, εμείς τους τρώμε μέσα στην Πάβλοβα.
Τούρτα ψυγείου
Στανταράκι σε κάθε παιδικό πάρτι γενεθλίων, με σαβαγιάρ για βάση οι πιο προκομμένες μαμάδες, με μπισκότα Πτι Μπερ Παπαδοπούλου οι πιο «χύμα». Μπισκότα-μους, μπισκότα-μους-σαντιγί.
Καρυδόπιτα
Και νηστίσιμη (άμα θες), και τίγκα στο καρύδι, και με σοκολάτα στην τελική επίστρωση, και με παγωτό καϊμάκι δίπλα... κουταλιά και μπράβο!
Κροκάδα η (α)χτύπητη
Το γλυκό της παιδικής σου ηλικίας σε σώζει την ώρα της υπογλυκαιμίας και φτιάχνεται σε ένα λεπτό!
Παλιότερα οι μαμάδες το είχαν βρει το κόλπο για να μας μπουκώσουν με ένα ακόμη φρέσκο αυγό (που τόσα οφέλη έχει για τα μικρά παιδιά...). Κι εμείς είχαμε βρει παιχνίδι με το ποτήρι και το κουτάλι... στις πόσες χτυπησιές είναι έτοιμο, μαμάαααα; Στα νησιά το λένε ντεκότο, σε όλη την Ελλάδα αυγό χτυπητό, η δική μου η μαμά το έλεγε κροκάδα. Ήταν και μερακλού, οπότε μέσα στο ποτήρι έβαζε: 2 κρόκους (πολύ φρέσκων) αυγών, 1 (ή κατά βούληση) κουταλιά σούπας ζάχαρη, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κακάο σκόνη, λίγες σταγόνες κονιάκ (από το φτηνό, 3 αστέρων, για τα γλυκά). Χτύπημα μετά μανίας όλων των υλικών, δοκιμή, διόρθωμα άμα κάτι μας λείπει στη γεύση, στη συνέχεια προσθέτουμε και χοντροσπασμένη ψίχα καρυδιού. Πού να στα λέω...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.