- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μήπως είσαι ο εφιάλτης ενός σερβιτόρου;
Έχεις πάντα να πεις πολλά γι' αυτούς. Εύκολα όμως μπορείς κι εσύ να είσαι «κακό πελατάκι»…
Πράγματα που κάνεις σε ένα εστιατόριο και δοκιμάζεις τα όρια των σερβιτόρων.
Έχω μια φίλη, αγαπημένη, με την οποία μπορώ να πάω παντού, εκτός από φαγητό… (ούτε και για ψώνια, τώρα που το σκέφτομαι). «Και τι έχει αυτό μέσα;», «πώς το μαγειρεύετε;», «γιατί το μαγειρεύετε έτσι;», «εγώ ξέρω ότι γίνεται αλλιώς», «γιατί αυτό είναι τόσο σγουρό;», «γιατί το τραπεζομάντηλο έχει τσάκιση;». Κανείς δεν παραδέχεται ότι μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Και αυτό είναι που κάνει τους ενοχλητικούς ανθρώπους ακόμη πιο ενοχλητικούς. Η Α. είναι ο τύπος πελάτη που κυριολεκτικά δοκιμάζει τα όρια ενός σερβιτόρου. Αν ταυτίστηκες μαζί της ή έχεις κάνει κάτι από τα παρακάτω… έχεις σίγουρα μπει στη μαύρη λίστα τους.
Αλλάζεις τραπέζι
Εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά υπάρχει ένα χωροταξικό μοτίβο μέσα στο οποίο κινείται ο σερβιτόρος και το οποίο έχει σχεδιαστεί νοερά ακριβώς για να τον διευκολύνει και να κάνει αποτελεσματικότερη τη δουλειά του. Όταν αλλάζεις ξαφνικά τραπέζι, το μοτίβο αυτό καταρρέει, προς μεγάλη απογοήτευση και σύγχυση του προσωπικού. Αν για κάποιο λόγο μετάνιωσες για το σημείο που διάλεξες να καθίσεις και θέλεις να αλλάξεις, το σωστότερο είναι να ρωτήσεις ευγενικά αν μπορείς να καθίσεις αλλού και όχι απλά να σηκωθείς και να πας στο παραδιπλανό τραπέζι (το ότι δεν είχε αρκετό φως μπορούσες, τέλος πάντων, να το παρατηρήσεις από την πρώτη στιγμή… ).
Δεν τους αφήνεις να μιλήσουν
Όταν ο σερβιτόρος θα πλησιάσει το τραπέζι σου για πρώτη φορά, άφησέ τον να μιλήσει πρώτος (!). Έχει σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα να σου πει. Τουλάχιστον άφησέ τον να συστηθεί πριν τον διακόψεις, ζητώντας του να σου φέρει νερό.
Δεν τους ακούς
Άλλο πράγμα να ζητήσεις από τον σερβιτόρο να σου επαναλάβει τι περιέχει η σπεσιαλιτέ τους κι άλλο να τον αγνοείς επιδεικτικά όταν εκείνος μιλάει και να γυρίζεις τάχα ξαφνιασμένη το κεφάλι αφού τελειώσει και να του ζητάς να σου τα επαναλάβει. Ή να στέλνεις πίσω τον σολομό, επειδή τον ήθελες περισσότερο ψημένο, ενώ το πρώτο που επισήμανε, όταν σας εξηγούσε το συγκεκριμένο πιάτο, ήταν πως μαγειρεύεται «μέτρια».
Τους αγγίζεις
Μην τραβήξεις ποτέ το μανίκι του σερβιτόρου, μην του τραβήξεις το χέρι, μην τον χτυπήσεις στον ώμο. Θα σεβαστείς τον προσωπικό του «χώρο», τον οποίο δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραβιάσεις, όπως φυσικά σέβεται κι εκείνος τον δικό σου (γιατί ισχύει ακριβώς το ίδιο, ούτε εκείνος θα σε αγγίξει).
Λες πως είσαι αλλεργικός σε κάτι, ενώ δεν είσαι
Απέκτησες ξαφνικά αλλεργία στην κάπαρη; Εάν δεν σου αρέσει κάτι και θέλεις να μην μπει στο πιάτο σου, απλά ζήτησε ευγενικά από τον σερβιτόρο αν μπορεί το συγκεκριμένο υλικό να παραληφθεί. Ακόμη καλύτερα, παράγγειλε κάτι άλλο, το οποίο θα φας με μεγαλύτερη ευχαρίστηση χωρίς να ζητήσεις από την κουζίνα άσκοπους συνδυασμούς της τελευταίας στιγμής (να ξέρεις πως, αν πρόκειται για πραγματική αλλεργία, η κουζίνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να σε εξυπηρετήσει).
Φωνάζεις ή κουνάς τα χέρια σου, όταν εξυπηρετεί άλλο τραπέζι
Ναι, σερβίρουν το φαγητό σου, αλλά, όχι, δεν είναι υπηρέτες σου. Έχουν πολλά τραπέζια να εξυπηρετήσουν και εσύ… αλήθεια τώρα, δεν μπορείς να κρατηθείς 30 δευτερόλεπτα χωρίς κρασί στο ποτήρι; Σε διαβεβαιώνω πως είσαι «προτεραιότητά» τους και θα έρθουν σύντομα κοντά σου. Αρκεί να συναντήσεις το βλέμμα τους. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή τους είναι περιττός και αγενής. Κι εσύ αυτό δεν το θες. Το θες;
Λες πως είσαι έτοιμος να παραγγείλεις και δεν είσαι
Αν υπάρχει πολύτιμος χρόνος, αυτός ανήκει σε έναν σερβιτόρο. Αυτή την ώρα που στέκεται - υπομονετικά πάντα - δίπλα σου περιμένοντας να αποφασίσεις, θα μπορούσε να την έχει εκμεταλλευτεί με αμέτρητους άλλους τρόπους. Αν δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις, ζήτησέ του κομψά να επιστρέψει στο τραπέζι σας σε λίγα λεπτά.
Δεν μετακινείς τα πράγματά σου όταν καταφθάνει το φαγητό
Το κινητό σου τηλέφωνο, το κοκτέιλ σου, τα κλειδιά σου βρίσκονται μπροστά σου πάνω στο τραπέζι, εκεί που ο σερβιτόρος θα πρέπει να ακουμπήσει το πιάτο που μόλις παρήγγειλες. Να είσαι προνοητική και πάνω απ’ όλα ευγενική και να παραμερίζεις αμέσως τα πράγματά σου, ώστε να διευκολύνεις τη δουλειά του.
Στέλνεις πιάτα πίσω στην κουζίνα για λόγους… «γελοίους»
Εάν παρήγγειλες την μπριζόλα σου μέτρια ψημένη και σου την έφεραν καλοψημένη, να τη στείλεις πίσω. Εάν το κοτόπουλό σου είναι «ροζ», να το στείλεις πίσω. Εάν η σούπα σου είναι κρύα, κι αυτή να τη στείλεις πίσω (εκτός αν είναι γκασπάτσο). Μην στείλεις όμως πίσω ένα πιάτο, επειδή απλά δεν σου αρέσει (και αν όντως δεν σου αρέσει, να είσαι έτοιμη να δώσεις συγκεκριμένους λόγους). Μη στείλεις πίσω μια σαλάτα, επειδή δεν σου αρέσει το ντρέσινγκ. Μη στείλεις πίσω ένα πιάτο, επειδή είσαι βετζετέριαν και δεν ήξερες τι είναι η «πανσέτα». Και ΠΟΤΕ μην στείλεις πίσω ένα πιάτο από το οποίο έχεις ήδη φάει το μισό.
Αφήνεις πολύ μικρό τιπ
Εκτός κι αν το σέρβις ήταν απαράδεκτο (που δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας), είναι πρέπον να αφήνεις τουλάχιστον ένα 15 τοις εκατό του λογαριασμού σου. Να θυμάσαι πως τα φιλοδωρήματα δεν πηγαίνουν απαραίτητα στην τσέπη του σερβιτόρου. Συχνά τα μοιράζεται συνολικά και με τα άλλα πόστα του εστιατορίου. Χίλιες φορές να μην αφήσεις καθόλου από το να αφήσεις ψίχουλα.
Καθυστερείς αδικαιολόγητα, αφού έχεις τελειώσει
Και ήρθε η ώρα να φύγεις. Δεν θα πάρεις κάτι άλλο, δεν περιμένεις κάτι άλλο, έχεις ήδη πληρώσει τον λογαριασμό σου, έχεις σχεδόν σηκωθεί από το τραπέζι σου, το οποίο πρέπει να γίνει ξανά διαθέσιμο, το ταχύτερο δυνατό. Όταν το εστιατόριο μάλιστα είναι γεμάτο και υπάρχουν και πελάτες που περιμένουν να καθίσουν, το να καθυστερείς αδικαιολόγητα δεν ενοχλεί μόνο τον σερβιτόρο αλλά και εκείνους που στέκονται όρθιοι ελπίζοντας να τους αδειάσεις επιτέλους τη γωνιά! Κι έχεις υπάρξει κι εσύ πολύ συχνά σ’ αυτή τη θέση, όχι;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.