- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Μήπως είσαι ο εφιάλτης ενός σερβιτόρου;
Έχεις πάντα να πεις πολλά γι' αυτούς. Εύκολα όμως μπορείς κι εσύ να είσαι «κακό πελατάκι»…
![115054-643439.jpg 115054-643439.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/115054-643439.jpg)
![serbitora-anoigma.jpg serbitora-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/03/02/serbitora-anoigma.jpg)
Πράγματα που κάνεις σε ένα εστιατόριο και δοκιμάζεις τα όρια των σερβιτόρων.
Έχω μια φίλη, αγαπημένη, με την οποία μπορώ να πάω παντού, εκτός από φαγητό… (ούτε και για ψώνια, τώρα που το σκέφτομαι). «Και τι έχει αυτό μέσα;», «πώς το μαγειρεύετε;», «γιατί το μαγειρεύετε έτσι;», «εγώ ξέρω ότι γίνεται αλλιώς», «γιατί αυτό είναι τόσο σγουρό;», «γιατί το τραπεζομάντηλο έχει τσάκιση;». Κανείς δεν παραδέχεται ότι μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Και αυτό είναι που κάνει τους ενοχλητικούς ανθρώπους ακόμη πιο ενοχλητικούς. Η Α. είναι ο τύπος πελάτη που κυριολεκτικά δοκιμάζει τα όρια ενός σερβιτόρου. Αν ταυτίστηκες μαζί της ή έχεις κάνει κάτι από τα παρακάτω… έχεις σίγουρα μπει στη μαύρη λίστα τους.
Αλλάζεις τραπέζι
Εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά υπάρχει ένα χωροταξικό μοτίβο μέσα στο οποίο κινείται ο σερβιτόρος και το οποίο έχει σχεδιαστεί νοερά ακριβώς για να τον διευκολύνει και να κάνει αποτελεσματικότερη τη δουλειά του. Όταν αλλάζεις ξαφνικά τραπέζι, το μοτίβο αυτό καταρρέει, προς μεγάλη απογοήτευση και σύγχυση του προσωπικού. Αν για κάποιο λόγο μετάνιωσες για το σημείο που διάλεξες να καθίσεις και θέλεις να αλλάξεις, το σωστότερο είναι να ρωτήσεις ευγενικά αν μπορείς να καθίσεις αλλού και όχι απλά να σηκωθείς και να πας στο παραδιπλανό τραπέζι (το ότι δεν είχε αρκετό φως μπορούσες, τέλος πάντων, να το παρατηρήσεις από την πρώτη στιγμή… ).
Δεν τους αφήνεις να μιλήσουν
Όταν ο σερβιτόρος θα πλησιάσει το τραπέζι σου για πρώτη φορά, άφησέ τον να μιλήσει πρώτος (!). Έχει σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα να σου πει. Τουλάχιστον άφησέ τον να συστηθεί πριν τον διακόψεις, ζητώντας του να σου φέρει νερό.
Δεν τους ακούς
![den_tous_akous_swsto.gif den_tous_akous_swsto.gif](/sites/default/files/den_tous_akous_swsto.gif)
Άλλο πράγμα να ζητήσεις από τον σερβιτόρο να σου επαναλάβει τι περιέχει η σπεσιαλιτέ τους κι άλλο να τον αγνοείς επιδεικτικά όταν εκείνος μιλάει και να γυρίζεις τάχα ξαφνιασμένη το κεφάλι αφού τελειώσει και να του ζητάς να σου τα επαναλάβει. Ή να στέλνεις πίσω τον σολομό, επειδή τον ήθελες περισσότερο ψημένο, ενώ το πρώτο που επισήμανε, όταν σας εξηγούσε το συγκεκριμένο πιάτο, ήταν πως μαγειρεύεται «μέτρια».
Τους αγγίζεις
Μην τραβήξεις ποτέ το μανίκι του σερβιτόρου, μην του τραβήξεις το χέρι, μην τον χτυπήσεις στον ώμο. Θα σεβαστείς τον προσωπικό του «χώρο», τον οποίο δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραβιάσεις, όπως φυσικά σέβεται κι εκείνος τον δικό σου (γιατί ισχύει ακριβώς το ίδιο, ούτε εκείνος θα σε αγγίξει).
Λες πως είσαι αλλεργικός σε κάτι, ενώ δεν είσαι
![allergies.gif allergies.gif](/sites/default/files/allergies.gif)
Απέκτησες ξαφνικά αλλεργία στην κάπαρη; Εάν δεν σου αρέσει κάτι και θέλεις να μην μπει στο πιάτο σου, απλά ζήτησε ευγενικά από τον σερβιτόρο αν μπορεί το συγκεκριμένο υλικό να παραληφθεί. Ακόμη καλύτερα, παράγγειλε κάτι άλλο, το οποίο θα φας με μεγαλύτερη ευχαρίστηση χωρίς να ζητήσεις από την κουζίνα άσκοπους συνδυασμούς της τελευταίας στιγμής (να ξέρεις πως, αν πρόκειται για πραγματική αλλεργία, η κουζίνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να σε εξυπηρετήσει).
Φωνάζεις ή κουνάς τα χέρια σου, όταν εξυπηρετεί άλλο τραπέζι
Ναι, σερβίρουν το φαγητό σου, αλλά, όχι, δεν είναι υπηρέτες σου. Έχουν πολλά τραπέζια να εξυπηρετήσουν και εσύ… αλήθεια τώρα, δεν μπορείς να κρατηθείς 30 δευτερόλεπτα χωρίς κρασί στο ποτήρι; Σε διαβεβαιώνω πως είσαι «προτεραιότητά» τους και θα έρθουν σύντομα κοντά σου. Αρκεί να συναντήσεις το βλέμμα τους. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή τους είναι περιττός και αγενής. Κι εσύ αυτό δεν το θες. Το θες;
Λες πως είσαι έτοιμος να παραγγείλεις και δεν είσαι
Αν υπάρχει πολύτιμος χρόνος, αυτός ανήκει σε έναν σερβιτόρο. Αυτή την ώρα που στέκεται - υπομονετικά πάντα - δίπλα σου περιμένοντας να αποφασίσεις, θα μπορούσε να την έχει εκμεταλλευτεί με αμέτρητους άλλους τρόπους. Αν δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις, ζήτησέ του κομψά να επιστρέψει στο τραπέζι σας σε λίγα λεπτά.
Δεν μετακινείς τα πράγματά σου όταν καταφθάνει το φαγητό
Το κινητό σου τηλέφωνο, το κοκτέιλ σου, τα κλειδιά σου βρίσκονται μπροστά σου πάνω στο τραπέζι, εκεί που ο σερβιτόρος θα πρέπει να ακουμπήσει το πιάτο που μόλις παρήγγειλες. Να είσαι προνοητική και πάνω απ’ όλα ευγενική και να παραμερίζεις αμέσως τα πράγματά σου, ώστε να διευκολύνεις τη δουλειά του.
Στέλνεις πιάτα πίσω στην κουζίνα για λόγους… «γελοίους»
Εάν παρήγγειλες την μπριζόλα σου μέτρια ψημένη και σου την έφεραν καλοψημένη, να τη στείλεις πίσω. Εάν το κοτόπουλό σου είναι «ροζ», να το στείλεις πίσω. Εάν η σούπα σου είναι κρύα, κι αυτή να τη στείλεις πίσω (εκτός αν είναι γκασπάτσο). Μην στείλεις όμως πίσω ένα πιάτο, επειδή απλά δεν σου αρέσει (και αν όντως δεν σου αρέσει, να είσαι έτοιμη να δώσεις συγκεκριμένους λόγους). Μη στείλεις πίσω μια σαλάτα, επειδή δεν σου αρέσει το ντρέσινγκ. Μη στείλεις πίσω ένα πιάτο, επειδή είσαι βετζετέριαν και δεν ήξερες τι είναι η «πανσέτα». Και ΠΟΤΕ μην στείλεις πίσω ένα πιάτο από το οποίο έχεις ήδη φάει το μισό.
Αφήνεις πολύ μικρό τιπ
Εκτός κι αν το σέρβις ήταν απαράδεκτο (που δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας), είναι πρέπον να αφήνεις τουλάχιστον ένα 15 τοις εκατό του λογαριασμού σου. Να θυμάσαι πως τα φιλοδωρήματα δεν πηγαίνουν απαραίτητα στην τσέπη του σερβιτόρου. Συχνά τα μοιράζεται συνολικά και με τα άλλα πόστα του εστιατορίου. Χίλιες φορές να μην αφήσεις καθόλου από το να αφήσεις ψίχουλα.
Καθυστερείς αδικαιολόγητα, αφού έχεις τελειώσει
Και ήρθε η ώρα να φύγεις. Δεν θα πάρεις κάτι άλλο, δεν περιμένεις κάτι άλλο, έχεις ήδη πληρώσει τον λογαριασμό σου, έχεις σχεδόν σηκωθεί από το τραπέζι σου, το οποίο πρέπει να γίνει ξανά διαθέσιμο, το ταχύτερο δυνατό. Όταν το εστιατόριο μάλιστα είναι γεμάτο και υπάρχουν και πελάτες που περιμένουν να καθίσουν, το να καθυστερείς αδικαιολόγητα δεν ενοχλεί μόνο τον σερβιτόρο αλλά και εκείνους που στέκονται όρθιοι ελπίζοντας να τους αδειάσεις επιτέλους τη γωνιά! Κι έχεις υπάρξει κι εσύ πολύ συχνά σ’ αυτή τη θέση, όχι;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.