Θεματα

12 sushi bars που ρολάρουν ασταμάτητα στην πόλη

Και μερικά ακόμα πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για την αγαπημένη σου λιχουδιά

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 648
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
susi-anoigma.jpg

Πρώτο ραντεβού σε εστιατόριο για sushi. Εκείνος sushi lover για πάντα. Εκείνη δεν έχει ιδέα (αλλά έχει πει ότι έχει). Ακολουθούν τα παρακάτω:

«Δεν θα ανακατέψεις το wasabi με τη σος;»
Wasabi? What is this? (σκέφτεται εκείνη). «Μπα... Εγώ τα τρώω ξεχωριστά!»
«Μμμμ…»

Τότε εκείνη βουτάει τα chopsticks στο μπολάκι με το wasabi (που αν δεν το ανακατέψεις με τη soy sauce καίει σαν διάολος) και τρώει μια μεγάλη μπουκιά. «Κάηκε το μέσα μου! Πήρε φωτιά η αποθήκη του Sam, το σπίτι της Μανταλένας, η Μονή του Αρκαδίου, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Socrates drunk the conium!». Μην τα πολυλέμε, η κοπέλα  καίγεται, αναζητάει μανιωδώς νερό και, μη βρίσκοντας το θείο ύδωρ, καταλήγει να πίνει νερό από τη σαμπανιέρα κλωτσώντας ταυτόχρονα το ραντεβού της. Όταν, δε, έρχεται ο σερβιτόρος τον κοιτάει με αφόρητο μίσος και μονολογεί: «Γαμώ τον Μάο Τσετούνγκ!». Well done.

Όλα αυτά έγιναν στην αγαπημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα» (2008/2009), που έγραψε η Μυρτώ Κοντοβά. Θα μπορούσαν όμως να έχουν γίνει στην πραγματικότητα (αν δεν έχουν ήδη γίνει). Το sushi έχει συστηθεί με τους Αθηναίους εδώ και δύο δεκαετίες (το πρώτο εστιατόριο για sushi στην Αθήνα άνοιξε το 1995), όμως δεν έχει πολλά χρόνια που άρχισε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους και να γίνεται «μόδα». Για αυτό θα έλεγα πως ευθύνεται η έμφυτη διστακτικότητα κάθε ανθρώπου να δοκιμάσει γεύσεις τόσο πολύ διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει. Αν και, αν το σκεφτούμε πιο σφαιρικά, είμαστε πιο εξοικειωμένοι με το ωμό ψάρι από ό,τι νομίζουμε (παραθέτω εδώ ως αδιάσειστο επιχείρημα έναν γαύρο μαρινάτο, αλλά και εκείνον τον αχινό, που καταβροχθίσαμε επιτόπου χωρίς δεύτερη σκέψη).

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σου αρέσει το sushi, μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει το sushi το σωστό. Πώς είναι αυτό; Πρώτα απ’ όλα το ψάρι πρέπει να είναι ολόφρεσκο, να σπαρταράει, που λένε. Ένα ωμό, αλλά φρέσκο ψάρι έχει τη νοστιμιά της φρεσκάδας και λιώνει στο στόμα σαν αφρός. Αν είστε διστακτικοί μπορείτε να αρχίσετε επιλέγοντας τη fusion εκδοχή του, η οποία λειαίνει την ωμότητα του θέματος με διάφορες σάλτσες, σος ή ακόμα και με ένα ελαφρό καψάλισμα. Δεύτερο, και πολύ βασικό, ο chef πρέπει να ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Στην Ιαπωνία, για να γίνεις sushi master, να αποκτήσεις δηλαδή την απαραίτητη δεξιοτεχνία που χρειάζεται για να τεμαχίζεις το ψάρι, πρέπει πρώτα να περάσεις 8 με 10 χρόνια ψιλοκόβοντας... λαχανικά. Αν δεν περάσεις από αυτό το στάδιο, ψάρι δεν αγγίζεις.

Το sushi δεν περικλείει όλες τις νοστιμιές της ιαπωνικής κουζίνας, είναι όμως η ναυαρχίδα της. Ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία του μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν υπήρξε η ανάγκη διατήρησης του ψαριού. Αυτή η τεχνική που ονομάζεται «narezushi» θέλει το ωμό ψάρι, που μόλις ψαρεύτηκε, να παραχώνεται μέσα σε ζυμωμένο ρύζι. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο. Φυσικά, σε αυτή την εκδοχή το μόνο βρώσιμο που απομένει είναι το ψάρι, το ρύζι πετιέται κατευθείαν. Αργότερα μόνο, δηλαδή τον 16ο αιώνα, έκανε την εμφάνισή της η τεχνική «namanarezushi», όπου αντί για ζυμωμένο ρύζι, χρησιμοποιείται ρύζι ξυδιού. Έτσι το ψάρι μπορούσε να καταναλωθεί πια μαζί με το ρύζι. 

Στην ουσία, το sushi είναι ένα εξαιρετικά απλό φαγητό. Αυτό είναι τελικά που το κάνει δύσκολο στην παρασκευή του, γιατί ακόμη και το πιο μικρό βήμα της διαδικασίας μετράει πολύ. Από τη στιγμή που ο ψαράς θα πιάσει το ψάρι μέχρι τη θερμοκρασία του νερού που θα προστεθεί στο ωμό ρύζι, όλα έχουν τη σημασία τους.

Τα είδη του Sushi

Nigiri. Εδώ, τα υλικά (ψάρι, λαχανικά ή και κρέας) ξαπλώνουν στη ράχη μιας μικρής μπουκίτσας ρυζιού, που έχει οβάλ σχήμα. «Nigiri» στα ιαπωνικά σημαίνει «σφίγγω» και το συγκεκριμένο είδος έχει ονομαστεί έτσι από τη χαρακτηριστική κίνηση που κάνει ο σεφ για να ενώσει τα υλικά μαζί με το ρύζι. 

Sashimi. Το ωμό ψάρι κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, τεχνική που απαιτεί ειδική δεξιοτεχνία. Το sashimi σερβίρεται πάντα σκέτο, λιτό και απέριττο, χωρίς ρύζι, στην εξευρωπαϊσμένη εκδοχή του όμως, μπορεί και να το πετύχετε με κάποιες συνοδευτικές σος. 

Maki Rolls. Μάλλον με διαφορά τα πιο αγαπημένα στην Ελλάδα. Εδώ, το ψάρι ή τα λαχανικά τυλίγονται μέσα σε ρύζι, το ρύζι τυλίγεται μέσα σε φύκι και στη συνέχεια τα υλικά ρολάρονται όλα μαζί για να δημιουργήσουν έναν κύλινδρο. Ο κύλινδρος στη συνέχεια θα τεμαχιστεί σε ροδέλες και θα σερβιριστεί σε 6-8 κομμάτια. 

Temaki. Ανήκει στην «οικογένεια» των Maki Rolls, καθώς πρόκειται για έναν κώνο από φύκι που γεμίζεται με τη γέμιση των Maki Rolls. Είναι δηλαδή γεύση πολύ παρόμοια με αυτή των αγαπημένων ρολακίων. 

Tip: Πρώτα αρχίζουμε με τα λιγότερο λιπαρά, άσπρα ψάρια και σταδιακά περνάμε στα πιο λιπαρά (όπως ο τόνος), βουτώντας στη soy sauce μόνο το ψάρι που βρίσκεται πάνω από το ρύζι και όχι το ίδιο το ρύζι. Μην προσθέσεις wasabi, αν εμπεριέχεται ήδη στο πιάτο που παρήγγειλες. 


Opus Inner Pleasure
Sushi στο hot spot της Γλυφάδας

dsc08951.jpg
dsc08973.jpg
dsc08965.jpg

Είναι το meeting point της Γλυφάδας, το σημείο όπου όλα τα νότια προάστια δίνουν ραντεβού για έναν υπέροχο καφέ, μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία ή ένα από τα ανατρεπτικά cocktails της μπάρας του. Είναι επίσης διάσημο για τα αξέχαστα parties με διάσημους καλλιτέχνες και φυσικά για το sushi του. Στο Opus θα βρεις καθημερινά πολλές προτάσεις σε sushi που θα ικανοποιήσουν κάθε διάθεσή σου για ένα ταξίδι-αστραπή στην Ιαπωνία. Στον πλούσιο κατάλογο είναι πολλά αυτά που θα σου τραβήξουν την προσοχή, προτείνουμε όμως να αρχίσεις με το λεπτοκομμένο Tuna tiradito (τόνο με τσίλι νήμα και πικάντικη σάλτσα από λεμόνι και φρούτα του πάθους), το Spider (καβούρι με μαλακό κέλυφος, καρότο, γαλλικό μαρούλι, tobiko wasabi και μαγιονέζα), αλλά και το Opus the Roll, από τα signature πιάτα του σεφ με καβούρι, φρέσκο κρεμμύδι, αγγούρι, γαρνιρισμένο με αυγά σολομού, φίτρες λαχανικών, σολομό και sauce από γιαπωνέζικη μαγιονέζα. Με τίποτα μην παραλείψεις το τρομερό bao bun που όλοι θέλουν να δοκιμάσουν. 

● Λεωφ. Αγγ. Μεταξά 48& Πανδώρας 9, Γλυφάδα, 210 8980050, www.opus-glyfada.gr, Fb: @OpusGlyfada


Nalu
Sushi με την πιο σαγηνευτική θέα

dsc08946.jpg
nalu3.jpg
dsc08910.jpg

Ένα ειδυλλιακό, ονειρεμένο μέρος πλάι στη θάλασσα. Στον υπέροχο, ντιζαϊνάτο χώρο του Nalu κάθε γωνιά είναι ένα καταφύγιο για εσένα και την παρέα σου. Μπορείς να «κρυφτείς» εδώ, να ξεχαστείς τελείως αγναντεύοντας τη μοναδική θέα, αλλά και να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες δοκιμάζοντας τη μοναδική fusion κουζίνα του σεφ. Ο κατάλογος του Nalu δεν θα σε ανταμείψει μόνο με την απόλαυση ενός άψογα εκτελεσμένου sushi, είναι εμπλουτισμένος και με brunch για τα πρωινά σου, αλλά και με μεσογειακή κουζίνα για τα μεσημέρια σου. Το sushi του Nalu όμως είναι από τα must που πρέπει να δοκιμάσει κάθε sushi lover. Θα ανακαλύψεις από sashimi και nigiri, μέχρι inside out sushi rolls και όλα τα μυστικά της Ιαπωνικής κουζίνας που περιμένεις να σου αποκαλυφθούν. Με τίποτα μην παραλείψεις τα signature rolls του σεφ, που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα ακόμα και αν δεν είσαι φαν του sushi. Με όλα αυτά τα νόστιμα και ένα cocktail από την ασυναγώνιστη μπάρα του Nalu, μην απορήσεις αν τελικά μείνεις εδώ (πολύ) παραπάνω από ότι υπολόγιζες. 

● Λεωφ. Ποσειδώνος, Καλαμάκι, 210 9880990, www.nalu.gr, Fb: @nalucafe


Sakana sushi bar
Το εστιατόριο που έκανε το sushi προσιτό 

4.jpg
2.jpg
dsc09136.jpg
dsc09073.jpg

Στα Ιαπωνικά “Sakana” σημαίνει ωμό ψάρι. Είναι η μόνιμη λέξη που ψιθυρίζουν οι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας από τον Ιούλιο του 2015, όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημα. Εδώ και λίγους μήνες όμως τα νόστιμα μυστικά του Sakana έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και οι Αθηναίοι του κέντρου, καθώς Sakana μπορείς πια να βρεις και στο Κολωνάκι. Ο χώρος και των δύο εστιατορίων είναι minimal, εμπνευσμένος από την Ιαπωνική αρχιτεκτονική, ενώ η διακόσμηση παραπέμπει στο origami, στην αρχαία τεχνική διπλώματος του χαρτιού. Ο απαλός φωτισμός, η χαμηλή μουσική και ο γυάλινος κήπος (στο κατάστημα της Νέας Ερυθραίας) συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις τα καλύτερα της Ιαπωνικής κουζίνας. 
Η ιδέα για το Sakana προέκυψε μετά από ένα ταξίδι των ιδιοκτητών στην Ιαπωνία. Εκεί αναρωτήθηκαν γιατί να μην υπάρχει στην Ελλάδα οικονομικό και ποιοτικό sushi. Έτσι, όταν επέστρεψαν, αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό το εστιατόριο. Μέσα σε λίγους μήνες το Sakana κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στα πιο value for money sushi bars! Ο λόγος; Για πρώτη φορά, ένα εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας προσφέρει τόσο ποιοτικό sushi σε τόσο καλές τιμές (από €4,5/ 8 τμχ.), γεγονός που σε βάζει στον πειρασμό της δοκιμής, ακόμα και αν δεν είσαι φαν της Ιαπωνικής κουζίνας. Ευτυχώς, γιατί οι δημιουργίες των έμπειρων σεφ του Sakana είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Η απόλυτη σπεσιαλιτέ είναι το salmon teriyaki roll, ένα signature πιάτο με ρολάκια που περιέχουν γαρίδα tempura και σολομό teriyaki, περασμένο από το φλόγιστρο. Μη μείνεις μόνο σε αυτό. Την προσοχή σου σίγουρα αξίζει το Kani Roll με γαρίδα tempura, ψίχα καβουριού και tempura flakes, αλλά και τα fried rolls, πιθανότατα τα πιο νόστιμα ρολάκια που έχεις δοκιμάσει ποτέ! Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδέψεις με sake, κρασί και εκ-πλη-κτι-κά signature cocktails, μεταξύ των οποίων την παράσταση σίγουρα κλέβει το… sake mojito! 

● Χ. Τρικούπη 146& Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, 210 6200017/ Βαλαωρίτου 10, Κολωνάκι, 210 3647080, Fb: @SakanaSushiGr 


Tokyo joe
Προσιτή πολυτέλεια σε ένα από τα καλύτερα sushi restaurants της πόλης

dsc09166.jpg
dsc09188.jpg
dsc09201.jpg
dsc09225.jpg

Αν αναρωτιέσαι, ο Joe είναι ένας Ιάπωνας σεφ από τη Νέα Υόρκη ο οποίος και επιμελήθηκε το μενού αυτού του εστιατορίου που σέβεται και τιμά την ιαπωνική κουζίνα. Ο Joe πήρε όλες τις συνταγές που συνηθίζονται να σερβίρονται στα ακριβά sushi restaurant του κόσμου και τις προσάρμοσε στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα; Στο Tokyo Joe έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις αυθεντική ιαπωνική κουζίνα υψηλού επιπέδου, σε πραγματικά προσιτές τιμές. 
Το sushi τους είναι από τα καλύτερα αυτής της πόλης, αλλά οι επιλογές σου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Εδώ, μπορείς να εξερευνήσεις όλη την ιαπωνική κουζίνα από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο fusion πιάτα της. Άρχισε με τη Snowcrab Surimi Salad (σαλάτα καβουριού με noodles, φρέσκο κρεμμύδι, φασόλια σόγιας, καυτερή πιπεριά, σόγια και ελαιόλαδο αρωματισμένο με χυμό yuzu), συνέχισε με beef, salmon ή tuna tataki (σ.σ. tataki είναι η ιαπωνική τεχνική κατά την οποία το κρέας ή το ψάρι καψαλίζεται εξωτερικά, αλλά παραμένοντας ωμό στο εσωτερικό του), απόλαυσε ένα ολόσωστο tartar τόνου ή σολομού με σως από σόγια αρωματισμένη από wassabi και δοκίμασε τα περίφημα bao buns, τα παραδοσιακά ασιατικά ψωμάκια ατμού για τα οποία συγκεντρώνονται στο Tokyo Joe όλα τα νότια προάστια. Μην παραλείψεις όμως ούτε τα signature πιάτα του καταλόγου. Ξεκίνα την εξερεύνησή σου από τα wasabi cream dragon roll (2 γαρίδες τεμπούρα και από πάνω αβοκάντο με wasabi sauce) και έπειτα κατευθύνσου στο bar του Tokyo Joe για ένα από τα πιο ανατρεπτικά cocktails της ζωής σου. Το Τόκιο μας ζηλεύει ήδη…

● Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 210 8961038 και Αρτέμιδος 1, Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8983069, Fb: @tokyojoesushi


Wagamama
Το αγαπημένο, αυθεντικό soul food του... πλανήτη!

dsc08763.jpg
dsc08811.jpg
dsc08818.jpg

Η ιστορία αυτή αρχίζει στα πολυσύχναστα δρομάκια του Τόκιο για να τρελάνει στη συνέχεια τους foodies της Δύσης. Όταν το Wagamama ανοίγει στο Λονδίνο το 1992 γίνεται εν μια νυκτί το trend της μητρόπολης. Δύο δεκαετίες και εκατοντάδες ανά τον κόσμο Wagamama αργότερα, το πάθος για το καλό, ασιατικό φαγητό χτυπάει και τη δική μας πόρτα. Ο κύριος λόγος που θα επισκεφθείς ένα Wagamama είναι οι σούπες ramen. Σε ζεσταίνουν, σε χορταίνουν, σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, με τον τρόπο που μόνο ένα comfort food ξέρει. Οι σούπες ramen που θα δοκιμάσεις εδώ είναι σε ποιότητα, ποσότητα και γεύση ακριβώς όπως θα τις έτρωγες και στην Ιαπωνία. Ειδική μνεία όμως αξίζει και στο sushi που μαγειρεύεται καθημερινά από τους sushi chefs του Wagamama και κλέβει την παράσταση. Θα βρεις δεκάδες επιλογές, αλλά άρχισε τη μύηση με το Prawn Popcorn Roll (γαρίδες τεμπούρα, αβοκάντο και κόκκινη πιπεριά καλυμμένα με γαρίδες ποπ κορν και μαγιονέζα ponzu), το άκρως πολύχρωμο Rainbow Roll (με σολομό, αβοκάντο και lime mustard sauce, καλυμμένα με τόνο, σολομό και αβοκάντο) ή με το νέο και ανατρεπτικό Yakitori Duck Roll με… τραγανή πάπια! Τώρα καταλαβαίνεις γιατί η μετάφραση του Wagamama από τα Ιαπωνικά είναι «κακομαθημένο παιδί»

● Κασσαβέτη 3, Κηφισιά, 210 8013100
Golden Hall, Λεωφόρος Κηφισίας 37α και Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 210 6836842 
www.wagamama.com.gr Fb: wagamama.greece IG: @wagamama_gr


Wok shop
Υλικά, μυστικά, συνταγές και tips για να φτιάξεις σπιτικό sushi μόνος σου! 

sushi-aizakku.jpg
1.jpg
amp_0026.jpg
amp_0027.jpg

Σου αρέσει τόσο πολύ το sushi που έχεις δοκιμάσει όλα τα ιαπωνικά εστιατόρια της πόλης. Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα και να φτιάξεις σπιτικό sushi στην… κουζίνα σου! Στην Κηφισιά υπάρχει ένα κατάστημα που ρολάρει sushi ασταμάτητα, εδώ και 14 χρόνια. Το Wok Shop από το 2004 που άνοιξε είναι το αγαπημένο μέρος των chef, αλλά και κάθε λάτρη του ασιατικού φαγητού. Ψάχνεις φύκι και ρυζόξιδο για να φτιάξεις τα δικά σου Maki Rolls; Ή μήπως χρειάζεσαι κάτι πιο εξειδικευμένο όπως αυγά χελιδονόψαρου ή καπνιστή παλαμίδα σε νιφάδες; Εδώ θα τα βρεις όλα και επιπλέον σάλτσες, noodles, ρύζια, εξωτικά φρούτα και λαχανικά, sake, ασιατικές μπίρες, μπαχαρικά, seasonings, έτοιμα γεύματα, ακόμη και σκεύη σερβιρίσματος. Δεν είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις με το… ρολάρισμα; Μια φορά το μήνα το Wok Shop διοργανώνει τα δωρεάν μαθήματα “Learn to Wok” όπου η σεφ του καταστήματος παρουσιάζει βήμα βήμα ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να φτιάξεις sushi, αλλά και συνταγές από όλη την Ασία. Μάλιστα, με την αγορά προϊόντων άνω των €50 κερδίζεις ένα prive μάθημα sushi για 2 άτομα, ενώ αν ονειρεύεσαι τη δική σου βραδιά sushi το Learn to Wok έρχεται σπίτι σου και αναλαμβάνει να μαγειρέψει για όλη την παρέα. 

● Μπορείς να παραγγείλεις τα αγαπημένα σου προϊόντα μέσα από το www.wokshop.gr και να βρεις συνταγές και μυστικά στο www.learntowok.gr. Λ. Ελαιών 35, Κηφισιά, 210 6206008, Fb: @WokShop.gr, Instagram: wok_shop


Koi
Φρέσκο και value for money στο Πασαλιμάνι

_mg_4259_hdr-copy.jpg
_mg_4231_hdr-copy.jpg
_mg_4286_hdr-copy.jpg

Για ψαρικά πηγαίνεις σταθερά μόνο Πειραιά, αυτό το ήξερες. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, από το 2015 που άνοιξε το Koi στο Πασαλιμάνι, το sushi μπήκε στη ζωή σου για πάντα. Χωρίς επισημότητες και βαβούρα, εδώ θα βρεις φρέσκο ψάρι, νόστιμα πιάτα και δημιουργικές ιδέες στις καλύτερες τιμές. Περηφανεύεται δικαίως ότι είναι το πιο value for money sushάδικο της πόλης, με εξαιρετική ποιότητα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ξεχωρίζουν πάντα τα αγαπημένα πιάτα όπως το λαχταριστό rock shrimp tempura με τηγανητή γαρίδα, ρύζι ρολάκι με γέμιση αβοκάντο και γλυκιά chili sauce, αλλά η νέα τάση είναι τα αφράτα ψωμάκια bao buns με γέμιση μοσχάρι και τηγανητό tofu. Εννοείται ότι τα noodles είναι το καλύτερο διάλειμμα ανάμεσα στο sushi κι εδώ θα βρεις ανάλογης ποιότητας καλομαγειρεμένες προτάσεις με λαχανικά, μοσχάρι και σολομό. Το sushi δεν έχει ιδανική ώρα, γι’ αυτό πέρνα από το πρωί ως το βράδυ για μία αυθεντική comfort street-food εμπειρία (μη χάσεις τις σαρακοστιανές προτάσεις).

● Λουκά Ράλλη 139, Πειραιάς, 2104177918, www.koisushi.gr, Fb: @koisushipiraeus


Koi
Street style sushi στα βόρεια

_mg_4277_hdr-copy.jpg
dsc09432.jpg
_mg_4295_hdr-copy.jpg

«Ακονίστε» τα chop sticks για τη νοστιμότερη και πιο οικονομική πρόταση ασιατικής κουζίνας στα βόρεια της Αθήνας. Στο κέντρο της Φιλαδέλφειας, εκεί που όλοι απολαμβάνουν street-style sushi  σε ένα ζωηρό, προσεγμένο περιβάλλον με ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές, οι μυρωδιές από τα τηγάνια, τα ζουμερά πιάτα και τις πολύχρωμες σάλτσες πάνε κι έρχονται. Υψηλής ποιότητας, φρέσκο sushi σε χαμηλές τιμές,  τρώγεται όρθια στον πάγκο ή χαλαρά με την άνεση ενός καλοστρωμένου τραπεζιού. Όπως και να ’χει η εμπειρία Koi συναρπάζει, ενώ δύσκολα αντιστέκεσαι στις  νέες προσθήκες του menu με λαχταριστές επιλογές πιάτων και ποικιλία αφράτων bao buns . Θα βρεις και noodles, σταθερή αξία, αλλά το αξεπέραστο salmon teriyaki σε κάνει να μη σκέφτεσαι τίποτα παρά φρέσκο καψαλισμένο σολομό με λαχανικά και πεντανόστιμη sauce teriyaki. Με νηστίσιμα πιάτα για τη σαρακοστή και πιάτα για όλες τις ώρες, το Koi, η πρώτη αλυσίδα sushi σε όλη την Ελλάδα από το 2013, αποζημιώνει διαχρονικά όσους «πεθαίνουν» για γιαπωνέζικο.

● Λ. Δεκελείας 122, Φιλαδέλφεια, 2102580002, www.koisushi.gr, Fb: @koisushibars


Kibi
Ταξίδι στα απολαυστικά μυστικά της Ιαπωνικής κουζίνας

Kibi
Kibi

Στα Ιαπωνικά Kibi είναι μια λέξη που περιγράφει την απόλαυση. Το καινούργιο sushi bar της πόλης (άνοιξε πριν μερικούς μήνες) δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστή ονομασία. Στον όμορφο, minimal χώρο του θα απολαύσεις μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για sushi από τα χέρια του σεφ Γιώργου Ανδρουτσόπουλου. Ξεκίνα το ταξίδι στην απόλαυση με το Black Kibi, ένα signature πιάτο με σολομό, γαρίδα, αβοκάντο, spicy sauce και μαύρο ρύζι, συνέχισε με το ήδη δημοφιλές Rainbow με αβοκάντο, καβούρι, αγγούρι, tobico και πέντε διαφορετικά είδη ψαριών, ενώ για το τέλος διάλεξε το Kibi Sweet, ένα τρομερό χειροποίητο γλυκό, όπου μια (πολύ) παγωμένη μπανάνα επικαλύπτεται με nutella, σιρόπι σοκολάτας και καραμέλας, και πασπαλίζεται με κομμάτια από φουντούκι. Τέλειο; Tip: Οι τιμές είναι πολύ καλές. Delivery και take away.

● Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, 210 6004859, www.kibisushi.gr, Fb: @kibisushi


The sushi bar
Οι πρωτοπόροι στο sushi

maguro-butsu.jpg
dsc_1240-1.jpg
dsc_1224-1.jpg

Άνοιξε το 1996 και ήταν το πρώτο sushi bar στην Ελλάδα. Σήμερα το Sushi Bar δεν είναι μόνο το πρωτοποριακό εστιατόριο που μας σύστησε το sushi, αλλά μια πύλη για την Ιαπωνία που συνεχώς διευρύνεται. Τρία πράγματα πρέπει να ξέρεις: 1. Το Sushi Bar διατηρεί δικό του δίκτυο ψαράδων και έτσι καταφέρνει να έχει πάντα τα πιο φρέσκα ψάρια, αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες (εκτός σολομού). 2. Όλοι οι Ασιάτες σεφ στο Sushi Bar είναι εξειδικευμένοι στο κόψιμο του ψαριού, πράγμα υψίστης σημασίας σε κάθε sushi bar που σέβεται τον εαυτό του. Η δεξιοτεχνία τους έχει χαρίσει στο Sushi Bar τον τίτλο “Master του Sashimi”. 3. O κατάλογος του Sushi Bar, με περισσότερα από 120 πιάτα, είναι ο μεγαλύτερος και πιο εμπλουτισμένος στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους θα βρεις και τα περίφημα sushi burgers, σε mini και regular size, μια λιχουδιά που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Tip: Κάθε Τρίτη και Κυριακή μπορείς να φας όσα Maki rolls αντέχεις με €22/άτομο, ενώ με το Pick and Choose menu των €19 ή €24 μπορείς να φτιάξεις το δικό σου μενού επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία. Extra tip: Το κατάστημα διαθέτει υπηρεσίες delivery, take out και catering για να οργανώσεις τη δική σου sushi βραδιά! 

● Γ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 2106729333, Δευ.-Τετ. 18.30-00.30, Πέμ.-Κυρ. 12.30-00.30/ Άτλαντος 1, Π. Φάληρο, 210 9802111, Δευτ.-Τετ. 18.30-00.30, Πέμ.-Κυρ. 12.30-00.30, www.thesushibar.gr, Fb: @THESUSHIBAR.GR


Kazoku
Το Street Sushi στην Καισαριανή ήρθε για να μείνει!

dsc09033.jpg
dsc09005.jpg
dsc09021.jpg

Λιλιπούτειο, χαριτωμένο, απερίγραπτα νόστιμο. Το Kazoku –σε άπταιστα γιαπωνέζικα- σημαίνει «οικογένεια» και ήρθε στην Καισαριανή πριν από περίπου 1 χρόνο για να μας μυήσει στις λιχουδιές του street sushi. Η κουζίνα του δίνει μεγάλη έμφαση στο sushi αλλά επεκτείνεται και σε κάποιες ζεστές προτάσεις. Έτσι, θα βρεις από τρία διαφορετικά είδη noodles, μέχρι τηγανιτό ρύζι σε όλες τις εκδοχές που ονειρεύεσαι (δοκίμασε οπωσδήποτε το Beef Teriyaki- μαριναρισμένο μοσχάρι με τραγανά νουντλς, σπαράγγια, ανανά και τεργιάκι σος). Ο κατάλογος είναι τόσο πλούσιος και λαχταριστός, που σίγουρα θα βρεις πολλά να σου τραβήξουν την προσοχή. Προτείνουμε όμως να αρχίσεις από την κατηγορία “Sushi New Style” που συγκεντρώνει όλες τις ιντριγκαδόρικες εμπνεύσεις του σεφ. Δοκίμασε το πιάτο-σουξέ Kazoku Makimono (τραγανό ρολό με σολομό, βραστές γαρίδες, αυγά ψαριού και σος χελιού), τα συναρπαστικά tiger tempura rolls (τηγανισμένη γαρίδα με πικάντικο τυρί Philadelphia, αβοκάντο και αυγά ψαριού), τα Rainbow Rolls (με σολομό, αβοκάντο, αγγούρι, αυγά ψαριού σχινόπρασο, μαγιονέζα, τεριγιάκι σος με επικάλυψη ελαφρώς ψημένου σολομού). Τα πάντα παρασκευάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, ενώ τα ψάρια είναι φρέσκα και προέρχονται από την ελληνική αλιεία. Tip:  Μια καλή ευκαιρία να τα δοκιμάσετε όλα αυτά είναι τις Τρίτες, στον μπουφέ που διαθέτει το Kazoku.

● Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 36, Καισαριανή, 210 7209704, Fb: @KazokuStreetSushi


Βατίστας Ψάρια και Επιλογές 
Το ιχθυοπωλείο που φτιάχνει το πιο νόστιμο sushi!

dsc09237.jpg

dsc09352.jpg

dsc09264.jpg

dsc09318.jpg

Η οικογένεια του Θοδωρή Βατίστα διατηρεί ιχθυοπωλείο από το 1964. Αλλά η σχέση τους με το ψάρι κρατάει ακόμα πιο παλιά, από τότε που ο παππούς του Θοδωρή ψάρευε με την τράτα του στη Νεάπολη Λακωνίας. Μεγαλωμένος στην παράδοση της θάλασσας ο Θοδωρής όχι μόνο ξέρει από καλό ψάρι, αλλά έχει και τους καλύτερους προμηθευτές λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής της οικογένειάς με το αντικείμενο. Συνεργάζεται μόνο με ψαράδες που ξέρει και εμπιστεύεται, για αυτό και στο ιχθυοπωλείο του θα βρεις ψάρια που ψαρεύτηκαν αποκλειστικά στις ελληνικές θάλασσες. Ανάλογα την εποχή και το φεγγάρι, θα πετύχεις ψάρια και θαλασσινά από τη Νεάπολη Λακωνίας (τόπο καταγωγής της οικογένειας), την Κάρυστο, την Άνδρο, τον Ευβοϊκό κόλπο. 
Για όλα αυτά τα φρέσκα ψάρια έχεις τρεις επιλογές: 1. Μπορείς να τα αγοράσεις και να τα μαγειρέψεις μόνος σου. 2. Μπορείς να τα παραγγείλεις και να έρθουν σπίτι σου (ισχύει μόνο για το κατάστημα της Βάρης) ψημένα στησχαρα στον Mibrasa (κλειστού τύπου grill) που διαθέτει το κατάστημα. 3. Μπορείς να τα απολαύσεις σε μορφή…sushi! Μάλιστα, sushi! Ρολάκια, sashimi, nigiri, tartare, ό,τι και αν αναζητάς, υπάρχει. Το sushi φτιάχνεται καθημερινά εδώ, τη στιγμή της παραγγελίας σου και για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά και φυσικά τα πιο φρέσκα ψάρια από τον πάγκο του ιχθυοπωλείου. Έτσι, το sushi σου (από €6/ 8 τμχ.) θα περιέχει ολόφρεσκο μαγιάτικο, τόνο, λαβράκι, σολομό, σφυρίδα, ακόμα και φαγκρί! Αυτός πρέπει να είναι ο παράδεισος κάθε sushi lover.

● Αναγυρούντος 23, Βάρη, 2109655902 και Ανθέων 23, Γλυφάδα, 2109628100, Fb: @VatistasFish, www.vatistasfish.gr 


Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.