Θεματα

Μπεμπέκα

Ένα ταξιδάκι στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 438
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42224-94932.gif

Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι.

Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι. Η παλιά μονοκατοικία με τη μητέρα και την κόρη που μαγειρεύουν, το διάκοσμο φιλικού σπιτιού των 60s με τις ατάκες του ελληνικού σινεμά γραμμένες με μεγάλα γράμματα στους τοίχους και με τα θεϊκά σπιτικά φαγητά, μου είχε πολυδιαφημιστεί από φίλους καλοφαγάδες. Εκείνο το βράδυ, παρόλο που έκανε λίγη ψυχρούλα ακόμη, προτιμήσαμε να κάτσουμε στη μαγευτική αυλή με τα στολισμένα με φωτάκια δέντρα, το ρυχόσπερμα να σε μεθάει από τις μυρωδιές και τη σιγανή ελληνική μουσική, ιδανική υπόκρουση για καλοκαιρινές βραδιές.

Στην Μπεμπέκα κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο, σκοπός τους είναι να σε γυρίσουν στην εποχή της αθωότητας. Τότε που οι γυναίκες κομψές και με κραγιόν μαγείρευαν τις συνταγές από τις σελίδες των περιοδικών, είχαν κότσο και φορούσαν γόβες και πέρλες για να μπουν στην κουζίνα, το φαγητό ήταν, τουλάχιστον στην Αθήνα, η αναγόρευση του καλού γούστου, τα εδέσματα ήταν εκλεκτά, τα υλικά αθώα και η ελληνική κουζίνα απείραχτη, ως προς τις παραδοσιακές συνταγές. Αν και ήδη από τότε το μενού δεχόταν μέσω των περιοδικών και των ταξιδιών κάποιες επιρροές από τη διεθνή κουζίνα.

Στην Μπεμπέκα κάναμε ένα ταξιδάκι στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Οι μερίδες ήταν μεγάλες και προσεγμένες στην εμφάνιση. Η σαλάτα Πανδαισία, με ποικιλία λαχανικών, γραβιέρα και σάλτσα μελιού, μας εντυπωσίασε με το μέγεθός της κι όταν τη δοκιμάσαμε την κατευχαριστηθήκαμε και δεν έμεινε πράσινο φύλλο. Τα τηγανητά κολοκυθάκια, κομμένα μακρόστενα σαν πατάτες, είναι το must πιάτο, είναι τραγανά τηγανισμένα, με ένα ελαφρύ χυλό σαν τεμπούρα και συνοδεύονται από δροσερή σος γιαουρτιού με δυόσμο. Τα σουτζουκάκια, μέσα στην ανάλαφρη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με τα μπαχαρικά να ακούγονται διακριτικά και με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μας έκλεψαν την καρδιά. Τα αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες ήταν πιάτο ημέρας.

Εκείνο το βράδυ κυκλοφορούσαν σε κάθε τραπέζι και έκαναν τα ματάκια όσων τα έτρωγαν να γυαλίζουν από χαρά. Το ίδιο και τα μανιτάρια με σκόρδο και κρέμα, επίσης πιάτο ημέρας. Οι πίτες που δοκιμάσαμε –τυρόπιτα και μελιτζανόπιτα–, χειροποίητες και νοστιμότατες. Το ίδιο καλά τα πήγαν και στης ώρας, δηλαδή μπιφτέκια και χοιρινά παϊδάκια, ψημένα στο grill, που σερβίρονται μερακλίδικα μαζί με τηγανητές πατάτες, ψητή πιπεριά και ντομάτα.

Η Μπεμπέκα σαν σούπερ νοικοκυρά φτιάχνει και υπέροχα σπιτικά γλυκά, όπως μωσαϊκό, πορτοκαλόπιτα, μους πορτοκαλιού με γιαούρτι και μπισκότο, καθώς και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό. Η επίσκεψη στο νοσταλγικό κόσμο της μας αποζημίωσε με το παραπάνω.

Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 2106854880, κατανάλωση περίπου €20 το άτομο, με ποτό.

INFO
Μπεμπέκα
Λειτουργία: Ανοικτό μεσημέρι

Νοστιμιές στα κάρβουνα και μεζεδάκια μαμαδίστικα σε ένα μοντέρνο ταβερνάκι. Όλα τα πιάτα με μια ευχάριστη εμμονή στα ελληνικά προϊόντα και ένας κήπος απ' όπου ξεχειλίζουν αρώματα βασιλικού και πορτοκαλιάς. Απ' τα καλύτερα πιάτα χοιρινό με μέλι και πλιγούρι, μανιταρόσουπα με φρέσκα μανιτάρια και κριθαρότο με σύγλινο Μάνης.

Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.