- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι.
Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι. Η παλιά μονοκατοικία με τη μητέρα και την κόρη που μαγειρεύουν, το διάκοσμο φιλικού σπιτιού των 60s με τις ατάκες του ελληνικού σινεμά γραμμένες με μεγάλα γράμματα στους τοίχους και με τα θεϊκά σπιτικά φαγητά, μου είχε πολυδιαφημιστεί από φίλους καλοφαγάδες. Εκείνο το βράδυ, παρόλο που έκανε λίγη ψυχρούλα ακόμη, προτιμήσαμε να κάτσουμε στη μαγευτική αυλή με τα στολισμένα με φωτάκια δέντρα, το ρυχόσπερμα να σε μεθάει από τις μυρωδιές και τη σιγανή ελληνική μουσική, ιδανική υπόκρουση για καλοκαιρινές βραδιές.
Στην Μπεμπέκα κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο, σκοπός τους είναι να σε γυρίσουν στην εποχή της αθωότητας. Τότε που οι γυναίκες κομψές και με κραγιόν μαγείρευαν τις συνταγές από τις σελίδες των περιοδικών, είχαν κότσο και φορούσαν γόβες και πέρλες για να μπουν στην κουζίνα, το φαγητό ήταν, τουλάχιστον στην Αθήνα, η αναγόρευση του καλού γούστου, τα εδέσματα ήταν εκλεκτά, τα υλικά αθώα και η ελληνική κουζίνα απείραχτη, ως προς τις παραδοσιακές συνταγές. Αν και ήδη από τότε το μενού δεχόταν μέσω των περιοδικών και των ταξιδιών κάποιες επιρροές από τη διεθνή κουζίνα.
Στην Μπεμπέκα κάναμε ένα ταξιδάκι στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Οι μερίδες ήταν μεγάλες και προσεγμένες στην εμφάνιση. Η σαλάτα Πανδαισία, με ποικιλία λαχανικών, γραβιέρα και σάλτσα μελιού, μας εντυπωσίασε με το μέγεθός της κι όταν τη δοκιμάσαμε την κατευχαριστηθήκαμε και δεν έμεινε πράσινο φύλλο. Τα τηγανητά κολοκυθάκια, κομμένα μακρόστενα σαν πατάτες, είναι το must πιάτο, είναι τραγανά τηγανισμένα, με ένα ελαφρύ χυλό σαν τεμπούρα και συνοδεύονται από δροσερή σος γιαουρτιού με δυόσμο. Τα σουτζουκάκια, μέσα στην ανάλαφρη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με τα μπαχαρικά να ακούγονται διακριτικά και με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μας έκλεψαν την καρδιά. Τα αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες ήταν πιάτο ημέρας.
Εκείνο το βράδυ κυκλοφορούσαν σε κάθε τραπέζι και έκαναν τα ματάκια όσων τα έτρωγαν να γυαλίζουν από χαρά. Το ίδιο και τα μανιτάρια με σκόρδο και κρέμα, επίσης πιάτο ημέρας. Οι πίτες που δοκιμάσαμε –τυρόπιτα και μελιτζανόπιτα–, χειροποίητες και νοστιμότατες. Το ίδιο καλά τα πήγαν και στης ώρας, δηλαδή μπιφτέκια και χοιρινά παϊδάκια, ψημένα στο grill, που σερβίρονται μερακλίδικα μαζί με τηγανητές πατάτες, ψητή πιπεριά και ντομάτα.
Η Μπεμπέκα σαν σούπερ νοικοκυρά φτιάχνει και υπέροχα σπιτικά γλυκά, όπως μωσαϊκό, πορτοκαλόπιτα, μους πορτοκαλιού με γιαούρτι και μπισκότο, καθώς και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό. Η επίσκεψη στο νοσταλγικό κόσμο της μας αποζημίωσε με το παραπάνω.
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 2106854880, κατανάλωση περίπου €20 το άτομο, με ποτό.
INFO
Νοστιμιές στα κάρβουνα και μεζεδάκια μαμαδίστικα σε ένα μοντέρνο ταβερνάκι. Όλα τα πιάτα με μια ευχάριστη εμμονή στα ελληνικά προϊόντα και ένας κήπος απ' όπου ξεχειλίζουν αρώματα βασιλικού και πορτοκαλιάς. Απ' τα καλύτερα πιάτα χοιρινό με μέλι και πλιγούρι, μανιταρόσουπα με φρέσκα μανιτάρια και κριθαρότο με σύγλινο Μάνης.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.