- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα 10 top νηστίσιμα πιάτα της Αθήνας
Πώς τα καταφέρνουμε όλοι και βγαίνουμε μετά από 40 μέρες νηστείας πιο τροφαντοί, είναι να απορείς...
Η Σαρακοστή, μας λένε ψέματα, δεν είναι νηστεία. Είναι σκάνδαλο, γαστρονομικό όργιο, έμπνευση για κάθε τιμημένο καλοφαγά. Πώς τα καταφέρνουμε όλοι και βγαίνουμε μετά από 40 μέρες νηστείας πιο τροφαντοί, είναι να απορείς... Αυτά είναι τα δικά μου αγαπημένα πιάτα κι, αν τα λέμε νηστίσιμα, εγώ θέλω να τα τρώω όλο τον χρόνο.
Γέρακας
Ο κωδικός είναι «γαριδάκι-πατατάκι» και σου έρχεται πιατέλα όπου σε μορφή πίτας (βγαλμένης από το τηγάνι) συνυπάρχουν πατατίνια, πολύ μικρό γαριδάκι και μια κομψή όσο και έντονα ευδιάκριτη οσμή από σκορδάκι. Το όλον έχει και ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω... για να δροσίζει. Βοιωτίας 17, 2106613646
Παράμαλο
Όλα του πραγματικά υπέροχα, όμως πιάτο σουξέ οι πάντα ψωμωμένες γυαλιστερές που έρχονται από τη Χαλκίδα, ψήνονται στα κάρβουνα, έχουν ελαφριά (και μια σταλιά) σάλτσα λάδι-λεμόνι-μουστάρδα και στην κορφή στολίζονται και με μια κουταλιά από (και πάλι πεντάφρεσκους και ελληνικούς) αχινούς. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 2106205927
Ψαροκόκαλο
Ε, μια κακαβιά θα τη χτυπήσεις. Ας είναι εδώ, στο ψαροεστιατόριο που μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα και τη φτιάχνει μυρωδάτη, πηχτή, με όλα τα αρώματα της θάλασσας. Ε. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, 2108077535
Ark
Ό,τι και να φας από τα χέρια του Γιάννη Μπαξεβάνη σου μένει αξέχαστο. Την τελευταία φορά που τον συνάντησα μας έβγαλε σαν πρώτο το εξής ανυπέρβλητο: γαρίδες που ψήνονται πάνω στην πέτρα (ελάχιστα, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι) κι εσύ τις σβήνεις με ούζο και σε πλημμυρίζουν τα αρώματα. Δίπλα, μικρή φετούλα από χαρουπόψωμο (σήμα κατατεθέν του σεφ), ελαφριά ταραμοσαλάτα (ύψος), αποξηραμένα φύκια για να τρίψεις στις γαρίδες. Γ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882
Βασίλαινας
Ντουζ πουάν στη διάσημη ταραμοσαλάτα! Γνωστή για τη νοστιμιά της εδώ και κανά αιώνα περίπου, στη σύγχρονη εποχή σετάρεται και με ξεροψημένες αραβικές πιτούλες που, θα το δεις, λειτουργούν και ως «σκαφάκια». Σπας, βουτάς όσο πιο πολύ χωράει στην μπουκιά σου... Βρασίδα 13, Χίλτον, 2107210501
Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Μικρόψαρα στο τηγάνι και ωραίοι μεζέδες το έχουν καθιερώσει σαν το καθημερινό «ψαροεστιατόριο» του κέντρου. Πιάτο-μεγαλείο ο παστός μπακαλιάρος, ψητός στη σχάρα με γενναία δόση από ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι από πάνω. Στο πλάι σκορδαλιά (πολύ καλή κι αυτή). Λέκκα 22, Σύνταγμα, 2103227298
Σκορπίνα
Καινούργια στη θαλασσοφαγία της πόλης, αλλά με τον Γιάννη Λιάκου στα της κουζίνας να μεγαλουργεί. Πιάτο για Όσκαρ το σεβίτσε γαρίδας (γάμπαρη) με κύβους από εσπεριδοειδή (γκρέιπ φρουτ, κίτρο, πορτοκάλι, μανταρίνι), πάπρικα γλυκιά, φρέσκο κόλιαντρο, ροδέλες από πιπερίτσα τσίλι. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, 2106722223
Bites & Wine
Λευτέρης Λαζάρου, ο γητευτής της θάλασσας! Πάρε στο καινούργιο και μερακλίδικο πόστο του (δίπλα ακριβώς από το Βαρούλκο) ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμιστά με ριζότο σουπιάς και το όλον περιχυμένο με σάλτσα κουρκουμά να με θυμηθείς! Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 2105228400
Θαλασσινός
Όλα του εξαίσια και λόγω φρεσκάδας και λόγω έμπνευσης του δημιουργικού σεφ Ηλία Μπαλάσκα. Πιάτο όμως εξαίσιας ψαροφαγίας είναι η καταπληκτική σουπιά που ψήνεται με το μελάνι της στα κάρβουνα. Η νοστιμότερη του λεκανοπεδίου! 32& Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, 2109404518
Κάβος
Εδώ θέλεις και μια μικρή εκδρομή, η οποία όμως θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Η μακαρονάδα με πετροσωλήνες σ’ αυτό το εξοχικό ψαροεστιατόριο σε κάνει να λες χαλάλι το χιλιόμετρο... Ίσθμια Κορινθίας, 2741037906
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.