Θεματα

Τα 10 top νηστίσιμα πιάτα της Αθήνας

Πώς τα καταφέρνουμε όλοι και βγαίνουμε μετά από 40 μέρες νηστείας πιο τροφαντοί, είναι να απορείς...

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 647
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taste-police.jpg

Η Σαρακοστή, μας λένε ψέματα, δεν είναι νηστεία. Είναι σκάνδαλο, γαστρονομικό όργιο, έμπνευση για κάθε τιμημένο καλοφαγά. Πώς τα καταφέρνουμε όλοι και βγαίνουμε μετά από 40 μέρες νηστείας πιο τροφαντοί, είναι να απορείς... Αυτά είναι τα δικά μου αγαπημένα πιάτα κι, αν τα λέμε νηστίσιμα, εγώ θέλω να τα τρώω όλο τον χρόνο. 

Γέρακας

garidaki_patataki.jpg

Ο κωδικός είναι «γαριδάκι-πατατάκι» και σου έρχεται πιατέλα όπου σε μορφή πίτας (βγαλμένης από το τηγάνι) συνυπάρχουν πατατίνια, πολύ μικρό γαριδάκι και μια κομψή όσο και έντονα ευδιάκριτη οσμή από σκορδάκι. Το όλον έχει και ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω... για να δροσίζει. Βοιωτίας 17, 2106613646


Παράμαλο
paramalo.jpg

Όλα του πραγματικά υπέροχα, όμως πιάτο σουξέ οι πάντα ψωμωμένες γυαλιστερές που έρχονται από τη Χαλκίδα, ψήνονται στα κάρβουνα, έχουν ελαφριά (και μια σταλιά) σάλτσα λάδι-λεμόνι-μουστάρδα και στην κορφή στολίζονται και με μια κουταλιά από (και πάλι πεντάφρεσκους και ελληνικούς) αχινούς. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 2106205927


Ψαροκόκαλο

psarokokalo.jpg

Ε, μια κακαβιά θα τη χτυπήσεις. Ας είναι εδώ, στο ψαροεστιατόριο που μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα και τη φτιάχνει μυρωδάτη, πηχτή, με όλα τα αρώματα της θάλασσας. Ε. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, 2108077535


Ark 

ark-1.jpg
ark2.jpg

Ό,τι και να φας από τα χέρια του Γιάννη Μπαξεβάνη σου μένει αξέχαστο. Την τελευταία φορά που τον συνάντησα μας έβγαλε σαν πρώτο το εξής ανυπέρβλητο: γαρίδες που ψήνονται πάνω στην πέτρα (ελάχιστα, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι) κι εσύ τις σβήνεις με ούζο και σε πλημμυρίζουν τα αρώματα. Δίπλα, μικρή φετούλα από χαρουπόψωμο (σήμα κατατεθέν του σεφ), ελαφριά ταραμοσαλάτα (ύψος), αποξηραμένα φύκια για να τρίψεις στις γαρίδες. Γ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882 


Βασίλαινας

vasilainas.jpg

Ντουζ πουάν στη διάσημη ταραμοσαλάτα! Γνωστή για τη νοστιμιά της εδώ και κανά αιώνα περίπου, στη σύγχρονη εποχή σετάρεται και με ξεροψημένες αραβικές πιτούλες που, θα το δεις, λειτουργούν και ως «σκαφάκια». Σπας, βουτάς όσο πιο πολύ χωράει στην μπουκιά σου... Βρασίδα 13, Χίλτον, 2107210501


Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Μικρόψαρα στο τηγάνι και ωραίοι μεζέδες το έχουν καθιερώσει σαν το καθημερινό «ψαροεστιατόριο» του κέντρου. Πιάτο-μεγαλείο ο παστός μπακαλιάρος, ψητός στη σχάρα με γενναία δόση από ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι από πάνω. Στο πλάι σκορδαλιά (πολύ καλή κι αυτή). Λέκκα 22, Σύνταγμα, 2103227298


Σκορπίνα
Καινούργια στη θαλασσοφαγία της πόλης, αλλά με τον Γιάννη Λιάκου στα της κουζίνας να μεγαλουργεί. Πιάτο για Όσκαρ το σεβίτσε γαρίδας (γάμπαρη) με κύβους από εσπεριδοειδή (γκρέιπ φρουτ, κίτρο, πορτοκάλι, μανταρίνι), πάπρικα γλυκιά, φρέσκο κόλιαντρο, ροδέλες από πιπερίτσα τσίλι. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, 2106722223


Bites & Wine

taste-police.jpg

Λευτέρης Λαζάρου, ο γητευτής της θάλασσας! Πάρε στο καινούργιο και μερακλίδικο πόστο του (δίπλα ακριβώς από το Βαρούλκο) ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμιστά με ριζότο σουπιάς και το όλον περιχυμένο με σάλτσα κουρκουμά να με θυμηθείς! Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 2105228400


Θαλασσινός

thalassinos.jpg

Όλα του εξαίσια και λόγω φρεσκάδας και λόγω έμπνευσης του δημιουργικού σεφ Ηλία Μπαλάσκα. Πιάτο όμως εξαίσιας ψαροφαγίας είναι η καταπληκτική σουπιά που ψήνεται με το μελάνι της στα κάρβουνα. Η νοστιμότερη του λεκανοπεδίου! 32& Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, 2109404518


Κάβος
Εδώ θέλεις και μια μικρή εκδρομή, η οποία όμως θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Η μακαρονάδα με πετροσωλήνες σ’ αυτό το εξοχικό ψαροεστιατόριο σε κάνει να λες χαλάλι το χιλιόμετρο... Ίσθμια Κορινθίας, 2741037906

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.