- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
![katharh-deytera-a-tass-a-ta-ass-1.jpg katharh-deytera-a-tass-a-ta-ass-1.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/02/13/katharh-deytera-a-tass-a-ta-ass-1.jpg)
Όχι ότι δεν τρελαινόμαστε για θαλασσινά όλο τον χρόνο, αλλά τώρα έχουμε και δικαιολογία. Σαρακοστή, σου έχουμε πει ποτέ πόσο πολύ μας αρέσεις;
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Αξέχαστες αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις με θέα όλη την Αθήνα
![dsc07605.jpg dsc07605.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc07605.jpg)
![dsc07710.jpg dsc07710.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc07710.jpg)
![dsc07689.jpg dsc07689.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc07689.jpg)
Αυτή η ιστορία μυρίζει θάλασσα και αρχίζει σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Η οικογένεια Κωβαίου μεγάλωσε στη Σχοινούσα παρακολουθώντας τη μαμά, την κυρά Ποθητή να μαγειρεύει τα δικά της προϊόντα για την ομώνυμη ταβέρνα («Ποθητή»), που η οικογένεια ακόμη διατηρεί στο νησί. Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά της οικογένειας μεγάλωσαν, ήρθαν στην Αθήνα και έτσι, από το 2010 οι Αθηναίοι έχουν το δικό τους πανέμορφο κυκλαδίτικο μπαλκόνι, από όπου μπορούν να αγναντεύουν όλη την πόλη μέχρι πέρα, τη θάλασσα απολαμβάνοντας μαζί εκπληκτικές κυκλαδίτικες συνταγές στη σύγχρονη εκδοχή τους.
Να δοκιμάσετε φάβα από αρχαίο σπόρο της Σχοινούσας, ολόφρεσκα θαλασσινά (πιο νόστιμο συμιακό γαριδάκι δεν θα ξαναβρείς) και φυσικά ψάρια μαγειρεμένα με κάθε δυνατό τρόπο: αχνιστά, ψητά, ceviche, carpaccio, σούπα. Τα ψάρια είναι μεγάλη υπόθεση εδώ. Το εστιατόριο συνεργάζεται απευθείας με τους ψαράδες στο Αιγαίο και έτσι έχει τη δυνατότητα να φέρνει πάντα φρέσκα ψάρια (κυρίως μεγάλα), αποκλειστικά ελληνικής αλιείας. Αλλά και οι υπόλοιποι που δεν είστε των θαλασσινών γεύσεων, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά κρεατικά, γιατί όπως συνηθίζουν να λένε οι θαμώνες «αυτή η θέα είναι για όλα τα γούστα». Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Fb: @balconycyclades
Σκορπίνα
Φρεσκότατη μια και έχει ανοίξει μόλις ένα μήνα, ο χώρος της είναι πολύ κομψός και όμορφος, ποντάρει στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Για την ημέρα έχουν φέρει χταπόδια από την Κάλυμνο, χάβαρα από την Κατερίνη, γαρίδες Αμβρακικού που τις κάνουν στη σχάρα, μαρινάτες ή τέλειο σεβίτσε, καραβίδες και καλαμάρια Ευβοϊκού. Κι ακόμη θα έχει τα άπαντα από όστρακα, βασιλικά καβούρια, μύδια αχνιστά με τζίντζερ, ενώ στους χαλβάδες θα προσφέρει έτοιμο του Κοσμίδη αλλά και σιμιγδαλένιο της κατσαρόλας με αποξηραμένα φρούτα. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, 2106722223
Αθερίνα
Χώρος ντυμένος στα λευκά, μεγάλες σάλες που μας χωράνε όλους γι’ αυτό και πάντα γεμάτη από μεγάλες νεανικές παρέες. Στα συν οι πολλές προτάσεις και οι καλές τιμές. Τέλεια αλίπαστα και μεγάλη γκάμα σε ορεκτικά, καλαμαράκια με περίφημο τηγάνι, χταπόδι ξιδάτο, σουπιές με σπανάκι και πολλοί ακόμα ψαρομεζέδες. Χαρ. Τρικούπη 162, Ν. Ερυθραία, 2106200089
Λέσβος
Κλασικό στέκι για ουζάκια και ψαρομεζέδες, την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική του. Τι φίνες ταραμοσαλάτες, τι χειροποίητες λαγάνες, τι μύδια αχνιστά και καλαμάρια τρυφερά. Να δοκιμάσετε όμως και τους κλασικούς μεζέδες από παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου όπως γαλέο σκορδαλιά, σουπιά με ξίδι, κολιό μαρινάτο, αλλά και χειροποίητη λακέρδα. Ε, ναι, εννοείται ότι θα τα συνοδέψεις με όσο ούζο τραβάει η ψυχή σου – Λέσβος είναι αυτή... Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, 2103814525
Θαλασσινός
Στάνταρ ραντεβού για φανατικούς ψαροφάγους, πανέμορφη αυλή (με σόμπες) όταν στην εσωτερική σάλα επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο Ηλίας Μπαλάσκας θα σε ξεκινήσει με όστρακα, καραβίδες Χαλκίδας ψητές ή αχνιστές, ταραμοσαλάτα με γουασάμπι, φάβα με χέλι καπνιστό, θα σε συνεχίσει με πιο γκουρμέ ψαροπροτάσεις όπως χταπόδι με πουρέ σελινόριζας, πεϊνιρλί με χέλι καπνιστό και τοματίνια, τραχανότο με καραβίδες και λάδι δυόσμου. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 2109404518
Τραγανός Κάβουρας
Η τέλεια ταραμοσαλάτα, πολλά πρώτα –χταπόδια λιαστά από την Αντίπαρο, μύδια, γυαλιστερές–, φημισμένη αστακομακαρονάδα και μια μικρή αδυναμία στα (τραγανά) καβούρια, θα τα φάτε στην ομώνυμη σαλάτα, σε καβουροκεφτέδες και σε παναρισμένα μικρά τηγανητά που τρώγονται σε μια μπουκιά. Λ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι, 2105731544
St. George Lycabettus
Καθαρή Δευτέρα με φόντο το εκκλησάκι του Λυκαβηττού κι εσύ να μετράς τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη; Το ξενοδοχείο St. George Lycabettus και ο executive chef Βασίλης Μήλιος ετοιμάζουν στο Grand Balcon ένα ελληνικό όσο και gourmet buffet για την Καθαρά Δευτέρα (12.00-16.00) που έχει τα πάντα: χειροποίητες λαγάνες, γαρίδες με λαδολέμονο μαστίχας, καπνιστό σολομό με αγριοράπανο, πιπεράτη χταποδοσαλάτα με κάπαρη, μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκουμά και πολλά ακόμα. Τιμή: €35/άτομο, -50% για παιδιά έως 12 ετών. Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 21074161000
Τσίπουρο Αποστολάκη… Οικογενειακή υπόθεση!
Ο Βόλος είναι τόπος ξακουστός για την εκλεκτή ποιότητα του τσίπουρου που παράγει. Εδώ, στο Κρόκιο Μαγνησίας, η Οικογένεια Αποστολάκη με εμπειρία τριών γενεών δημιουργεί από το 1954 εκλεκτά αποστάγματα με ναυαρχίδα το φημισμένο ομώνυμο τσίπουρο. Το τσίπουρο Αποστολάκη φτιάχνεται με οικογενειακή συνταγή που κρατάει από παλιά. Το μυστικό βρίσκεται στον αρμονικό συνδυασμό των συστατικών, στις συνθήκες ζύμωσης, στην πολλαπλή απόσταξη, μα πάνω απ’ όλα στην εμπειρία των Θεσσαλών αποσταγματοποιών που έμαθαν την τέχνη από μικρασιάτες πρόσφυγες. Ελαφριά γεύση, πλούσιο άρωμα, με ή χωρίς γλυκάνισο, είναι η ιδανική συντροφιά για τους σαρακοστιανούς (και όχι μόνο) μεζέδες, αλλά και το συστατικό που «δένει» την παρέα. Στην υγειά μας!
TIPS
Λαγάνα από σπίτι
Είτε τη φτιάξεις μόνος σου είτε την προμηθευτείς από τους φούρνους Άρτιστον είναι το ίδιο (δηλαδή όχι ακριβώς, γιατί στη δεύτερη περίπτωση γλιτώνεις τη διαδικασία). Τόσο σπιτική είναι η ξακουστή τους λαγάνα! Θα τη βρεις στην παραδοσιακή της μορφή, ολικής αλέσεως ή με ελιά και λιαστή ντομάτα και την Καθαρά Δευτέρα θα σε περιμένει να την πάρεις μαζί σου στο σαρακοστιανό τραπέζι από τις 09.00 έως τις 14.00! Σπ. Τρικούπη 61& Μετσόβου, Εξάρχεια, 2108211029/ Σόλωνος 91& Χαριλάου Τρικούπη, Εξάρχεια / Σκουφά 41, Κολωνάκι/ Χαρ. Τρικούπη 80& Ερεσού, Εξάρχεια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.