Θεματα

Καθαρή Δευτέρα, η νηστεία του καλοφαγά

6+1 στέκια για παθιασμένους ψαροφάγους

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 646
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
katharh-deytera-a-tass-a-ta-ass-1.jpg

Όχι ότι δεν τρελαινόμαστε για θαλασσινά όλο τον χρόνο, αλλά τώρα έχουμε και δικαιολογία. Σαρακοστή, σου έχουμε πει ποτέ πόσο πολύ μας αρέσεις;

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Αξέχαστες αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις με θέα όλη την Αθήνα

dsc07605.jpg
dsc07710.jpg
dsc07689.jpg

Αυτή η ιστορία μυρίζει θάλασσα και αρχίζει σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Η οικογένεια Κωβαίου μεγάλωσε στη Σχοινούσα παρακολουθώντας τη μαμά, την κυρά Ποθητή να μαγειρεύει τα δικά της προϊόντα για την ομώνυμη ταβέρνα («Ποθητή»), που η οικογένεια ακόμη διατηρεί στο νησί. Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά της οικογένειας μεγάλωσαν, ήρθαν στην Αθήνα και έτσι, από το 2010 οι Αθηναίοι έχουν το δικό τους πανέμορφο κυκλαδίτικο μπαλκόνι, από όπου μπορούν να αγναντεύουν όλη την πόλη μέχρι πέρα, τη θάλασσα απολαμβάνοντας μαζί εκπληκτικές κυκλαδίτικες συνταγές στη σύγχρονη εκδοχή τους.

Να δοκιμάσετε φάβα από αρχαίο σπόρο της Σχοινούσας, ολόφρεσκα θαλασσινά (πιο νόστιμο συμιακό γαριδάκι δεν θα ξαναβρείς) και φυσικά ψάρια μαγειρεμένα με κάθε δυνατό τρόπο: αχνιστά, ψητά, ceviche, carpaccio, σούπα. Τα ψάρια είναι μεγάλη υπόθεση εδώ. Το εστιατόριο συνεργάζεται απευθείας με τους ψαράδες στο Αιγαίο και έτσι έχει τη δυνατότητα να φέρνει πάντα φρέσκα ψάρια (κυρίως μεγάλα), αποκλειστικά ελληνικής αλιείας. Αλλά και οι υπόλοιποι που δεν είστε των θαλασσινών γεύσεων, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά κρεατικά, γιατί όπως συνηθίζουν να λένε οι θαμώνες «αυτή η θέα είναι για όλα τα γούστα». Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Fb: @balconycyclades 

Σκορπίνα 
Φρεσκότατη μια και έχει ανοίξει μόλις ένα μήνα, ο χώρος της είναι πολύ κομψός και όμορφος, ποντάρει στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Για την ημέρα έχουν φέρει χταπόδια από την Κάλυμνο, χάβαρα από την Κατερίνη, γαρίδες Αμβρακικού που τις κάνουν στη σχάρα, μαρινάτες ή τέλειο σεβίτσε, καραβίδες και καλαμάρια Ευβοϊκού. Κι ακόμη θα έχει τα άπαντα από όστρακα, βασιλικά καβούρια, μύδια αχνιστά με τζίντζερ, ενώ στους χαλβάδες θα προσφέρει έτοιμο του Κοσμίδη αλλά και σιμιγδαλένιο της κατσαρόλας με αποξηραμένα φρούτα. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, 2106722223

Αθερίνα 
Χώρος ντυμένος στα λευκά, μεγάλες σάλες που μας χωράνε όλους γι’ αυτό και πάντα γεμάτη από μεγάλες νεανικές παρέες. Στα συν οι πολλές προτάσεις και οι καλές τιμές. Τέλεια αλίπαστα και μεγάλη γκάμα σε ορεκτικά, καλαμαράκια με περίφημο τηγάνι, χταπόδι ξιδάτο, σουπιές με σπανάκι και πολλοί ακόμα ψαρομεζέδες. Χαρ. Τρικούπη 162, Ν. Ερυθραία, 2106200089

Λέσβος 
Κλασικό στέκι για ουζάκια και ψαρομεζέδες, την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική του. Τι φίνες ταραμοσαλάτες, τι χειροποίητες λαγάνες, τι μύδια αχνιστά και καλαμάρια τρυφερά. Να δοκιμάσετε όμως και τους κλασικούς μεζέδες από παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου όπως γαλέο σκορδαλιά, σουπιά με ξίδι, κολιό μαρινάτο, αλλά και χειροποίητη λακέρδα. Ε, ναι, εννοείται ότι θα τα συνοδέψεις με όσο ούζο τραβάει η ψυχή σου – Λέσβος είναι αυτή... Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, 2103814525

Θαλασσινός 
Στάνταρ ραντεβού για φανατικούς ψαροφάγους, πανέμορφη αυλή (με σόμπες) όταν στην εσωτερική σάλα επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο Ηλίας Μπαλάσκας θα σε ξεκινήσει με όστρακα, καραβίδες Χαλκίδας ψητές ή αχνιστές, ταραμοσαλάτα με γουασάμπι, φάβα με χέλι καπνιστό, θα σε συνεχίσει με πιο γκουρμέ ψαροπροτάσεις όπως χταπόδι με πουρέ σελινόριζας, πεϊνιρλί με χέλι καπνιστό και τοματίνια, τραχανότο με καραβίδες και λάδι δυόσμου. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 2109404518

Τραγανός Κάβουρας 
Η τέλεια ταραμοσαλάτα, πολλά πρώτα –χταπόδια λιαστά από την Αντίπαρο, μύδια, γυαλιστερές–, φημισμένη αστακομακαρονάδα και μια μικρή αδυναμία στα (τραγανά) καβούρια, θα τα φάτε στην ομώνυμη σαλάτα, σε καβουροκεφτέδες και σε παναρισμένα μικρά τηγανητά που τρώγονται σε μια μπουκιά. Λ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι, 2105731544

St. George Lycabettus
Καθαρή Δευτέρα με φόντο το εκκλησάκι του Λυκαβηττού κι εσύ να μετράς τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη; Το ξενοδοχείο St. George Lycabettus και ο executive chef Βασίλης Μήλιος ετοιμάζουν στο Grand Balcon ένα ελληνικό όσο και gourmet buffet για την Καθαρά Δευτέρα (12.00-16.00) που έχει τα πάντα: χειροποίητες λαγάνες, γαρίδες με λαδολέμονο μαστίχας, καπνιστό σολομό με αγριοράπανο, πιπεράτη χταποδοσαλάτα με κάπαρη, μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκουμά και πολλά ακόμα. Τιμή: €35/άτομο, -50% για παιδιά έως 12 ετών. Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 21074161000 


Τσίπουρο Αποστολάκη… Οικογενειακή υπόθεση!

-s-s-a-de-t-t-p-_080217.jpg

Ο Βόλος είναι τόπος ξακουστός για την εκλεκτή ποιότητα του τσίπουρου που παράγει. Εδώ, στο Κρόκιο Μαγνησίας,  η Οικογένεια Αποστολάκη με εμπειρία τριών γενεών δημιουργεί από το 1954 εκλεκτά αποστάγματα με ναυαρχίδα το φημισμένο ομώνυμο τσίπουρο. Το τσίπουρο Αποστολάκη φτιάχνεται με οικογενειακή συνταγή που κρατάει από παλιά. Το μυστικό βρίσκεται στον αρμονικό συνδυασμό των συστατικών, στις συνθήκες ζύμωσης, στην πολλαπλή απόσταξη, μα πάνω απ’ όλα στην εμπειρία των Θεσσαλών αποσταγματοποιών που έμαθαν την τέχνη από μικρασιάτες πρόσφυγες. Ελαφριά γεύση, πλούσιο άρωμα, με ή χωρίς γλυκάνισο, είναι η ιδανική συντροφιά για τους σαρακοστιανούς (και όχι μόνο) μεζέδες, αλλά και το συστατικό που «δένει» την παρέα. Στην υγειά μας!


TIPS
Λαγάνα από σπίτι

Είτε τη φτιάξεις μόνος σου είτε την προμηθευτείς από τους φούρνους Άρτιστον είναι το ίδιο (δηλαδή όχι ακριβώς, γιατί στη δεύτερη περίπτωση γλιτώνεις τη διαδικασία). Τόσο σπιτική είναι η ξακουστή τους λαγάνα! Θα τη βρεις στην παραδοσιακή της μορφή, ολικής αλέσεως ή με ελιά και λιαστή ντομάτα και την Καθαρά Δευτέρα θα σε περιμένει να την πάρεις μαζί σου στο σαρακοστιανό τραπέζι από τις 09.00 έως τις 14.00! Σπ. Τρικούπη 61& Μετσόβου, Εξάρχεια, 2108211029/ Σόλωνος 91& Χαριλάου Τρικούπη, Εξάρχεια / Σκουφά 41, Κολωνάκι/ Χαρ. Τρικούπη 80& Ερεσού, Εξάρχεια  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.