Θεματα

Στο Καπάνι, την παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης ο χρόνος έχει σταματήσει

Εδώ που το παζάρι και το τεφτέρι ακόμα ισχύουν

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kapani-anoigma.jpg

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, και είναι από τα ελάχιστα σημεία της πόλης που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και αυτό γιατί τα προϊόντα και τα τρόφιμα που πωλούνται εξακολουθούν να προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, οι εμπόροι να διαλαλούν με πικάντικο τρόπο την πραμάτεια τους κι οι πελάτες –που προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα- συνεχίζουν τις παραδοσιακές τακτικές αγοραπωλησίας, όπως το παζάρι ή το τεφτέρι (πίστωση χρονική).

agora-kapani-thessaloniki-dsc_4041.jpg

Γι’ αυτό θεωρείται η αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τη φθήνια και την ποικιλία. Το Καπάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, η αγορά Μοδιάνο (ερήμωσε και από τα 150 περίπου μαγαζιά έχουν απομείνει καμιά εικοσαριά ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης…!), η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι. Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ οι περισσότεροι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί με μεταλλικές κατασκευές.

Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.α.

agora-kapani-thessaloniki-dsc_4050-823x549.jpg

Στην αγορά σήμερα πωλούνται κυρίως τρόφιμα, μπαχαρικά και είδη οικιακής χρήσης. Εδώ θα βρεις μαγαζιά που πουλούν αποκλειστικά ελιές Χαλκιδικής, Βόλου, Θάσου και από άλλα μέρη της χώρας, ψαράδικα με κάθε είδους πελαγίσιο ψάρι, κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, μπακάλικα, μανάβικα, μαγαζιά που πουλούν φρούτα, ξερούς καρπούς και μπαχάρια. Εδώ όμως θα βρεις και είδη σπιτιού, όπως ψάθινα καλάθια και ψάθινα αντικείμενα, έπιπλα πρόχειρης χρήσης, οικοτεχνίες μικροεπιδιορθώσεων και άλλα μαγαζάκια που σε εκπλήσσουν. Περισσότερα.

*Για το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης διαβάστε εδώ.
**Για το μπουγατσατζίδικο Μπαντής διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.