- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο Καπάνι, την παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης ο χρόνος έχει σταματήσει
Εδώ που το παζάρι και το τεφτέρι ακόμα ισχύουν
Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, και είναι από τα ελάχιστα σημεία της πόλης που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και αυτό γιατί τα προϊόντα και τα τρόφιμα που πωλούνται εξακολουθούν να προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, οι εμπόροι να διαλαλούν με πικάντικο τρόπο την πραμάτεια τους κι οι πελάτες –που προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα- συνεχίζουν τις παραδοσιακές τακτικές αγοραπωλησίας, όπως το παζάρι ή το τεφτέρι (πίστωση χρονική).
Γι’ αυτό θεωρείται η αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τη φθήνια και την ποικιλία. Το Καπάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, η αγορά Μοδιάνο (ερήμωσε και από τα 150 περίπου μαγαζιά έχουν απομείνει καμιά εικοσαριά ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης…!), η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι. Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ οι περισσότεροι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί με μεταλλικές κατασκευές.
Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.α.
Στην αγορά σήμερα πωλούνται κυρίως τρόφιμα, μπαχαρικά και είδη οικιακής χρήσης. Εδώ θα βρεις μαγαζιά που πουλούν αποκλειστικά ελιές Χαλκιδικής, Βόλου, Θάσου και από άλλα μέρη της χώρας, ψαράδικα με κάθε είδους πελαγίσιο ψάρι, κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, μπακάλικα, μανάβικα, μαγαζιά που πουλούν φρούτα, ξερούς καρπούς και μπαχάρια. Εδώ όμως θα βρεις και είδη σπιτιού, όπως ψάθινα καλάθια και ψάθινα αντικείμενα, έπιπλα πρόχειρης χρήσης, οικοτεχνίες μικροεπιδιορθώσεων και άλλα μαγαζάκια που σε εκπλήσσουν. Περισσότερα.
*Για το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης διαβάστε εδώ.
**Για το μπουγατσατζίδικο Μπαντής διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.