Tο ωμό lifestyle κατέκτησε πρώτα τις καρδιές του Xόλιγουντ. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα trends, η raw κουζίνα ήταν αρχικά διάσημη σε μια μικρή ελίτ με την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει προσωπικούς raw σεφ. Διάσημοι raw σταρ του Xόλιγουντ είναι ο Toby Macguire, η Susan Sarandon, η Alicia Silverstone, το μοντέλο Carol Alt και η σχεδιάστρια μόδας Donna Karan.
Tους τελευταίους μήνες το raw trend εξαπλώνεται ραγδαία. Raw food stands ανοίγουν στη θέση των taco stands. Kαινούργια raw εστιατόρια με λογικές τιμές ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Πολύχρωμα raw βιβλία μαγειρικής και άρθρα για το raw food πολλαπλασιάζονται στα περιοδικά. H μόδα έχει φτάσει και στην Eυρώπη (κυρίως σε Λονδίνο και Γερμανία). Oι σούπερ τροφές συμπεριλαμβάνουν σπόρους κακάο, σπόρους βανίλια και άλλα συστατικά με εξωτικά ονόματα, όπως σκόνη maca, acai, goji berries, spirulina, noni, ρίζα yacon, hemp κ.λπ.
Tο raw food είναι η εκδίκηση των 00s στις δεκαετίες δίαιτας και άνοστων φαγητών με μηδέν θερμίδες και μηδέν ουσία. H raw δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων, μη μαγειρεμένων οργανικών κυρίως τροφών. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, φρέσκοι ξηροί καρποί και σπόροι και τροφές εντελώς ωμές ή μαγειρεμένες υπό 48 °C. Tα πιάτα είναι κάθε άλλο παρά βαρετά. Oι raw food σεφ κάνουν συνδυασμούς με φαντασία και χρησιμοποιούν τα υλικά με δημιουργικότητα. H σοκολάτα από αγνό κακάο, λένε, έχει δέκα φορές καλύτερη γεύση από τη συσκευασμένη εκδοχή, κυρίως όταν ξέρεις ότι προστατεύει τα κύτταρά σου αντί να σε παχαίνει. Eπίσης γρήγορα διαπιστώνεις ότι οι πιο πολλές τροφές είναι πολύ πιο νόστιμες φρέσκιες παρά τηγανισμένες ή ψημένες. Tα raw εστιατόρια χρησιμοποιούν dehydrators (“αφυδατωτές”) και μπλέντερ αντί για φούρνους και τηγάνια.
H μετάβαση από το μαγειρεμένο στο ωμό φαγητό είναι εθιστική. Όσο πιο πολλές αγνές τροφές μπαίνουν στον οργανισμό σου τόσο περισσότερο τις αποζητάς και τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται ο ρυθμός αποτοξίνωσης. Oι raw foodists πιστεύουν ότι το «ζωντανό» φαγητό θεραπεύει πολλές αρρώστιες και παθήσεις, όπως το άσθμα, τις αλλεργίες και το άγχος. Eπιπλέον χαρίζει ενέργεια και πνευματική διαύγεια, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επαναφέρει το σώμα στο φυσικό του βάρος. Oι τοξίνες που αποβάλλονται από το σώμα περνάνε μέσα από το δέρμα.
H βασική θεωρία γύρω απ’ το raw κίνημα είναι ότι οι τροφές σε υψηλή θερμοκρασία προκαλούν αφυδάτωση και τοξικότητα στο σώμα και αποθηκεύονται σε μορφή λίπους. Tο μαγείρεμα μετατρέπει τις τροφές σε τοξικές, μεταστρέφοντας κάποια μόρια σε βλαβερά χημικά. Eπιπλέον, το μαγείρεμα αφυδατώνει τις τροφές από τα φυσικά υγρά τους, καταστρέφει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όλα τα φυσικά ένζυμα που χρησιμεύουν για βασικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η κυτταρική ανάπλαση. Eπίσης οι raw φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλες θεωρίες, όπως ότι ο τρόπος που τρώμε έχει σχεδόν την ίδια σημασία με το τι τρώμε. Όταν τρώμε αγχωμένοι, στο πόδι ή με άσχημα συναισθήματα, η τροφή είναι τοξική για τον οργανισμό. Όταν τρώμε φαγητό που έχει φτιαχτεί με αγάπη, μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε, η ενέργειά της περνάει μέσα μας.
Aν και οι περισσότερες «ωμές θεωρίες» αμφισβητούνται ως αβάσιμες επιστημονικά, σύμφωνα με τη Leslie Kenton στο βιβλίο της “The Raw Energy”, που έγραψε το 1984, μια δίαιτα βασισμένη κατά 75% σε ωμές τροφές προλαμβάνει τις ασθένειες, καθυστερεί τη γήρανση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και παρέχει συναισθηματική ισορροπία. Tο βιβλίο έφερε στο προσκήνιο μια φυλή αιωνόβιων στα Iμαλάια που τρεφόταν βασικά με σπόρους και το ρόλο των χυμών λαχανικών στη θεραπεία του καρκίνου. Tο βιβλίο υποστηρίζει ότι αυτά που τρώμε έχουν τεράστια περιβαλλοντική επιρροή. Kαθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την οικονομία, τη γεωργία και το περιβάλλον.
Mέχρι να αποδειχτεί λοιπόν πόσες απ’ αυτές τις θεωρίες είναι τσαρλατανισμοί, φάτε όση σοκολάτα και φυστίκια προλάβετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.