- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![sitc7.jpg sitc7.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/02/05/sitc7.jpg)
Tο ωμό lifestyle κατέκτησε πρώτα τις καρδιές του Xόλιγουντ. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα trends, η raw κουζίνα ήταν αρχικά διάσημη σε μια μικρή ελίτ με την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει προσωπικούς raw σεφ. Διάσημοι raw σταρ του Xόλιγουντ είναι ο Toby Macguire, η Susan Sarandon, η Alicia Silverstone, το μοντέλο Carol Alt και η σχεδιάστρια μόδας Donna Karan.
Tους τελευταίους μήνες το raw trend εξαπλώνεται ραγδαία. Raw food stands ανοίγουν στη θέση των taco stands. Kαινούργια raw εστιατόρια με λογικές τιμές ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Πολύχρωμα raw βιβλία μαγειρικής και άρθρα για το raw food πολλαπλασιάζονται στα περιοδικά. H μόδα έχει φτάσει και στην Eυρώπη (κυρίως σε Λονδίνο και Γερμανία). Oι σούπερ τροφές συμπεριλαμβάνουν σπόρους κακάο, σπόρους βανίλια και άλλα συστατικά με εξωτικά ονόματα, όπως σκόνη maca, acai, goji berries, spirulina, noni, ρίζα yacon, hemp κ.λπ.
Tο raw food είναι η εκδίκηση των 00s στις δεκαετίες δίαιτας και άνοστων φαγητών με μηδέν θερμίδες και μηδέν ουσία. H raw δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων, μη μαγειρεμένων οργανικών κυρίως τροφών. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, φρέσκοι ξηροί καρποί και σπόροι και τροφές εντελώς ωμές ή μαγειρεμένες υπό 48 °C. Tα πιάτα είναι κάθε άλλο παρά βαρετά. Oι raw food σεφ κάνουν συνδυασμούς με φαντασία και χρησιμοποιούν τα υλικά με δημιουργικότητα. H σοκολάτα από αγνό κακάο, λένε, έχει δέκα φορές καλύτερη γεύση από τη συσκευασμένη εκδοχή, κυρίως όταν ξέρεις ότι προστατεύει τα κύτταρά σου αντί να σε παχαίνει. Eπίσης γρήγορα διαπιστώνεις ότι οι πιο πολλές τροφές είναι πολύ πιο νόστιμες φρέσκιες παρά τηγανισμένες ή ψημένες. Tα raw εστιατόρια χρησιμοποιούν dehydrators (“αφυδατωτές”) και μπλέντερ αντί για φούρνους και τηγάνια.
H μετάβαση από το μαγειρεμένο στο ωμό φαγητό είναι εθιστική. Όσο πιο πολλές αγνές τροφές μπαίνουν στον οργανισμό σου τόσο περισσότερο τις αποζητάς και τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται ο ρυθμός αποτοξίνωσης. Oι raw foodists πιστεύουν ότι το «ζωντανό» φαγητό θεραπεύει πολλές αρρώστιες και παθήσεις, όπως το άσθμα, τις αλλεργίες και το άγχος. Eπιπλέον χαρίζει ενέργεια και πνευματική διαύγεια, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επαναφέρει το σώμα στο φυσικό του βάρος. Oι τοξίνες που αποβάλλονται από το σώμα περνάνε μέσα από το δέρμα.
H βασική θεωρία γύρω απ’ το raw κίνημα είναι ότι οι τροφές σε υψηλή θερμοκρασία προκαλούν αφυδάτωση και τοξικότητα στο σώμα και αποθηκεύονται σε μορφή λίπους. Tο μαγείρεμα μετατρέπει τις τροφές σε τοξικές, μεταστρέφοντας κάποια μόρια σε βλαβερά χημικά. Eπιπλέον, το μαγείρεμα αφυδατώνει τις τροφές από τα φυσικά υγρά τους, καταστρέφει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όλα τα φυσικά ένζυμα που χρησιμεύουν για βασικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η κυτταρική ανάπλαση. Eπίσης οι raw φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλες θεωρίες, όπως ότι ο τρόπος που τρώμε έχει σχεδόν την ίδια σημασία με το τι τρώμε. Όταν τρώμε αγχωμένοι, στο πόδι ή με άσχημα συναισθήματα, η τροφή είναι τοξική για τον οργανισμό. Όταν τρώμε φαγητό που έχει φτιαχτεί με αγάπη, μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε, η ενέργειά της περνάει μέσα μας.
Aν και οι περισσότερες «ωμές θεωρίες» αμφισβητούνται ως αβάσιμες επιστημονικά, σύμφωνα με τη Leslie Kenton στο βιβλίο της “The Raw Energy”, που έγραψε το 1984, μια δίαιτα βασισμένη κατά 75% σε ωμές τροφές προλαμβάνει τις ασθένειες, καθυστερεί τη γήρανση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και παρέχει συναισθηματική ισορροπία. Tο βιβλίο έφερε στο προσκήνιο μια φυλή αιωνόβιων στα Iμαλάια που τρεφόταν βασικά με σπόρους και το ρόλο των χυμών λαχανικών στη θεραπεία του καρκίνου. Tο βιβλίο υποστηρίζει ότι αυτά που τρώμε έχουν τεράστια περιβαλλοντική επιρροή. Kαθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την οικονομία, τη γεωργία και το περιβάλλον.
Mέχρι να αποδειχτεί λοιπόν πόσες απ’ αυτές τις θεωρίες είναι τσαρλατανισμοί, φάτε όση σοκολάτα και φυστίκια προλάβετε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.