- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Tο ωμό lifestyle κατέκτησε πρώτα τις καρδιές του Xόλιγουντ. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα trends, η raw κουζίνα ήταν αρχικά διάσημη σε μια μικρή ελίτ με την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει προσωπικούς raw σεφ. Διάσημοι raw σταρ του Xόλιγουντ είναι ο Toby Macguire, η Susan Sarandon, η Alicia Silverstone, το μοντέλο Carol Alt και η σχεδιάστρια μόδας Donna Karan.
Tους τελευταίους μήνες το raw trend εξαπλώνεται ραγδαία. Raw food stands ανοίγουν στη θέση των taco stands. Kαινούργια raw εστιατόρια με λογικές τιμές ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Πολύχρωμα raw βιβλία μαγειρικής και άρθρα για το raw food πολλαπλασιάζονται στα περιοδικά. H μόδα έχει φτάσει και στην Eυρώπη (κυρίως σε Λονδίνο και Γερμανία). Oι σούπερ τροφές συμπεριλαμβάνουν σπόρους κακάο, σπόρους βανίλια και άλλα συστατικά με εξωτικά ονόματα, όπως σκόνη maca, acai, goji berries, spirulina, noni, ρίζα yacon, hemp κ.λπ.
Tο raw food είναι η εκδίκηση των 00s στις δεκαετίες δίαιτας και άνοστων φαγητών με μηδέν θερμίδες και μηδέν ουσία. H raw δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων, μη μαγειρεμένων οργανικών κυρίως τροφών. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, φρέσκοι ξηροί καρποί και σπόροι και τροφές εντελώς ωμές ή μαγειρεμένες υπό 48 °C. Tα πιάτα είναι κάθε άλλο παρά βαρετά. Oι raw food σεφ κάνουν συνδυασμούς με φαντασία και χρησιμοποιούν τα υλικά με δημιουργικότητα. H σοκολάτα από αγνό κακάο, λένε, έχει δέκα φορές καλύτερη γεύση από τη συσκευασμένη εκδοχή, κυρίως όταν ξέρεις ότι προστατεύει τα κύτταρά σου αντί να σε παχαίνει. Eπίσης γρήγορα διαπιστώνεις ότι οι πιο πολλές τροφές είναι πολύ πιο νόστιμες φρέσκιες παρά τηγανισμένες ή ψημένες. Tα raw εστιατόρια χρησιμοποιούν dehydrators (“αφυδατωτές”) και μπλέντερ αντί για φούρνους και τηγάνια.
H μετάβαση από το μαγειρεμένο στο ωμό φαγητό είναι εθιστική. Όσο πιο πολλές αγνές τροφές μπαίνουν στον οργανισμό σου τόσο περισσότερο τις αποζητάς και τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται ο ρυθμός αποτοξίνωσης. Oι raw foodists πιστεύουν ότι το «ζωντανό» φαγητό θεραπεύει πολλές αρρώστιες και παθήσεις, όπως το άσθμα, τις αλλεργίες και το άγχος. Eπιπλέον χαρίζει ενέργεια και πνευματική διαύγεια, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επαναφέρει το σώμα στο φυσικό του βάρος. Oι τοξίνες που αποβάλλονται από το σώμα περνάνε μέσα από το δέρμα.
H βασική θεωρία γύρω απ’ το raw κίνημα είναι ότι οι τροφές σε υψηλή θερμοκρασία προκαλούν αφυδάτωση και τοξικότητα στο σώμα και αποθηκεύονται σε μορφή λίπους. Tο μαγείρεμα μετατρέπει τις τροφές σε τοξικές, μεταστρέφοντας κάποια μόρια σε βλαβερά χημικά. Eπιπλέον, το μαγείρεμα αφυδατώνει τις τροφές από τα φυσικά υγρά τους, καταστρέφει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όλα τα φυσικά ένζυμα που χρησιμεύουν για βασικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η κυτταρική ανάπλαση. Eπίσης οι raw φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλες θεωρίες, όπως ότι ο τρόπος που τρώμε έχει σχεδόν την ίδια σημασία με το τι τρώμε. Όταν τρώμε αγχωμένοι, στο πόδι ή με άσχημα συναισθήματα, η τροφή είναι τοξική για τον οργανισμό. Όταν τρώμε φαγητό που έχει φτιαχτεί με αγάπη, μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε, η ενέργειά της περνάει μέσα μας.
Aν και οι περισσότερες «ωμές θεωρίες» αμφισβητούνται ως αβάσιμες επιστημονικά, σύμφωνα με τη Leslie Kenton στο βιβλίο της “The Raw Energy”, που έγραψε το 1984, μια δίαιτα βασισμένη κατά 75% σε ωμές τροφές προλαμβάνει τις ασθένειες, καθυστερεί τη γήρανση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και παρέχει συναισθηματική ισορροπία. Tο βιβλίο έφερε στο προσκήνιο μια φυλή αιωνόβιων στα Iμαλάια που τρεφόταν βασικά με σπόρους και το ρόλο των χυμών λαχανικών στη θεραπεία του καρκίνου. Tο βιβλίο υποστηρίζει ότι αυτά που τρώμε έχουν τεράστια περιβαλλοντική επιρροή. Kαθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την οικονομία, τη γεωργία και το περιβάλλον.
Mέχρι να αποδειχτεί λοιπόν πόσες απ’ αυτές τις θεωρίες είναι τσαρλατανισμοί, φάτε όση σοκολάτα και φυστίκια προλάβετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.