Η Μελίνα Μερκούρη έχει το δικό της café στην Πλάκα
Σ’ έναν από τους γραφικότερους δρόμους της Αθήνας βρίσκεται ένα καφέ αφιερωμένο στη γυναίκα-θρύλο
Το καφέ Μελίνα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά της Αθήνας, αφού κινείται ανάμεσα σε ελληνικό καφενείο και γαλλικό μπιστρό του οποίου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με φωτογραφίες της Μελίνας. Στους κόκκινους τοίχους, μια παλιομοδίτικη νοσταλγική διακόσμηση και πολλές φωτογραφίες της μέσα από τον κινηματογράφο, την προσωπική της ζωή και αναμνηστικές με πρόσωπα-σύμβολα της οικουμένης. Φωτογραφίες με τον Ούλωφ Πάλμε, με την Ίντιρα Γκάντι, με τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, τον Σαλβατόρ Νταλί, τον Φεντερίκο Φελλίνι, τον αγαπημένο της Ρούντι, σύζυγο Ζυλ Ντασσέν, αλλά και τους δικούς μας, τον Ωνάση, Καζαντζάκη, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Κακογιάννη.
Οι φωτογραφίες, αλλά και κάποια προσωπικά αντικείμενα, παραδόθηκαν από το ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη στον Ανδρέα Μαρτζάκλη, τον ιδιοκτήτη του καφέ, ο οποίος με τον δέοντα σεβασμό αλλά και με πολλή αγάπη και μεράκι –γνωρίζονταν με τη Μελίνα- έφτιαξε ένα στέκι αντάξιο του ονόματος της μεγάλης ντίβας, της άξιας αγωνίστριας της Δημοκρατίας, αλλά και οραματίστριας της επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων και της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.
Οι πόρτες του καφέ Μελίνα ανοίγουν από νωρίς για τον πρωινό καφέ και για δεκατιανό και παραμένουν ανοιχτές όλη την ημέρα για καφέ ή για φαγητό, ενώ το βράδυ τα τραπέζια φωτίζονται από το φως των κεριών σε παλιά κηροπήγια μετατρέποντας το καφέ Μελίνα σε ατμοσφαιρικό μπαρ.
Μεγάλο πλεονέκτημα ο εξωτερικός χώρος με τα τραπεζάκια στα σκαλάκια κάτω από την Ακρόπολη, ιδανικός για τις ηλιόλουστες μέρες. Και βέβαια, το άλλο πλεονέκτημα του καφέ Μελίνα ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, ο Ανδρέας Μαρτζάκλης, που με τον πληθωρικό, ατίθασο χαρακτήρα του και τη γνήσια καλοσύνη του έχει καταφέρει να κάνει το μαγαζί του σημείο αναφοράς. Στέκι των γειτόνων, κάθε τάξης και επαγγέλματος που θα περάσουν απ’ τον καφενέ να μάθουν τα νέα της γειτονιάς τους, των κατοίκων της πρωτεύουσας που ειδικά τα Σαββατοκύριακα ξεχύνονται στην Πλάκα, αλλά και των ξένων επισκεπτών του ιστορικού κέντρου που θα περάσουν από εδώ να ξαποστάσουν, να πιουν τον καφέ τους, να τσιμπήσουν κανένα μεζέ, να φάνε ελαφρά και βέβαια να ξαναθυμηθούν τη μεγάλη Μελίνα. Περισσότερα.
*Για την ταβέρνα Κληματαριά διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο στο Μουσείο Ακρόπολης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.