- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Black Pepper είναι ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας
Σε μια γωνιά των Πετραλώνων με ρετρό διάθεση και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα
Τα Πετράλωνα είναι από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Όλοι οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται τους πετροπόλεμους μεταξύ των παιδιών των Άνω και Κάτω Πετραλώνων και τα σπασμένα κεφάλια των παιδιών που διασκέδαζαν έτσι και το χαιρόντουσαν. Τα Άνω και τα Κάτω Πετράλωνα με τεχνητό χώρισμα τις σιδηροδρομικές γραμμές του ηλεκτρικού. Τα Κάτω Πετράλωνα πιο φλύαρα και θορυβώδη, πιο εργατούπολη. Τα Άνω πιο ήσυχα, πιο απόμερα και πιο καλλιτεχνικά.
Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα Πετράλωνα ήταν μια φτωχογειτονιά – με αρκετές εξαιρέσεις όσο πλησίαζες προς Ακρόπολη – σε απόσταση αναπνοής από το Θησείο και το ιστορικό κέντρο. Οι κάτοικοι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάτες, που δούλευαν στις μονάδες παραγωγής του Παυλίδη, της ΚΟΠΕΡ, του Πυλοποιείου Πουλόπουλος σε κλωστοϋφαντουργίες και σε βιοτεχνίες. Κάποια εποχή οι φάμπρικες έκλεισαν, τα Πετράλωνα ερήμωσαν, στην πορεία γίνηκαν φοιτητούπολη και καλλιτεχνούπολη και αναζωογονήθηκε η περιοχή και σήμερα είναι ο περιζήτητος διεθνής προορισμός Airbnb.
Ανάμεσα στους ανθρώπινους στενούς δρόμους των Πετραλώνων, ενδιάμεσα από τις νεραντζιές και τις λεμονιές, συναντάς κάθε είδους κατοικίες. Φτωχόσπιτα, νεοκλασικές ταπεινές μονοκατοικίες έως και πιο εντυπωσιακές, όμορφες κατοικίες από τον Μεσοπόλεμο, μικρές πολυκατοικίες του ‘60. Κι ανάμεσά τους νέα καταστήματα που εκπροσωπούν τις σύγχρονες ανάγκες της γραφικής αυτής συνοικίας.
Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα είναι το Black Pepper, ένα παντοπωλείο νέας γενιάς με σύγχρονη αισθητική. Παλιό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με ένα υπέροχο μωσαϊκό μετατράπηκε από τον Περικλή Σίμωση μηχανικό, και τη γυναίκα του Βάσια Μουστάκα γεωπόνο – κι οι δύο άνθρωποι της δουλειάς – σ’ ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας.
Δεν είναι μόνο το γούστο τους όπως αποτυπώθηκε με τα παλιά έπιπλα, τις σύγχρονες κατασκευές και τη διακόσμηση που δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα (παλιές κονσέρβες, συσκευασίες εμβληματικών προϊόντων, ζυγαριές, τα ραδιοφωνάκια, ρετρό αντικείμενα). Αυτό που με συγκίνησε είναι η προσπάθεια τους να βρουν τους καλύτερους παραγωγούς από τις άκρες της Ελλάδας και να τους προτείνουν στους πελάτες τους. Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και μικρές οικοτεχνίες, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά, μανιτάρια, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, εκλεκτό καφέ, ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες και πολλά άλλα ακόμα. Περισσότερα.
*Για την Ευριπίδου διαβάστε εδώ.
**Για το Τυροκομείο Κωσταρέλου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
