Θεματα

Μπλατσαριά, μία από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες

Διαβάστε όλα τα μυστικά της συνταγής εδώ!

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mplatsaria-anoigma.jpg

Φτιάξε μπλατσαριά, μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με άγρια χορταρικά και φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο.

Η Μπλατσαριά είναι μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με βάση ένα μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής με φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα, καθώς οι κόκκοι του καλαμποκάλευρου που πέφτει σκέτο πάνω στην πίτα χαρίζουν μιαν συγκλονιστική αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.

Την μπλατσαριά – και στις δυό εκδοχές της, την κλασική και τη βλάχικη – παρασκευάζει ο Βασίλης Κατσούπας στο εστιατόριό του Κανέλα και Γαρύφαλλο στη Βίτσα των Ζαγοροχωρίων.

Κλασική Μπλατσαριά ή μπατσαριά

mpaltsaria-zagori-dsc_1313-823x549.jpg

Για τη ζύμη

800 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση το λευκό από παλιές ποικιλίες
200 γρ. σταρένιο αλεύρι
λίγο νερό, αλάτι, λάδι
προαιρετικά για πιο τραγανή ζύμη 1 αυγό


Για τη γέμιση

1,5 κιλό σπανάκι και σέσκουλο, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
2 φλυτζάνια λάπατα ή τσουκνίδα, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο καλύτερη γεύση
2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο πράσσο
2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα άνιθος, δυόσμος και μαΐντανός σε ίσες αναλογίες
250 γρ. φέτα τρίμμα, κατά προτίμηση γίδινη
1 φλυτζάνι λάδι

mpaltsaria-zagori-dsc_1179-823x549.jpg

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα τουλάχιστον.

Ανακατεύουμε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μια λεκάνη, περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατο-πιπερώνουμε ελαφριά, προσθέτουμε τη μισή φέτα και χειροτρίβουμε να μαλακώσουν τα χόρτα και να ομογενοποιηθεί το υλικό.

Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ., ανοίγουμε τα 3/4 της ζύμης σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη κι απλώνουμε έτσι ώστε να μην εξέχει καθόλου ζύμη από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Αραιώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι με λίγο νερό και περιχύνουμε την πίτα σποραδικά, δεν θέλουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε στους 180ο για 45-50 λεπτά της ώρας. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι. Περισσότερα.

*Για τις Ηπειρώτικες πίτες διαβάστε εδώ.

**Για το εστιατόριο Κανέλα και Γαρύφαλλο διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.