Θεματα

Πώς να ΜΗΝ πάρεις κιλά αυτά τα Χριστούγεννα

7 «στρατηγικά» τεχνάσματα που θα σε σώσουν

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

1. Φέρε το δικό σου φαγητό

«Εγώ τι να σου φτιάξω;» Είναι μια όμορφη χειρονομία και φυσικά μια πολύτιμη προσφορά βοήθειας στη φίλη, τη θεία, τη μαμά, την αδερφή σου που οργανώνει ένα «γιορτινό» τραπέζι. Έχει όμως και μια δόση… ιδιοτέλειας αφού σου εξασφαλίζει ότι στο τραπέζι θα υπάρχουν πιάτα που σίγουρα θα μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις.

θα σε βοηθήσει: 

-Μια ελαφριά σούπα με βάση ζωμό και όχι κρέμα, η οποία θα σε «φουσκώσει» ώστε να αποφύγεις το άμετρο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Mια ιδανική συνεισφορά στα «πρώτα» της οικοδέσποινας.

ksiroi-karpoi.jpg

-Κράτα αποστάσεις από τα τραπεζάκια του «καλωσορίσματος» με τους ξηρούς καρπούς, τα τσιπς, τα κρακεράκια, τα ντιπ. Ο πειρασμός να απλώνεις το χέρι σου, αφηρημένη τάχα, καθώς κουβεντιάζεις περί ανέμων και υδάτων, είναι μεγάλος.

-Συγκεντρώσου στο πιάτο σου την ώρα του φαγητού. Μάσησε αργά κάθε μπουκιά, νοιώσε τη γεύση, το άρωμα, την υφή. Έρευνες δείχνουν πως όταν τρως αφηρημένα, χωρίς συναίσθηση, έχοντας ταυτόχρονα την προσοχή σου αλλού, έχεις την τάση να παίρνεις περισσότερες θερμίδες.

2. Μην πηγαίνεις πεινασμένη για ψώνια

Για να μην υποκύψεις στον πειρασμό του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού, φρόντισε πριν τις βόλτες σου στα εμπορικά καταστήματα για τα γιορτινά σου ψώνια, να φεύγεις με γεμάτο στομάχι.

healthy-snack-1.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Χάραξε «διαδρομή» ώστε να μην πηγαίνεις πάνω-κάτω περνώντας κατ’ εξακολούθηση μπροστά από εκείνη τη βιτρίνα με τα καπ-κέικ και τα ντόνατς. Χρώματα, σχήματα αλλά προπάντων μυρωδιές… είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή οι άμυνές σου θα πέσουν.

-Αν πάλι η βόλτα σου περιλαμβάνει και φαγητό, διάλεξε το κατάλληλο εστιατόριο, εκείνο που ξέρεις πως στο μενού του σίγουρα υπάρχουν, για παράδειγμα, πλούσιες χορταστικές σαλάτες.  Επίσης, διάλεξε ένα τραπέζι όσο το δυνατόν πιο μακριά από θορύβους, δυνατά φώτα και περισπασμούς, γιατί αυτά σε κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιείς να τρως ασυναίσθητα, περισσότερο και… πιο γρήγορα.

3. Να καταγράφεις ό,τι τρως

Φτιάξε ένα «ημερολόγιο» φαγητού ώστε να παραμείνεις πιστή στο στόχο σου κατά τη διάρκεια των επίφοβων γιορτινών ημερών (τα ημερολόγια φαγητού είναι μια έξυπνη «άσκηση», αλλά θα πρέπει να είσαι ειλικρινής και επιμελής στην καταγραφή όλων όσων τρως καθημερινά… προσπάθησε τουλάχιστον).

food-diary.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Θα ζυγίζεσαι καθημερινά (μιλάμε πάντα για την περίοδο των γιορτών μόνο) για να αφήνεις το νούμερο της ζυγαριάς να καθοδηγεί τα επόμενα βήματά σου και να σου δώσει έξτρα κίνητρα. Έρευνα έχει δείξει πως οι γυναίκες που ανεβαίνουν καθημερινά στη ζυγαριά, έχουν 82% λιγότερες πιθανότητες να «κυλήσουν» ή να αυξήσουν το βάρος τους από εκείνες που δεν ζυγίζονται.

-Δοκίμαζε το αγαπημένο σου στενό παντελόνι τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα και δες πως νοιώθεις μέσα σε αυτό. Είναι μια χαρά πάνω σου, όπως πάντα; Είσαι σε καλό δρόμο. Αρχίζει να σε στενεύει λίγο; Ώρα για μικρές… περικοπές.

4. Φάε πριν από το πάρτι

Ένα υγιεινό σνακ θα ελέγξει την όρεξή σου. Ένα γιαούρτι, μια χούφτα ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα δημιουργούν μια αίσθηση «πληρότητας» στο στομάχι, κάτι που θα αποδειχθεί σωτήριο όταν βρεθείς μπροστά στα εδέσματα.

healthy-snack-2.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Μην ξεχνάς και το πρωινό! Ένα καλό πρωινό αποτρέπει αποδεδειγμένα την υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στη μέρα. 

-Περιόρισε τις μερίδες ή τον αριθμό των φαγητών με τις περισσότερες θερμίδες στο μπουφέ του πάρτι. Όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαγητών διαφορετικών ειδών, υφών, γεύσεων μπροστά σου, τρως περισσότερο, άσχετα με το αν πραγματικά πεινάς ή όχι. Δεν είναι ανάγκη να τα δοκιμάσεις όλα! Όταν λιγοστεύεις τις επιλογές σου, αυτό που στο τέλος θα έχεις φάει θα έχει επίσης μειωθεί έως και 40%.

christmas-1.jpg

-Διάλεξε σωστά. Γέμισε το πιάτο σου με τις «ελαφρότερες» γεύσεις. Δώσε περισσότερο χώρο σε μια σαλάτα ή προτίμησε φαγητό που έχει μέσα λαχανικά ή άπαχη πρωτεΐνη (γαλοπούλα!) και πάρε μικρότερες ποσότητες από τα πιο «παχυντικά». Αρκεί ένα μικρό κομμάτι ή μια κουταλιά… απλά για τη «δοκιμή». Έτσι μπορείς να φας «πολύ» χωρίς να νοιώθεις πως στερήθηκες και χωρίς να επιβαρύνεσαι με περιττές θερμίδες. 

-Μάσησε μια τσίχλα μέντας χωρίς ζάχαρη. Αν νοιώθεις πως έφαγες αρκετά και δεν πρέπει να φας άλλο, η φρέσκια, καθαρή αίσθηση που δημιουργεί η μέντα στον ουρανίσκο, θα σε προστατέψει από βουλιμικά παραστρατήματα.

5. Θα «επιβληθείς» στο περιβάλλον

Η δύναμη της θέλησης και η αυτοκυριαρχία θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.

christmas-2.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Όταν περνάει από το χέρι σου, να τρως με όσο το δυνατόν μικρότερο «γκρουπ» συγγενών. Μελέτη έδειξε πως όταν ο αριθμός των συνδαιτυμόνων υπερβαίνει τους  6, τρώμε έως και 76% περισσότερο. Εάν βρεθείς σε ένα μεγάλο τραπέζι, ξεκίνησε να τρως τελευταία και σταμάτησε να τρως δεύτερη.

-Κάθισε δίπλα σε εκείνον που ξέρεις ότι έχει τις ίδιες «ανησυχίες» με σένα ή έστω έχει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες από τους υπόλοιπους. Μπορείς επίσης να καθίσεις δίπλα στον θείο που ξέρεις ότι τρώει εκνευριστικά αργά. Ο ρυθμός του θα ρίξει και τον ρυθμό του δικού σου πιρουνιού. 

porchetta_53969_16x9.jpg

-Περίμενε να σερβιριστούν στο τραπέζι όλα τα φαγητά που έχει φτιάξει η νοικοκυρά πριν κάνεις την επιλογή σου. Εκείνοι που κάνουν «μαζικά» μια επιλογή, τρώνε κατά 14% λιγότερο σε αντίθεση  με εκείνους που γεμίζουν ξανά το πιάτο τους όταν περνάει από μπροστά τους η επόμενη πιατέλα. 

-Κράτησε στο οπτικό σου πεδίο ένα άδειο μπουκάλι κρασιού ή το άδειο κουτάκι της κόκα-κόλα ή τις τελειωμένες μπύρες σου για να μην ξεχνάς πόσες έχεις καταναλώσει μέχρι τώρα. Θα σε αποτρέψει από τον πειρασμό να πιεις περισσότερο.

6. Μικρές μερίδες

Περιμένεις αυτές τις μέρες «χαράς» για να φας εκείνες τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές (αυτές δηλαδή που ετοιμάζονται κατά παράδοση μια φορά το χρόνο). Δύσκολα αντιστέκεσαι σε αυτές τις γεύσεις. Αυτό που θα κάνει φέτος τη διαφορά είναι οι μικρές μερίδες.

small-plates.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Χρησιμοποίησε μικρό πιάτο, ακόμη και μικρά μαχαιροπίρουνα. Το πιάτο της σαλάτας ή του γλυκού είναι ιδανικά για να βάλεις μέσα κάτι λαχταριστό και … παχυντικό. Μέσα σε ένα μικρό πιάτο, η μερίδα θα φαίνεται αρκετά χορταστική. Ξεγελάς τον εαυτό σου εν γνώσει σου και πιάνει!. 

-Βάλε επίσης το ποτό σου σε ψηλά, στενά ποτήρια. Περίπου 30% περισσότερο ποτό μπορείς να σερβίρεις σε ένα ευρύχωρο, πλατύ ποτήρι.

7. Διάλεξε τις «αμαρτίες» σου

Δεν θα νοιώθεις στερημένη μέσα στις γιορτές αν δώσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα μιας «ελεύθερης» μέρας μέσα στη βδομάδα.

christmas-treats.jpg

θα σε βοηθήσει: 

-Δήλωσε στον εαυτό σου πως μπορείς να τρως λίγο περισσότερο και φρόντισε για ένα πιο ελαστικό διατροφικό πρόγραμμα αυτές τις γιορτινές μέρες που κατακλύζεσαι από πειρασμούς σε καθημερινή σχεδόν βάση. Για παράδειγμα, αντί να φας τέσσερα μελομακάρονα την ημέρα της «παρέκκλισης» σου, τρώγε ένα, όταν η διάθεσή σου το ζητάει (κι ας είναι και κάθε μέρα). Και έπειτα προσαρμόζεις την υπόλοιπη μέρα σου υπολογίζοντας αυτές τις θερμίδες - ίσως να πιεις τον καφέ σου σκέτο και όχι με γάλα ή να προσπεράσεις το απογευματινό σου σνακ.

-Αντί να «μαζεύεις» άσκοπα θερμίδες με φαγητά που μπορείς να φας όλο το χρόνο, είναι σοφότερο να κρατάς την όρεξή σου για τις μοναδικές γεύσεις των γιορτών ή εκείνες στις οποίες δεν είναι πρέπον να αρνηθείς, όπως το Χριστουγεννιάτικο γλυκό που τόλμησε για πρώτη φορά η φίλη σου.


Και για εκείνο το βράδυ που - τελικά-  έφαγες σαν να μην υπάρχει αύριο:

Το πρωινό της «επόμενης μέρας»

breakfast.jpg

Μια φριτάτα ή μια ομελέτα με φρέσκα λαχανικά είναι η ιδανικότερη επιλογή. Τα μανιτάρια για παράδειγμα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που χαρίζουν ενέργεια, οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνη C και τα κρεμμύδια περιέχουν θειούχα αμινοξέα όπως η κυστεΐνη  που προστατεύουν και αποτοξινώνουν το συκώτι (που επιβαρύνεται ίσως περισσότερο  και σπάνια το «υπολογίζεις»). Αν έχεις και σπανάκι, μπορείς να το προσθέσεις, γιατί είναι πλούσιο σε φολικό οξύ που επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό και προστατεύει το DNA. Τέλος, τα αυγά προστατεύουν και αυτά το συκώτι χάρη στη χολίνη που περιέχουν, μια θρεπτική ουσία που κατατάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και βοηθά στην επεξεργασία του λίπους των τροφών. Πρόσθεσε και λίγο πιπέρι καγιέν ή μια μικρή πιπερίτσα τσίλι για να διεγείρεις τη μικροκυκλοφορία του αίματος και να ενισχύσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό. Αν πάλι δεν θέλεις να βγάλεις τηγάνι, μπορείς εναλλακτικά να φτιάξεις ένα smoothie με μπανάνες, πορτοκάλια ή ακτινίδια – όλα πλούσια σε κάλιο που θα αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που έχασες το προηγούμενο βράδυ λόγω του αλκοόλ και των διουρητικών του ιδιοτήτων.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.