Αυτοί που αναρωτιούνται γιατί έγινε μόδα το brunch, και μουρμουράνε («αμάν αυτές οι ξενόφερτες συνήθειες!»), μάλλον είναι γιατί δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα. Φυσικά και τους καταλαβαίνω. Κι εγώ υπήρξα καχύποπτη. Μετά έφαγα αυγά Benedict.
Το brunch δεν είναι απλά ένα γεύμα που παρεμβάλλεται μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού (breakfast-lunch). Έχει τη δική του φιλοσοφία, τα δικά του πιάτα, τη δική του μέρα και διάθεση. Είναι αυτόνομο.
Όλη η ιστορία ξεκινάει από την Κυριακή. Η ιεροτελεστία του brunch αρχίζει στην ουσία όταν οι γυναίκες μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό. Δουλεύουν όλη την εβδομάδα, η Κυριακή είναι η μόνη ελεύθερη μέρα τους. Δεκαετία του ’50 στην Αμερική. Είναι η εποχή που στη μαζική παραγωγή βγαίνουν τα έτοιμα μείγματα για pancakes, τα περιοδικά εκδίδουν συνταγές πρωινού που ετοιμάζονται εύκολα σε λίγα λεπτά και τα εστιατόρια πιάνουν το νόημα και μπαίνουν στο παιχνίδι. Αρχίζουν και σερβίρουν brunch τις Κυριακές για όλη την οικογένεια. Η νοικοκυρά-εργαζόμενη (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτός ο διττός ρόλος βαραίνει μόνο τις γυναίκες, κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό) δεν είναι υποχρεωμένη να μαγειρέψει και στην κυριακάτικη αργία της. Δεν το λες και άσχημο επιχειρηματικό πλάνο.
Τότε γίνεται το μπαμ. Ο όρος «brunch» όμως έχει εισαχθεί πολύ νωρίτερα. Η πρώτη αναφορά εμφανίζεται το 1895 στο περιοδικό «Hunter’s Weekly» σε ένα άρθρο που γράφει ο Βρετανός Guy Beringer με τίτλο «Brunch - Μια έκκληση». Σε αυτό προτείνει να αντικατασταθεί το βαρύ, πατροπαράδοτο αγγλικό γεύμα που ακολουθούσε την καθιερωμένη κυριακάτικη επίσκεψη στην εκκλησία, με κάτι πιο ελαφρύ, κάτι μεταξύ πρωινού και βραδινού. Αλλά αυτό λίγο μας αφορά. Οι εργαζόμενες γυναίκες της Αμερικής και η μόνη ελεύθερη μέρα τους είναι πιο κοντά στο δικό μας τρόπο ζωής.
Με την καθιέρωση του πενθήμερου, το Σάββατο προστίθεται στην αργία της Κυριακής. Αντί όμως να είμαστε χαρούμενοι για αυτό, κάτι συνεχίζει να μας φταίει. Αργά, αλλά σταθερά, η Κυριακή γεμίζει μελαγχολία. Δεν είναι ακόμη μια ελεύθερη μέρα, αλλά μερικές ώρες πριν τη δυσοίωνη Δευτέρα. Το brunch δεν δίνει τη λύση, καταφέρνει όμως να μετατρέψει την «κυριακάτικη μελαγχολία» σε «κυριακάτικη ραθυμία». Κι αυτό είναι κάτι.
Τις Κυριακές ξυπνάμε αργά. Τις περισσότερες φορές με ένα γερό πονοκέφαλο από τις ατασθαλίες του Σαββάτου. Τώρα έχουμε δύο επιλογές: Μπορούμε να πάμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε ένα σκέτο καφέ. Ή να πάρουμε τους επίσης ταλαιπωρημένους φίλους και να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι, εμπλουτισμένο με όλες τις λιχουδιές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και επιπλέον μας βοηθούν να αφήσουμε για πάντα πίσω μας (καλά, έστω μέχρι την επόμενη Κυριακή) το hangover.
Αυτό είναι το μυστικό του brunch. Φαγητό που είναι πιο δυνατό από πρωινό, αλλά πιο ελαφρύ από μεσημεριανό (στην ουσία «κλέβει» συστατικά και από τα δύο). Φαγητό που μιλάει στα βάθη της ψυχής και λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε όλοι: «Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά. Φάε!».
Κλασικά πιάτα του Brunch
Ο βασιλιάς Αυγό. Το brunch πεθαίνει για αυγά και τα μαγειρεύει με όλους τους τρόπους. Τηγανητά, βραστά, ποσέ, scrambled, ομελέτα. Καθόλου τυχαία. Το αυγό είναι μία σούπερ θρεπτική τροφή, που σε κρατάει χορτάτο για ώρες και επιπλέον ανακουφίζει το στομάχι σου από ό,τι κι αν του έχεις ρίξει μέσα κατά τη διάρκεια του άγριου Σαββατόβραδου. Αν με ρωτήσετε το δικό μου αγαπημένο, θα απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη: αυγά Benedict. Δηλαδή, αυγά ποσέ πάνω σε τραγανό μπέικον και περιχυμένα με μια γενναία δόση σος Hollandaise. To ψωμάκι μπορεί να είναι από brioche μέχρι γαλλική μπαγκέτα, λίγο με ενδιαφέρει. Φέρτε μου το αυγό.
Τάρτες, πίτες, κι άλλες τάρτες. Βουτυρένια ζύμη και μαγική γέμιση. Αρέσει στους σεφ γιατί μπορούν να πειραματιστούν ελεύθερα και κυριολεκτικά να σερβίρουν τα πάντα. Από τυρί και μανιτάρια μέχρι καραμελωμένα κρεμμύδια και αντσούγιες.
Bagels. Που στην εξελληνισμένη του εκδοχή γίνεται και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Και εδώ χωρούν τα άπαντα. Από φέτα και ντοματίνια μέχρι σολομό και κρέμα τυριού. Να πω τώρα και μια απάντηση σε όσους φοβούνται τις ξενόφερτες μόδες; Θα την πω. Το brunch δεν είναι τόσο μια ξένη παράδοση, είναι περισσότερο μια ιδέα ή συνήθεια. Αυτό σημαίνει ότι τα υλικά του μπορούν να προσαρμοστούν στα τοπικά προϊόντα κάθε χώρας, και έτσι έχεις μεξικάνικο, ιταλικό, ισπανικό, κινέζικό ή ελληνικό brunch. Μάλλον πιο «ξενόφερτα» είναι το παγωτό ή η σοκολάτα.
Σάντουιτς ή burgers. Εδώ είναι περισσότερο φανερό το δάνειο από το μεσημεριανό. Και μάλιστα σε αμέτρητες εκδοχές για να μη βαρεθείτε ποτέ. Αν, δε, το εστιατόριο που επιλέξατε για το brunch έχει και έναν καλό σεφ, τότε η συνταγή είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.
Pancakes μέχρι να σκάσεις. Εννοείται ότι κάθε καλό brunch λήγει με ένα βουνό από pancakes που κολυμπάνε στη σοκολάτα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Αλλά θα τα βρεις και στην αλμυρή εκδοχή τους, συνήθως με μπέικον και τηγανητό αυγό. Τέτοια γράφω και όλο πεινάω.
Και τώρα πού τα βρίσκεις όλα αυτά; Να είναι νόστιμα, να είναι οικονομικά, να είναι και ποιοτικά; Χα! Και εμείς τι κάνουμε εδώ; Για ποιον δηλαδή φάγαμε όλα τα brunch της πόλης; Αχάριστοι…
Mask
Είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται πως το καλύτερο brunch του κέντρου το έφαγαν στην εξοχική κατοικία του Όθωνα. Εδώ, σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο του 1840 στεγάζεται το Mask, ένα bar restaurant με χαρακτήρα, και brunch πραγματικά… βασιλικό! Θα το βρεις καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Θα ανακαλύψεις πολλές προτάσεις, αλλά για την πρώτη σου γνωριμία ρωτήσαμε και μάθαμε τα top 5 bests sellers. Σημειώνεις; 1. Το ελληνικό καλάθι με τηγανιτά αυγά, γραβιέρα, γαλοπούλα (ή ζαμπόν ή μπέικον), μανιτάρια, ντοματίνια και… κιμαδοπιτάκια!
2. Τη «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας. 3. Τα αλμυρά pancakes με 2 αυγά και ζαμπόν (ή μπέικον ή λουκάνικο). 4. Το ρυζόγαλο με μασκαρπόνε και χειροποίητο παραδοσιακό χαλβά. 5. Τα Pancakes σιδηρόδρομο, δηλαδή μία ατελείωτη παρέλαση από αφράτα pancakes που ερωτοτροπούν με μια γενναία δόση σοκολάτας (ναι, κάνουν όλα τα κεφάλια να γυρίζουν στο πέρασμά τους). Καλαμιώτου 18& Κολοκοτρώνη 55, 6987454777, www.maskathens.com, Fb: Μask, Instagram: @maskathens
Oh Mama
Το στέκι στα νότια όσων λατρεύουν τα brunch, εμπλουτίζει τον κατάλογό του με… νέες γευστικές αφίξεις που στ’ αλήθεια μας αφήνουν άφωνους: Σχεδόν ερωτικό Red Velvet Pancakes, Waffle Croque Madame (ναι, σωστά κατάλαβες, σερβίρεται σε βάφλα), αλλά και Truffle Addict, ένα όνειρο με scrambled αυγά, κοτόπουλο, λάδι τρούφας και τυρί παρμεζάνα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί! Αυτά τα πεντανόστιμα, δίπλα στα ήδη γνωστά και αγαπημένα Avocado Toast (με smashed αβοκάντο, cream cheese, chilly flakes, αυγό μάτι και φρυγανισμένο ψωμί) και Crispy Chicken Waffle (με τραγανό φιλέτο κοτόπουλο, δροσερή σαλάτα μήλου, σέλερι και maple syrup), που όλα τους σερβίρονται καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μπορείς να αναφωνήσεις Oh Mama, αλλά μπορείς και «comfort food για πάντα!», γιατί η κουζίνα συνεχίζει να βγάζει τα ωραία της κι εσύ να έχεις να διαλέξεις από ζουμερά burgers, καλοφτιαγμένες πίτσες, δροσερές σαλάτες, μαζί με τα πολύ ιδιαίτερα και… kinky cocktails, με ονομασίες όπως “Dirty Mind ” και “Get Naked”. Στα μεγάλα συν του Oh Mama η value for money φιλοσοφία και τα συχνά ανατρεπτικά events με guest Djs. Κύπρου 48, Γλυφάδα, 2108986049, Fb: Oh Mama, Instagram: @ohmama.gr
St. George Lycabettus
Από τα brunch που θα σου μείνουν αξέχαστα. Σερβίρεται στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, στο εντυπωσιακό La Suite Lounge που ξεδιπλώνει όλη την Αθήνα στα πόδια σου. Εδώ στήνεται τις Κυριακές (12.00-16.00) το πλούσιο buffet με φρέσκες σαλάτες, φρεσκοψημένα bagels και ένα… σιντριβάνι σοκολάτας που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, αλλά και το Yogurt Bar, όπου μπορείς να ταιριάξεις το γιαούρτι της αρεσκείας σου με το αγαπημένο σου Super Food. Ασυγκίνητο όμως δεν θα σε αφήσει ούτε το a la carte μενού με προτάσεις όπως αυγά Benedict με σολομό ή μπέικον, ζουμερά burgers, pancakes με maple syrup ή French toast με μπανάνα και chocolate chips κ.ά. Tip: Οι μικρότεροι της παρέας μένουν απασχολημένοι με δραστηριότητες από τη Nannuka.com στο Kids Corner. Extra tip: Τις Κυριακές (16.00-18.00) kids movie time και popcorn στο Screening Room!
Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000, www.sgl.gr, Fb: St. George Lycabettus Lifestyle Hotel
Quartier d’Athénes
Μεγάλες τζαμαρίες με θέα στον πεζόδρομο, μαρμάρινα τραπέζια, δερμάτινοι καναπέδες, μια εντυπωσιακή μπάρα και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου στην Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτόν τον πολύ σικάτο αλλά και φιλικό χώρο μπορείτε να απολαύσετε brunch, ποιοτικά και σε καλές τιμές, καθημερινά έως τις 13.00 και τα Σαββατοκύριακα έως τις 17.00. Πιάτα όπως croquet madame, αυγά benedict με μπέικον ή σολομό, scrambled eggs, tramezzini με προσούτο, bagels με σολομό και χορταστικές ομελέτες (μυρωδικών, μεσογειακή, με ασπράδια κ.λπ.) συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μενού των 12 πιάτων για πρωινό ή brunch, αλλά τις Κυριακές υπάρχει και μια έκπληξη: ο σεφ επιλέγει κάθε φορά και μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και με βάση τα τοπικά της προϊόντα παρουσιάζει εξαιρετικές δημιουργίες. Το Quartier d’Athénes, που ακούει τζαζ, φανκ και σόουλ μουσικές και το βράδυ γίνεται ένα πολύ ατμοσφαιρικό μπαράκι, στις 19 Δεκεμβρίου γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με πάρτι από τις 21.00, με guests djs, γευστικά finger foods και καλοφτιαγμένα cocktails. Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Αθήνα, 2155003850, fb: Quartier d’Athénes
Couleur Locale
Κάθε μέρα brunch με θέα την Ακρόπολη, στην ταράτσα που χρωμάτισε τα αθηναϊκά καλοκαίρια μας και όχι μόνο, και παραμένει ανοιχτή και το χειμώνα, αλλά σερβίρει (εκτός από τον Παρθενώνα στο πιάτο) και το πιο αναπάντεχα νόστιμο brunch. Θα το βρεις καθημερινά (10.00-18.00) ανεβαίνοντας από τη μυστική είσοδο της Νορμανού το ασανσέρ που οδηγεί στον Παράδεισο. Όταν φτάσεις πάνω θα χρειαστείς μια στιγμή για να συνηθίσεις τη μαγευτική θέα της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο (ψέματα λέμε, θα είσαι όλη την ώρα με το στόμα ανοιχτό και το κινητό ετοιμοπόλεμο για φωτογραφίες, αυτή η θέα δεν συνηθίζεται). Τώρα διάλεξε μια ζεστή γωνιά και δώσε προσοχή στις λιχουδιές του brunch: σαλάτα ζυμαρικών με προσούτο, πέστο βασιλικού, ντοματίνια και μοτσαρέλα, αυγά ποσέ σε σφολιάτα με πικάντικο αλλαντικό, φέτα, ντοματίνια και σαλάτα, αυγά μάτια σε scones πατάτας με μπέικον, κρούστα παρμεζάνας και σαλάτα. Εκτός από αυτές τις ενδεικτικές αμαρτίες, θα βρεις ακόμα πολλά σάντουιτς, όλες τις λαχταριστές εκδοχές σε αυγό και πολλά γλυκά. Ό,τι κι αν γίνει όμως κράτα χώρο για τα (εντελώς εθιστικά) pancakes με κρέμα bueno και τραγανές μπάλες σοκολάτες. Tip: Η έμπειρη ομάδα της μπάρας, που πάντα πειραματίζεται με τα cocktails, προτείνει να συνοδεύσεις το brunch σου με ένα πικάντικο Bloody Mary ή το ανατρεπτικό Golden Spritz. Να την ακούσεις. Extra tip: Οι απολαυστικά χαμηλές τιμές! Νορμανού 3, Μοναστηράκι, 2167004917, www.couleurlocaleathens.com, Fb: @couleurlocaleathens
Bootleg
Με όνομα και ατμόσφαιρα που παραπέμπουν στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, το Bootleg μοιάζει με το ιδανικό σκηνικό όπου γυρίζεται κάποια ταινία του σινεμά. Θα μπορούσες, ας πούμε, να πρωταγωνιστείς σε ένα μεγάλο πάρτι του ’30, αλλά την άλλη μέρα το πρωί θα θέλεις να φας κάτι δυναμωτικό. Διάλεξε: Pancakes με πραλίνα και τριμμένο μπισκότο; Μια ομελέτα Hangover, με 3 αυγά, γκούντα, ψιλοκομμένο λουκάνικο, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά και ντομάτα; Ένα κρουασάν βουτύρου γλυκό ή αλμυρό, ή μήπως κάτι πιο ελαφρύ, όπως ένα γιαούρτι ή ένα smoothie; Αυτές και αρκετές ακόμα εξαιρετικές επιλογές διαθέτει ο κατάλογος του brunch, που σερβίρεται καθημερινά έως τις 18.00, ενώ η κουζίνα ετοιμάζει ακόμα σάντουιτς, σαλάτες, πίτσα, finger foods, ζεστές και κρύες ποικιλίες, ενώ πολύ σύντομα θα προστεθούν και πολλά νέα και ενδιαφέροντα πιάτα. Το Bootleg συχνά διοργανώνει και διάφορα events, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε στο Facebook και στην ιστοσελίδα του. Φανερωμένης 8, Χολαργός, 2106511288, www.bootlegathens.gr, fb: Bootleg Athens
Rey Pablo
Ιδιαίτερο, καλαίσθητο και προσεγμένο σε όλα του, το Rey Pablo, το οποίο μετά τη Βούλα πρόσφατα άνοιξε και στο Μαρούσι, καταφέρνει να ξεχωρίζει δίνοντας προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι το σερβίρισμα στο τραπέζι σας. Ξεχωρίζει, επίσης, για τα εκπληκτικά του brunch, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τον κατάλογο εμπλουτίζουν και κάποιες επιπλέον προτάσεις ειδικά για τις γιορτές. Προσέξτε: Gingerbread-banana pancakes, με καραμελωμένες μπανάνες, σιρόπι gingerbread, τριμμένο μελομακάρονο και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και Red velvet pancakes, με κρέμα τυριού και μπισκότα. Δεν ακούγεται μόνο, είναι σαν όνειρο! Όπως και οι επιλογές του καθημερινού brunch, σαν τα φανταστικά τηγανητά αυγά με μαρμελάδα μπέικον, αβοκάντο και μπέικον ψημένο, πάνω σε bagel ψωμάκι. Το Rey Pablo διαθέτει επίσης εξαιρετικό καφέ, μια ξεχωριστή ποικιλία χαρμανιού που φτιάχνεται ειδικά γι’ αυτό, θα σας προτείνει και διάφορα χριστουγεννιάτικα ροφήματα, ενώ η κουζίνα, που λειτουργεί έως τις 12.30, ετοιμάζει ακόμη φρεσκότατες σαλάτες, burgers, ζυμαρικά και άλλα πολλά. Όλα αυτά και με delivery. Λ. Βασιλέως Παύλου 89-91, Βούλα, 2108992068, www.reypablo.gr, fb: Rey Pablo / Αγ. Κωνσταντίνου 59-61, Mαρούσι, 210 6147229, fb: reypablomaroussi
Flamme Rouge cycle café bar
Μας έμαθε την bike friendly φιλοσοφία αλλά το Flamme Rouge είναι πολλά περισσότερα από ένα στέκι όσων αγαπούν το ποδήλατο. All day, με ανθρώπους αληθινά φιλικούς, όμορφο, με μια φανταστική αυλή, μέχρι και δυνατότητα για bike service, με συνεργείο και μίνι αγορά. Κι ακόμη, γνωρίζει καλά πως η καλή μέρα από το (δυναμωτικό) brunch φαίνεται. Από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, κάθε μέρα, μπορείτε να απολαύσετε αυγά benedict, αυγά μάτια, croque mesie, croque madam, φωλιά γεμιστή με λαχανικά και μπέικον, ομελέτες στο φούρνο, αλλά και τα τεράστια πεντανόστιμα pancakes. Το μενού επιμελείται ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης και να θυμάστε ότι τα αυγά είναι φρέσκα και ημέρας! Το έτσι κι αλλιώς value for money Flamme Rouge έχει ειδικές προσφορές για τους φοιτητές, σερβίρει μονοποικιλιακό καφέ, detox χυμούς, ενεργειακά gel και μπάρες αλλά και σπιτική σανγκριά, ενώ το βράδυ χαλαρώνει με ροκ εν ρολ, τζαζ και φανκ μουσικές. Τριπτολέμου 26, Γκάζι, 2103473903, www.flammerougecafebar.gr, fb: Flamme Rouge cycle café bar
The Wilbury
Η αγαπημένη αλεπού της πόλης είναι διάσημη για τα λαχταριστά brunch και τη rock της διάθεση. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα αυθεντικό English Breakfast με λουκάνικα, scrambled eggs ή αυγά μάτια, φασόλια, μπέικον, ψητή ντομάτα και αφράτα English muffins κι έπειτα αφέσου στη νωχελική διάθεση ενός νόστιμου μεσημεροαπογεύματος. Το brunch σερβίρεται καθημερινά (09.00-18.00) και περιλαμβάνει κλασικές αμαρτίες (όπως Eggs Benedict, Eggs Royal, croque monsieur και croque madame), γλυκιές ατασθαλίες (όπως pancakes με σιρόπι σφενδάμου και τραγανό μπέικον ή pancakes με πλούσια σοκολάτα), καθώς επίσης και πεντανόστιμες tortillas. Tip: Μη χάσεις το Christmas lunch ανήμερα τα Χριστούγεννα. Πιο πληθωρικό δεν γίνεται! Λ. Κηφισιάς 238-240 (Κέντρο Μελά), Κηφισιά, 2108089454, Fb: The Wilbury
Αυλή
Ο αγαπημένος all day προορισμός της Ολυμπίου μας εκπλήσσει ευχάριστα και με τις προτάσεις του για πρωινό και brunch, το οποίο σερβίρει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Απολαυστικά αυγά σεριφιώτικα (ναι, η συνταγή είναι από τη Σέριφο), που σημαίνει τηγανητό αυγό πάνω σε χωριάτικο ψωμί, με ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμύδι, πράσινη και κόκκινη καυτερή πιπεριά κι όλο αυτό σβησμένο με κρασί, αλλά και ομελέτα Αυλή, με γαλοπούλα, λουκάνικο, μανιτάρια, ντοματίνια, πιπεριά και κρεμμύδι είναι πιάτα που θα σας ενθουσιάσουν. Μαζί με αυτά και πεντανόστιμα αλμυρά και γλυκά pancakes, όπως με αυγό τηγανητό, μπέικον, γαλοπούλα και αγριοράπανο ή με αυθεντικό σιρόπι σφενδάμου και ξηρούς καρπούς. Όπως όλα τα πιάτα της Αυλής, είναι χορταστικά και τελείως value for money. Σημειώστε την ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου, κλείνει τα 5 της χρόνια και το γιορτάζει με πάρτι που θα μείνει αξέχαστο με τον Κώστα Μπίγαλη. Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 2114051412, fb: Καφενείο η «αυλή»
Wall Street Food and Bar
Μοντέρνο, φιλικό και πολύ ευχάριστο, το Wall Street Food and Bar είναι αυτό που έφερε τη συνήθεια του brunch στην Αγία Παρασκευή. Με το νέο κατάλογο του brunch να έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος Βασίλης Σπόρος, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε δημιουργικές προτάσεις όπως το πιάτο Ties Up (μία μίξη από pancakes, αυγά μάτια, λουκάνικο, μπέικον, maple syrup και σαλάτα εποχής), αυγά Benedict, ομελέτες, καπνιστό σολομό μέσα σε ψωμάκι bagel, και άλλα πολλά, τα οποία μπορούν να έρθουν και στο γραφείο ή στο σπίτι, με το delivery του brunch να κρατάει μέχρι τις 22.30. Το Wall Street, που αποτελεί must απογευματινό στέκι μετά τη δουλειά ή τα ψώνια, προσφέρει φρέσκους χυμούς, σπιτικές λεμονάδες, βιολογικά τσάγια, ακούει funk, soul, electro swing και άλλα ωραία, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από καλά ουίσκι αλλά και κοκτέιλ απόλυτα ταιριαστά με την κουζίνα του, η οποία θυμίζει πολύ Νέα Υόρκη και είναι ανοιχτή μέχρι τις 12 το βράδυ. Ελπίδος 2 & Γούναρη, Αγία Παρασκευή, 2106003841, fb: Wall Street Food and Bar
Twins Bistrot
Δύο καλοί φίλοι, μια κοινή ιδέα, μεράκι, συνεχής προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι το πολύ ιδιαίτερο Twins Bistrot. Η ιδέα ήταν ένας ζεστός χώρος, όπου θα μπορείς να απολαύσεις ποιοτικά προϊόντα, στο διάλειμμα από τη δουλειά, τη βόλτα ή τα ψώνια στο κέντρο και το Twins βγήκε ασπροπρόσωπο. Ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα καθημερινά (τις Δευτέρες έως τις 17.00), με κουζίνα που επιμένει στα φρέσκα προϊόντα, ιδανικό και για ένα κρασί ή ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ, αλλά και με δυναμωτικά πρωινά. Εμείς διαλέξαμε το πεντανόστιμο πιάτο με λουκάνικα, χειροποίητες πατάτες τηγανητές, σος κόλιανδρου, baby πατζαρόφυλλα και δύο αυγά μάτια, αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμη επιλογές, όπως pancakes, τσιαπάτα με σολομό, burgers, club sandwiches, όλα τους με φρέσκο και όχι τυποποιημένο ψωμί. Να γίνετε φίλοι στο Facebook γιατί για τις γιορτές ετοιμάζει και εκπλήξεις. Πετράκη 5, Σύνταγμα, 210 3227826, fb: Twins Bistrot
The Underdog
Ένα καλό brunch πρέπει να συνοδεύεται από έναν αντίστοιχα καλό καφέ. Αυτός ο καφές όμως δεν είναι απλά καλός, είναι… ένα μικρό θαύμα. Η ομάδα του Τάσου Δεληχρήστου σαρώνει σε όλους τους παγκόσμιους διαγωνισμούς barista και στο όμορφο νεοκλασικό της Ηρακλειδών σου φρεσκοκαβουρδίζει speciality coffee και μόνο. Το brunch (καθημερινά 10.00-20.00) κινείται στο ίδιο επίπεδο κορυφής με scrambled eggs, αυγά Benedict Guacamole (με φύτρες πράσου και σος hollandaise), croquet madame και ένα burger με black angus, κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα τρούφας. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το όνειρο από pancakes με καραμέλα βουτύρου, μπισκότο Oreo, κρέμα μπανάνας και κομμάτια φρέσκιας μπανάνας… Ηρακλειδών 8, Θησείο, 2130365393, www.underdog.gr, Fb: @Project.The.Underdog
Vinarte
Το φιλόξενο και καλαίσθητο Vinarte, που καταφέρνει και συνδυάζει άψογα το wine bar και το wine restaurant μαζί, πλέον κάνει τα Σαββατοκύριακά μας πολύ πιο γευστικά, εισάγοντας στον κατάλογό του μενού brunch, το οποίο σερβίρεται από τις 12 έως τις 5. Θα απολαύσετε πιάτα πάντα με έντονες ιταλικές επιρροές, όπως αυγά ποσέ με prosciutto crudo, σπαράγγια και vinaigrette κίτρου, τηγανητά αυγά με διπλοτηγανισμένες πατάτες, crema di pecorino και prosciutto cotto, αλλά και French Toast con gelato (αυγοφέτες, φαντάσου), με κρέμα pasticcera, nutella, μπάλα παγωτού βανίλια και σιρόπι βύσσινο, που θα σας μείνουν αξέχαστα! Το Vinarte, το οποίο αγαπά τις τέχνες και διοργανώνει κάθε Πέμπτη live και άλλα events, διαθέτει μια πλούσια wine list, με περισσότερες από 200 ετικέτες από τον ελληνικό, τον ιταλικό (και κάποιες αποκλειστικές), αλλά και το διεθνή αμπελώνα. Ο έμπειρος sommelier θα σας εξηγήσει τα πάντα, ενώ περίπου 40 από αυτές τις ετικέτες μπορείτε να δοκιμάσετε και σε ποτήρι, συνοδεύοντας είτε με κάτι πιο ελαφρύ, όπως ένα καλοφτιαγμένο tapas, είτε επιλέγοντας ένα γνήσιο ιταλικό γεύμα, με αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες, χειροποίητη pasta, εκπληκτική bistecca fiorentina και άλλα πολλά, διά χειρός του σεφ Τέρενς Η. Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 2108941511, www.vinarte.gr, Fb: @vinarte_wine
*Το hashtag ανήκει στο The Trap, όπου ο Γρηγόρης Χέλμης φτιάχνει brunch αλά ελληνικά.
Φωτό: Βαγγέλης Τατσής, Σοφία Παπαστρατή, Χρήστος Κέδρας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.