Το τρόλεϊ 10 είναι από τα αγαπημένα μου, όσο μπορεί κανείς να αγαπήσει ένα τρόλεϊ. Το 10 λοιπόν ξεκινάει από το Χαλάνδρι, διασχίζει την Κηφισίας, τη Βασιλίσσης Σοφίας, περνάει δίπλα από τον παλιό «Κούκο», τον τωρινό «Φωκιανό», την παλιά «Ολυμπιακή» της Συγγρού χωρίς να το καταλάβεις, τα ξενυχτάδικα, στριπτιτζάδικα και γενικότερα κωλάδικα επίσης της Συγγρού, χώνεται μέσα στην Καλλιθέα και με αφήνει πίσω από τον Σκάι στην στάση Επαμεινώνδας, έχοντας αλλάξει σε μια ώρα, μέχρι και κλίμα: από τα βόρεια της πόλης έχει φτάσει στα νότια. Όλο αυτό έχει γίνει μαλακά, τα πέντε χιλιόμετρα της Συγγρού δε, τα έχεις αφήσει πίσω σου με τόσο smooth τρόπο που πιάνεσαι αδιάβαστος – ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος για τέτοια αλλαγή!
Επειδή το έκανα αυτό μπρος πίσω μερικές φορές με φουλ-σε-κόσμο τρόλεϊ και σε ώρες αιχμής... μετά είχα ναυτία και μηδέν διάθεση για κουζίνα οπότε παράγγειλα «απέξω». Πράγμα σπάνιο – δεν παίρνω «απέξω» και δεν θέλω να τρώνε τα παιδιά μου αηδίες... πράγμα που κάνει τα παιδιά να θέλουνε μόνον αηδίες, όπως ξέρουμε όλοι, αλλά πάντα ψάχνεις για συμβιβαστικές λύσεις (γιατί αν θέλει κάποιος αηδίες, του τις φτιάχνεις και στο σπίτι στην τελική).
Το «Square meal healthy daily food», takeaway και restaurant, δεν έχει ούτε μισή αηδία, τα φαγητά του είναι υγιεινά, θρεπτικά, ισορροπημένα και πολύ νόστιμα. Το Κάρυ Λαχανικών (με γλυκοπατάτα, ρεβίθια και άγριο ρύζι, €7,90) είναι γεύμα κανονικό, τα μπιφτεκάκια (€9,10) πεντανόστιμα, τα λαζάνια με μοσχαράκι braisee (€8,50) εξαιρετικά. Έχει ανοίξει εδώ κι ένα χρόνο, λειτουργεί και σαν εστιατόριο στους Αμπελόκηπους, με λίγα τραπέζια, ανοιχτή κουζίνα και ωραία ατμόσφαιρα. Ο σεφ Κωνσταντίνος Παπασταμάτης μαγειρεύει με την τεχνική sous vide που ακούγεται ζόρικη, είναι όμως πολύ υγιεινή – φτιάχνει π.χ. μια χοιρινή πανσέτα που ψήνεται σε κενό επί 48 ώρες, και δεν την δοκιμάσαμε αλλά είναι λέει λουκούμι. Όλα τα πιάτα του είναι ευφάνταστα και βασίζονται σε πρωτότυπους συνδυασμούς σπόρων, οσπρίων, λαχανικών και θαλασσινών ή αλλαντικών. Το «Square meal» δεν είναι φθηνό αλλά πόσες φορές σας έτυχε γκουρμέ φαγητό «απέξω»; Και μάλιστα υγιεινό;
Επίσης υγιεινό φαγητό (δεν ξέρω τι με έχει πιάσει, σόρι, φταίει το τρόλεϊ 10…) ΚΑΙ νόστιμο, έχει το πολύ όμορφο «Healthy bites organic & vegan bistro» στο κέντρο, που είναι «το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση gold σε βιολογικά προϊόντα, αποκλειστικά vegetarian/vegan». Έφαγα ένα πολύσπορο bagettini vegan με πιπεριά Φλωρίνης πολύ νόστιμο (€3,50), οι φυσικοί χυμοί είναι φυσικότατοι και το smoothie Σπιρουλίνας (€4) αναζωογονητικό – το πιάτο-σουξέ τους όμως είναι τα Νιόκι με κινόα και λευκή σάλτσα (€10). Στο «Healthy bites» επίσης μπορείς να πάρεις πακέτο ή να καθίσεις να φας σαν άνθρωπος και είναι πολύ αεράτο και φρέσκο.
Το επίσης καινούργιο στην κατηγορία «φαγητό σε πακέτο αλλά ποιότητας» είναι το «Σπιτική κουζίνα» που έχει ανοίξει σε διάφορα σημεία της πόλης. Αυτό των Αμπελοκήπων είναι πεντακάθαρο, αστραφτερό, με πρόθυμο προσωπικό και έχει… σπιτικά φαγητά, μουσακά, παστίτσιο, μοσχαράκι κοκκινιστό και άλλα παραδοσιακά, με τιμές από €2,90-3,50, όλα προσεγμένα και πράγματι σαν να τα έφτιαξες στο σπίτι σου. Όχι εσύ (ή εγώ, καλή ώρα) που όσα φτιάχνεις στο σπίτι σου δεν είναι και η Τζοκόντα, αλλά κάποιος που πιάνει το χέρι του και ξέρει από καλό λαχανοντολμά.
Η πρόθεσή μου δεν ήταν να γράψω για «φαγητό απέξω» αλλά ορίστε πού καταλήξαμε, από το όχι-φθηνό-αλλά-γκουρμέ και το μεσαίας-τιμής-βιολογικό-χορτοφαγικό, στο φθηνό-σπιτικό takeaway. Με τόσες επιλογές, έχω το ελεύθερο να ξαναμπώ στο τρόλεϊ 10, να ξεχάσω να κατεβώ στη σωστή στάση και να σερφάρω πάνω στη ραχοκοκαλιά της Αθήνας* (ε; ε;) άλλη μια φορά μέχρι να τη μάθω καλά…
* Την παραπάνω έκφραση την δανείζω/χαρίζω ευχαρίστως σε οποιονδήποτε παρουσιαστή της τηλεόρασης ψάχνει κάτι μπερδεψουάρ ποιητικοειδές να πει σχετικά με τις αθηναϊκές συγκοινωνίες ή επειδή ψάχνει για γκόμενα χωρίς επιτυχία εδώ και μήνες.
«Square meal» Καλαμών 13, Αμπελόκηποι, 210 6927377, Δευτ.-Παρ. 12.30-23.00
«Healthy bites organic & vegan bistro & takeaway», Πανεπιστημίου 25, 2103211375
«Σπιτική κουζίνα», Σεβαστουπόλεως 150Β, 210 69184998, 11.00-17.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.