- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Το αιωνόβιο παντοπωλείο της Αίγινας
Στου Πετρά βρίσκεις προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και τα δοκιμάζεις επιτόπου
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![pantopwleio-anoigma.jpg pantopwleio-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/12/08/pantopwleio-anoigma.jpg)
Στην οδό Παναγή Ηρειώτη 7, στον πρώτο παράλληλο δρόμο από την παραλία, λίγα μέτρα από την ψαραγορά της Αίγινας βρίσκεται, από το 1916 το Παντοπωλείο του Πετρά, ένα από τα πιο παλιά εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Αίγινας.
![pantopoleio-petras-aigina-dsc_5372-823x549.jpg pantopoleio-petras-aigina-dsc_5372-823x549.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/pantopoleio-petras-aigina-dsc_5372-823x549.jpg)
Στο βγαλμένο από τα παλιά, παντοπωλείο Πετράς ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων σε επιλεγμένες ετικέτες μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα αλλά και να τις γευτεί στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Μέσα στο μαγαζί διαβάζουμε σ’ ένα τοίχο την ιστορία του μαγαζιού:
«100 χρόνια και… ξεκίνησε το μανάβικο στην παραλία της Αίγινας ο Ιωάννης Πετράς του Ανδρέου (Μαναβιάς) παρατσούκλι που έρχεται από τη Σμύρνη, τόπος καταγωγής της γυναίκας του Ζωής, όπου τους μανάβηδες τους έλεγαν μαναβιάδες. Μετά το 1950 και τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, η ζωή αλλάζει… τα τεφτέρια δουλεύουν, υπάρχει ελπίδα για προκοπή και ο Γεώργιος Πετράς του Ιωάννη αλλάζει το εδωδιμοπωλείο σε παντοπωλείο στο κτήριο της Δημοτικής αγοράς του νησιού, στην οδό Ιωάννου Γκίκα 4. «Αν θες καλό τυρί να πας στου Πετρά» φήμη που κρατά από τα παλιά όταν τα εξαιρετικής ποιότητας τυριά ερχόντουσαν με τα καΐκια από την Επίδαυρο. Η παράδοση συνεχίζεται… προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής, σεβόμενοι πάντα τα λόγια του παππού Γιάννη… «ΔΙΑΛΕΓΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ»»
![pantopoleio-petras-aigina-dsc_5430-823x549.jpg pantopoleio-petras-aigina-dsc_5430-823x549.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/pantopoleio-petras-aigina-dsc_5430-823x549.jpg)
Έτσι μετά από 100 χρόνια το παντοπωλείο Πετράς πήρε τη νέα του μορφή, μετά από μια πολύ όμορφη ανακαίνιση, όπου πρωταγωνιστούν τα παλιακά πολύχρωμα πλακάκια του δαπέδου, παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Πετρά και φυσικά δεκάδες όμορφα προϊόντα στα εκθετήρια και κρεμασμένα από τσιγκέλια, δημιουργούν έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο όμοιο των παραδοσιακών μαγαζιών της γειτονιάς και των μπακάλικων της δεκαετίας του ’50. Κουμάντο κάνουν τώρα ο Γιάννης Πετράς και η σύζυγός του Ράνια Κορναράκη που παρ’ όλες τις σπουδές τους έπεσαν με τα μούτρα στην οικογενειακή επιχείρηση.
Με το νέο σχήμα μπακάλικό-μεζεδοπωλείο δόθηκε η ευκαιρία στη Ράνια να ξεδιπλώσει το γαστρονομικό της ταλέντο – δείγματα του οποίου πρωτοφάνηκαν επί 7 χρόνια, στο φεστιβάλ φιστικιού της Αίγινας, όπου με μια ονειροπόλα παρέα, με κοινούς στόχους κυρίως γαστρονομικούς, το ανέδειξε και το έκανε θεσμό- και να μας παρουσιάσει λαχταριστές γεύσεις. Περισσότερα.
*Για τη Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας διαβάστε εδώ.
**Για το Fistiki Fest διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.