Θεματα

Το αιωνόβιο παντοπωλείο της Αίγινας

Στου Πετρά βρίσκεις προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και τα δοκιμάζεις επιτόπου

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pantopwleio-anoigma.jpg

Στην οδό Παναγή Ηρειώτη 7, στον πρώτο παράλληλο δρόμο από την παραλία, λίγα μέτρα από την ψαραγορά της Αίγινας βρίσκεται, από το 1916 το Παντοπωλείο του Πετρά, ένα από τα πιο παλιά εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Αίγινας.

pantopoleio-petras-aigina-dsc_5372-823x549.jpg

Στο βγαλμένο από τα παλιά, παντοπωλείο Πετράς ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων σε επιλεγμένες ετικέτες μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα αλλά και να τις γευτεί στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Μέσα στο μαγαζί διαβάζουμε σ’ ένα τοίχο την ιστορία του μαγαζιού:

«100 χρόνια και… ξεκίνησε το μανάβικο στην παραλία της Αίγινας ο Ιωάννης Πετράς του Ανδρέου (Μαναβιάς) παρατσούκλι που έρχεται από τη Σμύρνη, τόπος καταγωγής της γυναίκας του Ζωής, όπου τους μανάβηδες τους έλεγαν μαναβιάδες. Μετά το 1950 και τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, η ζωή αλλάζει… τα τεφτέρια δουλεύουν, υπάρχει ελπίδα για προκοπή και ο Γεώργιος Πετράς του Ιωάννη αλλάζει το εδωδιμοπωλείο σε παντοπωλείο στο κτήριο της Δημοτικής αγοράς του νησιού, στην οδό Ιωάννου Γκίκα 4. «Αν θες καλό τυρί να πας στου Πετρά» φήμη που κρατά από τα παλιά όταν τα εξαιρετικής ποιότητας τυριά ερχόντουσαν με τα καΐκια από την Επίδαυρο. Η παράδοση συνεχίζεται… προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής, σεβόμενοι πάντα τα λόγια του παππού Γιάννη… «ΔΙΑΛΕΓΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ»»

pantopoleio-petras-aigina-dsc_5430-823x549.jpg

Έτσι μετά από 100 χρόνια το παντοπωλείο Πετράς πήρε τη νέα του μορφή, μετά από μια πολύ όμορφη ανακαίνιση, όπου πρωταγωνιστούν τα παλιακά πολύχρωμα πλακάκια του δαπέδου, παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Πετρά και φυσικά δεκάδες όμορφα προϊόντα στα εκθετήρια και κρεμασμένα από τσιγκέλια, δημιουργούν έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο όμοιο των παραδοσιακών μαγαζιών της γειτονιάς και των μπακάλικων της δεκαετίας του ’50. Κουμάντο κάνουν τώρα ο Γιάννης Πετράς και η σύζυγός του Ράνια Κορναράκη που παρ’ όλες τις σπουδές τους έπεσαν με τα μούτρα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Με το νέο σχήμα μπακάλικό-μεζεδοπωλείο δόθηκε η ευκαιρία στη Ράνια να ξεδιπλώσει το γαστρονομικό της ταλέντο – δείγματα του οποίου πρωτοφάνηκαν επί 7 χρόνια, στο φεστιβάλ φιστικιού της Αίγινας, όπου με μια ονειροπόλα παρέα, με κοινούς στόχους κυρίως γαστρονομικούς, το ανέδειξε και το έκανε θεσμό- και να μας παρουσιάσει λαχταριστές γεύσεις. Περισσότερα.

*Για τη Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας διαβάστε εδώ.

**Για το Fistiki Fest διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.