- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι γυρεύει ο Ναύαρχος στον ορεινό Κοσμά της Κυνουρίας;
Κανείς δεν φεύγει χωρίς να φάει στο οινομαγειρείο-στολίδι της πλατείας
Το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος» βρίσκεται στον Κοσμά Κυνουρίας ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, που είναι σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150. Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.
Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα οκτώ πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό, σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.
Εκεί στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος». Και τι γυρεύει ο Ναύαρχος μέσα στα έλατα και στις κορυφογραμμές του Πάρνωνα, διερωτώμεθα ευλόγως εμείς οι περιηγητές του χωριού; όπως δικαιολογημένα διερωτάτο και ο Εγγονόπουλος «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;»
Η απάντηση δόθηκε από τον νυν ιδιοκτήτη του καταστήματος: O πρώτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας που το άνοιξε το 1955 είχε υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό, στα υποβρύχια και οι φίλοι του τον έλεγαν σκωπτικά ναύαρχο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης ο Παναγιώτης Σιοβόλος παρέλαβε το μαγαζί πριν 40 χρόνια, την δεκαετία του 1970 και τώρα βρίσκεται στα χέρια της κόρης του και των εγγονιών του που εργάζονται όλοι μαζί. Μια χαρούμενη οικογένεια. Το μικρό ταβερνάκι, έχει μια συμπαθητική αίθουσα για τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα, έναν προαύλιο χώρο μπροστά του και μια υπερυψωμένη βεραντούλα κάτω από το ακριανό πλατάνι του χωριού.
Από τα εδέσματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Γίδα βραστή (ένα λουκούμι), αρνί κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, κουνέλι κοκκινιστό και στη σχάρα μπριτζόλες, κοτόπουλα και ψαρονέφρι. Η αφεντιά μου εντυπωσιάστηκε πάντως από τη ρεβιθάδα, τη χορτόπιτα και φυσικά από το «σανό» μια γαστρονομική εμπειρία πρωτόγνωρη. Περισσότερα.
*Για το σανό του Κοσμά διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα του Ψαρά στην Πλάκα Λεωνιδίου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.