- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τι γυρεύει ο Ναύαρχος στον ορεινό Κοσμά της Κυνουρίας;
Κανείς δεν φεύγει χωρίς να φάει στο οινομαγειρείο-στολίδι της πλατείας


Το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος» βρίσκεται στον Κοσμά Κυνουρίας ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, που είναι σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150. Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.

Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα οκτώ πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό, σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.
Εκεί στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος». Και τι γυρεύει ο Ναύαρχος μέσα στα έλατα και στις κορυφογραμμές του Πάρνωνα, διερωτώμεθα ευλόγως εμείς οι περιηγητές του χωριού; όπως δικαιολογημένα διερωτάτο και ο Εγγονόπουλος «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;»

Η απάντηση δόθηκε από τον νυν ιδιοκτήτη του καταστήματος: O πρώτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας που το άνοιξε το 1955 είχε υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό, στα υποβρύχια και οι φίλοι του τον έλεγαν σκωπτικά ναύαρχο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης ο Παναγιώτης Σιοβόλος παρέλαβε το μαγαζί πριν 40 χρόνια, την δεκαετία του 1970 και τώρα βρίσκεται στα χέρια της κόρης του και των εγγονιών του που εργάζονται όλοι μαζί. Μια χαρούμενη οικογένεια. Το μικρό ταβερνάκι, έχει μια συμπαθητική αίθουσα για τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα, έναν προαύλιο χώρο μπροστά του και μια υπερυψωμένη βεραντούλα κάτω από το ακριανό πλατάνι του χωριού.
Από τα εδέσματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Γίδα βραστή (ένα λουκούμι), αρνί κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, κουνέλι κοκκινιστό και στη σχάρα μπριτζόλες, κοτόπουλα και ψαρονέφρι. Η αφεντιά μου εντυπωσιάστηκε πάντως από τη ρεβιθάδα, τη χορτόπιτα και φυσικά από το «σανό» μια γαστρονομική εμπειρία πρωτόγνωρη. Περισσότερα.
*Για το σανό του Κοσμά διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα του Ψαρά στην Πλάκα Λεωνιδίου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Χειροποίητα πασχαλινά κουλουράκια, αξεπέραστο τσουρέκι, αλλά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο
Βόλτα σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικό και Ακρόπολη
Ένας χώρος που ξέρει πώς να σε κάνει να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα
Το κουλούρι όπως το θυμάσαι. Ή και καλύτερα.
Ένας μαγικός κόσμος μοριακής μιξολογίας, που εδώ και πάνω από 12 χρόνια ανατρέπει ό,τι ήξερες για το fine drinking
Φωτεινό και με θετικά vibes αυτό είναι ένα από τα φημισμένα specialty coffeeshops της πόλης
Από paccheri με καραβίδες και παστουρμά μέχρι σπαγγέτι με αυγοτάραχο, αυτές είναι οι θαλασσινές μακαρονάδες που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.