Θεματα

Τι γυρεύει ο Ναύαρχος στον ορεινό Κοσμά της Κυνουρίας;

Κανείς δεν φεύγει χωρίς να φάει στο οινομαγειρείο-στολίδι της πλατείας

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nayarxos-anoigma.jpg

Το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος» βρίσκεται στον Κοσμά Κυνουρίας ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, που είναι σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150. Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.

oinomageireion-nauarxos-kosmas-kynouria-dsc_7784-823x549.jpg

Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα οκτώ πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό, σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.

Εκεί στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος». Και τι γυρεύει ο Ναύαρχος μέσα στα έλατα και στις κορυφογραμμές του Πάρνωνα, διερωτώμεθα ευλόγως εμείς οι περιηγητές του χωριού; όπως δικαιολογημένα διερωτάτο και ο Εγγονόπουλος «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;»

oinomageireion-nauarxos-kosmas-kynouria-dsc_7806-823x549.jpg

Η απάντηση δόθηκε από τον νυν ιδιοκτήτη του καταστήματος: O πρώτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας που το άνοιξε το 1955 είχε υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό, στα υποβρύχια και οι φίλοι του τον έλεγαν σκωπτικά ναύαρχο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης ο Παναγιώτης Σιοβόλος παρέλαβε το μαγαζί πριν 40 χρόνια, την δεκαετία του 1970 και τώρα βρίσκεται στα χέρια της κόρης του και των εγγονιών του που εργάζονται όλοι μαζί. Μια χαρούμενη οικογένεια. Το μικρό ταβερνάκι, έχει μια συμπαθητική αίθουσα για τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα, έναν προαύλιο χώρο μπροστά του και μια υπερυψωμένη βεραντούλα κάτω από το ακριανό πλατάνι του χωριού.

Από τα εδέσματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Γίδα βραστή (ένα λουκούμι), αρνί κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, κουνέλι κοκκινιστό και στη σχάρα μπριτζόλες, κοτόπουλα και ψαρονέφρι. Η αφεντιά μου εντυπωσιάστηκε πάντως από τη ρεβιθάδα, τη χορτόπιτα και φυσικά από το «σανό» μια γαστρονομική εμπειρία πρωτόγνωρη. Περισσότερα.

*Για το σανό του Κοσμά διαβάστε εδώ.

**Για την ταβέρνα του Ψαρά στην Πλάκα Λεωνιδίου διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.