Θεματα

Ηλίας Μαμαλάκης: «Μαγειρικές εντός…», στις κουζίνες των φυλακών

Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 435
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40682-91471.jpg

«Μαγειρικές εντός...». Ένα μοναδικό βιβλίο συντονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης με συνταγές γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει.

Τα βιβλία μαγειρικής γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στις μέρες μας. Γραμμένα από ειδικούς, με συνταγές ελληνικές και διεθνείς, με συμβουλές βήμα-βήμα και φωτογραφίες ιλουστρασιόν που απογειώνουν και οπτικά το αποτέλεσμα. Κι αυτό εδώ, το «Μαγειρικές εντός...», είναι ένα τέτοιο βιβλίο, κι όμως τόσο μα τόσο διαφορετικό... Οι συνταγές του είναι γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, οι ίδιοι μάλιστα έκαναν και τη φωτογράφιση. Πίσω απ’ όλο αυτό βρίσκεται ένας «δικός» μας άνθρωπος, γνωστός και αγαπητός σε όλους: ο Ηλίας Μαμαλάκης, που είχε την ιδέα και το συντονισμό. Όταν του ζήτησαν, λέει ο ίδιος, πρώτη φορά να επισκεφθεί τις κρατούμενες στη Θεραπευτική Κοινότητα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ένιωσε στριμωγμένος, αμήχανος, σχεδόν σοκαρισμένος.

Όμως, δεν αρνήθηκε... Πήγε, γνωρίστηκε με τις κοπέλες, και από κει και πέρα έγινε εθελοντής μάγειρας. Συνέχισε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στη Θήβα, έζησε τους ανθρώπους από κοντά, του άνοιξαν την καρδιά τους κι αυτός τη δική του. Μαζί προσπάθησαν να ξαναπιάσουν την άκρη του νήματος, να μάθουν από τη συλλογική δουλειά και την αλληλοϋποστήριξη, να κινούνται με συνέπεια και να αρθρώνουν ορθό λόγο. «Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο, με τους σεφ του, το διευθυντή, τη λάντζα, τα γκαρσόνια. Φτιάξαμε και καταλόγους, και για μια μέρα το λειτουργήσαμε. Τώρα πια τα παιδιά ξέρουν πώς στήνεται ένα εστιατόριο και πώς γίνεται η διαχείρισή του».

n

Οι συνταγές από το ψωμί της φυλακής, μέχρι τα πρώτα, τα κυρίως, τα γλυκά, συνταγές ελληνικές, βουλγάρικες, πολωνέζικες, ουκρανικές, τσιγγάνικες, συνεχίζει, «είναι όλες τους δοκιμασμένες, νόστιμες, τολμώ να πω ελαφρώς πληθωρικές και κυρίως έχουν έμπνευση και ιστορία». Κάθε μία, μαζί με τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης, συνοδεύεται και από μια μικρούλα ιστορία. Η πολωνέζικη ντοματόσουπα θυμίζει στη Μόνικα τη γιαγιά της που της λείπει τόσο πολύ. Η χορτόπιτα του Παναγιώτη τού θυμίζει τον πατέρα του που μάζευε τα χόρτα και τον αγώνα που έκανε για να τον μεγαλώσει. Η ψαρόσουπα της Δώρας της φέρνει στο μυαλό εικόνες από τη θάλασσα που τόσο αγαπάει.

Το βιβλίο είναι όμορφο, πολύχρωμο, χρήσιμο και πολύ ανθρώπινο. Πουλιέται ήδη στα βιβλιοπωλεία και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των άπορων μελών του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει. Του αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στα «Αγαπημένα» της κουζίνας μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.