- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Ηλίας Μαμαλάκης: «Μαγειρικές εντός…», στις κουζίνες των φυλακών
Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο
«Μαγειρικές εντός...». Ένα μοναδικό βιβλίο συντονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης με συνταγές γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει.
Τα βιβλία μαγειρικής γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στις μέρες μας. Γραμμένα από ειδικούς, με συνταγές ελληνικές και διεθνείς, με συμβουλές βήμα-βήμα και φωτογραφίες ιλουστρασιόν που απογειώνουν και οπτικά το αποτέλεσμα. Κι αυτό εδώ, το «Μαγειρικές εντός...», είναι ένα τέτοιο βιβλίο, κι όμως τόσο μα τόσο διαφορετικό... Οι συνταγές του είναι γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, οι ίδιοι μάλιστα έκαναν και τη φωτογράφιση. Πίσω απ’ όλο αυτό βρίσκεται ένας «δικός» μας άνθρωπος, γνωστός και αγαπητός σε όλους: ο Ηλίας Μαμαλάκης, που είχε την ιδέα και το συντονισμό. Όταν του ζήτησαν, λέει ο ίδιος, πρώτη φορά να επισκεφθεί τις κρατούμενες στη Θεραπευτική Κοινότητα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ένιωσε στριμωγμένος, αμήχανος, σχεδόν σοκαρισμένος.
Όμως, δεν αρνήθηκε... Πήγε, γνωρίστηκε με τις κοπέλες, και από κει και πέρα έγινε εθελοντής μάγειρας. Συνέχισε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στη Θήβα, έζησε τους ανθρώπους από κοντά, του άνοιξαν την καρδιά τους κι αυτός τη δική του. Μαζί προσπάθησαν να ξαναπιάσουν την άκρη του νήματος, να μάθουν από τη συλλογική δουλειά και την αλληλοϋποστήριξη, να κινούνται με συνέπεια και να αρθρώνουν ορθό λόγο. «Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο, με τους σεφ του, το διευθυντή, τη λάντζα, τα γκαρσόνια. Φτιάξαμε και καταλόγους, και για μια μέρα το λειτουργήσαμε. Τώρα πια τα παιδιά ξέρουν πώς στήνεται ένα εστιατόριο και πώς γίνεται η διαχείρισή του».
Οι συνταγές από το ψωμί της φυλακής, μέχρι τα πρώτα, τα κυρίως, τα γλυκά, συνταγές ελληνικές, βουλγάρικες, πολωνέζικες, ουκρανικές, τσιγγάνικες, συνεχίζει, «είναι όλες τους δοκιμασμένες, νόστιμες, τολμώ να πω ελαφρώς πληθωρικές και κυρίως έχουν έμπνευση και ιστορία». Κάθε μία, μαζί με τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης, συνοδεύεται και από μια μικρούλα ιστορία. Η πολωνέζικη ντοματόσουπα θυμίζει στη Μόνικα τη γιαγιά της που της λείπει τόσο πολύ. Η χορτόπιτα του Παναγιώτη τού θυμίζει τον πατέρα του που μάζευε τα χόρτα και τον αγώνα που έκανε για να τον μεγαλώσει. Η ψαρόσουπα της Δώρας της φέρνει στο μυαλό εικόνες από τη θάλασσα που τόσο αγαπάει.
Το βιβλίο είναι όμορφο, πολύχρωμο, χρήσιμο και πολύ ανθρώπινο. Πουλιέται ήδη στα βιβλιοπωλεία και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των άπορων μελών του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει. Του αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στα «Αγαπημένα» της κουζίνας μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.