![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![ouzeri-anoigma.jpg ouzeri-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/11/16/ouzeri-anoigma.jpg)
Ο Γιώργος Πίττας πήγε στον «καφενέ του Τούρκου», στο Τσινάρι, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη είναι το Τσινάρι. Την ονομασία του την οφείλει στον τεράστιο πλάτανο (στα τούρκικα τσινάρ σημαίνει πλάτανος) που σκίαζε μία από τις παλιές Τούρκικες κρήνες που βρίσκονταν εκεί.
![kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4626-823x549.jpg kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4626-823x549.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4626-823x549.jpg)
Εκεί, τριάντα μέτρα από την κρήνη, βρισκόταν από τα τέλη του 19 αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1885 ένας καφενές με το ομώνυμο όνομα, με ιδιοκτήτη έναν Τούρκο εν ονόματι Κιοσσέ. Σύμφωνα με την παράδοση, Τούρκοι και Έλληνες σύχναζαν και ρουφούσαν τον καφέ με τους ναργιλέδες τους, υπήρχε μάλιστα ένας Τούρκος κουρέας ο Ισμαήλ ο οποίος είχε την έδρα σε μία γωνιά του καφενέ και κούρευε όσους θαμώνες το επιθυμούσαν. Μετά τον ξεριζωμό της Σμύρνης, την εγκατάσταση των ελλήνων προσφύγων στην Άνω Πόλη και την αντίστοιχη αποχώρηση των Τούρκικων πληθυσμών, το μαγαζί, περνάει στα χέρια των Ελλήνων και μετατρέπεται σε καφενείο-ουζερί όπου σερβίρονταν ούζο με μικρασιάτικους μεζέδες.
![kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4649-823x549.jpg kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4649-823x549.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/kafe-ouzeri-tsinari-ano-poli-thessaloniki-dsc_4649-823x549.jpg)
Από τότε το «Τσινάρι» παρέμεινε αναλλοίωτο. Ο χρόνος δεν γέρασε το παλιό καφενείο-ουζερί, καθώς με τα ίδια χαρακτηριστικά γαλάζια τζαμλίκια στους δυο τοίχους, τα κεραμίδια, τα παραδοσιακά μαυρόασπρα πλακάκια στο πάτωμα, την γαλάζια ξύλινη οροφή, την ξυλόσομπα για τα κρύα και το μπαλκονάκι το σκεπασμένο απο μια ακακία για τις ζέστες υποδέχεται επί ένα αιώνα περίπου τους πιστούς της ουζοκατάνυξης.
Το καφενείο-ουζερί στις αρχές της δεκαετίας 1990 μετατράπηκε από την οικογένεια Παπαδοπούλου σε ταβέρνα-ουζερί. Μικρασιάτικοι ουζομεζέδες, σουτζουκάκια σμυρνέικα, χειροποίητα ντολμαδάκια, τζιγεροσαρμάδες, ανοιχτή σαρδέλα στην σχάρα, γαύρο σαγανάκι, μπουγιουρντί με αυθεντική φέτα και ντομάτα από μεζέδες και κυδώνι ψητό, χαλβά παραδοσιακό σιροπιαστό είναι από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Περισσότερα.
*Για το καφενείο Καφαντάρι διαβάστε εδώ.
**Για τα οινοποιεία του Βορρά που γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή μέρα Οινοτουρισμού διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.