Ο Γιώργος Πίττας πήγε στον «καφενέ του Τούρκου», στο Τσινάρι, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη είναι το Τσινάρι. Την ονομασία του την οφείλει στον τεράστιο πλάτανο (στα τούρκικα τσινάρ σημαίνει πλάτανος) που σκίαζε μία από τις παλιές Τούρκικες κρήνες που βρίσκονταν εκεί.
Εκεί, τριάντα μέτρα από την κρήνη, βρισκόταν από τα τέλη του 19 αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1885 ένας καφενές με το ομώνυμο όνομα, με ιδιοκτήτη έναν Τούρκο εν ονόματι Κιοσσέ. Σύμφωνα με την παράδοση, Τούρκοι και Έλληνες σύχναζαν και ρουφούσαν τον καφέ με τους ναργιλέδες τους, υπήρχε μάλιστα ένας Τούρκος κουρέας ο Ισμαήλ ο οποίος είχε την έδρα σε μία γωνιά του καφενέ και κούρευε όσους θαμώνες το επιθυμούσαν. Μετά τον ξεριζωμό της Σμύρνης, την εγκατάσταση των ελλήνων προσφύγων στην Άνω Πόλη και την αντίστοιχη αποχώρηση των Τούρκικων πληθυσμών, το μαγαζί, περνάει στα χέρια των Ελλήνων και μετατρέπεται σε καφενείο-ουζερί όπου σερβίρονταν ούζο με μικρασιάτικους μεζέδες.
Από τότε το «Τσινάρι» παρέμεινε αναλλοίωτο. Ο χρόνος δεν γέρασε το παλιό καφενείο-ουζερί, καθώς με τα ίδια χαρακτηριστικά γαλάζια τζαμλίκια στους δυο τοίχους, τα κεραμίδια, τα παραδοσιακά μαυρόασπρα πλακάκια στο πάτωμα, την γαλάζια ξύλινη οροφή, την ξυλόσομπα για τα κρύα και το μπαλκονάκι το σκεπασμένο απο μια ακακία για τις ζέστες υποδέχεται επί ένα αιώνα περίπου τους πιστούς της ουζοκατάνυξης.
Το καφενείο-ουζερί στις αρχές της δεκαετίας 1990 μετατράπηκε από την οικογένεια Παπαδοπούλου σε ταβέρνα-ουζερί. Μικρασιάτικοι ουζομεζέδες, σουτζουκάκια σμυρνέικα, χειροποίητα ντολμαδάκια, τζιγεροσαρμάδες, ανοιχτή σαρδέλα στην σχάρα, γαύρο σαγανάκι, μπουγιουρντί με αυθεντική φέτα και ντομάτα από μεζέδες και κυδώνι ψητό, χαλβά παραδοσιακό σιροπιαστό είναι από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Περισσότερα.
*Για το καφενείο Καφαντάρι διαβάστε εδώ.
**Για τα οινοποιεία του Βορρά που γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή μέρα Οινοτουρισμού διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.