Θεματα

Base Grill

Το κρέας βασιλεύει

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tο Base Grill μπορεί και να το προσπεράσεις έτσι όπως είναι περικυκλωμένο από ψηλές πρασινάδες, μέσα όμως, μόλις περάσεις την πόρτα, πέφτεις σε απλή ταβέρνα -στο μοντέρνο της. Τραπέζια πολλά, τσίγκινες παλιές αφίσες στους τοίχους, χρώματα απαλά, τίποτα εξεζητημένο. Ένα φωτογραφικό άλμπουμ με επώνυμους πελάτες (αλλά πολλούς επώνυμους) φανερώνει ότι το μαγαζί το έχει το φανατικό κοινό του. Για την ακρίβεια, είναι η ταβέρνα που άλλαξε τα πάνω κάτω στη περιοχή μαζεύοντας πάνω από τα πιάτα της όλη την Αθήνα, από celebrities και πολιτικούς, μέχρι ηθοποιούς, καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές. 

Οι αδελφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος οι ιδιοκτήτες, είναι δίδυμοι και ολόιδιοι, είναι συμπαθείς και λαλίστατοι, βοηθούν συχνά στη σύνθεση της παραγγελίας. Ξεκινάμε με ωραίο ψημένο ψωμάκι με λίγο λάδι και ριγανίτσα από πάνω. Συνεχίζουμε με τεράστια σαλάτα τίγκα στις πρασινάδες, από πάνω και τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Προχωράμε ακάθεκτοι στο πιάτο σουξέ του Base (και είναι πολλοί που έρχονται εδώ ξανά και ξανά μόνο γι αυτό), φωλίτσα από πατάτες τηγανιτές και πάνω τους αυγά μάτια τηγανιτά! Ο νεαρός σερβιτόρος χειρίζεται το θέμα με τέχνη, σπάει μ’ ένα κουτάλι τα αυγά και τα απλώνει στις ζεστές πατάτες. Η πραγματική δύναμη βεβαίως του Base είναι τα κρεατικά. Σπαλομπριζόλες, rib eye, φιλέτα, χοιρινές (αδύνατο να τη φας μόνος σου, λέει στο κατάλογο και λέει αλήθεια) συκώτι μοσχαρίσιο, λουκάνικα, μπιφτέκια. Οι αδελφοί Λιάκου (ο ένας αρχαιολόγος κι ο άλλος οικονομολόγος) γυρνάνε όλοι την Ελλάδα και διαλέγουν τα καλύτερα, από τη Νάξο τα θρεμμένα με το αλάτι της θάλασσας, από τη Βοιωτία, μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το κρέας το ψήνουν με εξαιρετική μαεστρία όπως χρειάζεται σε κάθε είδος, σε κάθε κομμάτι.Κι ύστερα. όταν το φέρνουν στο τραπέζι, είναι απόλαυση να τους βλέπεις με τα καλοτροχισμένα τους μαχαίρια να το κόβουν πάνω στο ξύλο σε φέτες λεπτές. Εγώ πήρα συκώτι που κόπηκε κι αυτό σε φέτες, κι ύστερα μου πρόσθεσαν από πάνω λάδι εξαιρετικής ποιότητας καθώς και διάφορα αλάτια που ήρθαν σε μπολάκια: με θυμάρι, με κίτρο κλπ. Κρεατική πανδαισία που συνοδέψαμε με μπίρες, (πολλές ετικέτες με ωραίο μικρό βιβλιαράκι και πληροφορίες για τη κάθε μια), εγώ ήπια τη πρώτη μου «Βεργίνα» κι ήταν πολύ καλή. Έχουν και αρκετά καλά εμφιαλωμένα, καθώς και δικό τους χύμα. Στο τέλος κερνάνε λικέρ μαστίχα και μους σοκολάτας ενώ υπάρχει και χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι, και «πατσαβούρα» με την αυθεντική σιφνέικη συνταγή. Πληρώσαμε περίπου €30 το άτομο(χωρίς κρασί) με τρομερή πολυφαγία-μερίδες XXL. Ανοιχτά κάθε μέρα από το μεσημέρι, σερβίρει μέχρι 1 το βράδυ, κλειστά Δευτέρα.

Base Grill: Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 210 5757455