- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
30 χρόνια Αρχοντικό
Σχεδόν 30 χρόνια βρισκόταν το Αρχοντικό στο πόστο του πίσω από τον Πύργο των Αθηνών. Και σέρβιρε μεσημέρι βράδυ σπιτικό φαγητό – έχω φίλους που μένουν ή δουλεύουν εκεί γύρω και τώρα που μετακόμισε ψηλά, στα βόρεια, έχασαν τη βολή τους. Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινάει ακόμη πιο παλιά, το 1967, όταν η νεαρή τότε Μαρία Φραγκούλη ξεκίνησε στο παραθαλάσσιο χωριό Αρχοντικό της Μάνης να φτιάχνει μαγειρευτά με την ίδια φροντίδα που τα μαγείρευε και για την οικογένειά της. Η ζωή την έφερε στη μεγάλη πόλη, ήταν πια οι Αθηναίοι που γέμιζαν τα τραπέζια ζητώντας το νόστιμο φαγητό της.
Προχτές βρίσκομαι βόρεια, είναι μεσημέρι και η πείνα μάς χτυπάει την πόρτα. Σε λίγη ώρα καθισμένη στο καινούργιο Αρχοντικό, κοιτάζω το νέο του ντεκόρ και μ’ αρέσει πολύ. Είναι μεγάλο, φωτεινό και «γλυκά» μοντέρνο. Έχει ξύλινα τραπέζια, ένα γραφιστικό από τα παλιά μωσαϊκά που επαναλαμβάνεται στο μαυροπίνακα του ενός τοίχου αλλά και στα σουπλά, στο βάθος ένα μεγάλο τραπέζι σαν από παλιά τραπεζαρία σπιτιού, με πολυέλαιο από πάνω. Έχει βεράντα με ωραίες δροσιές και πρασινάδες, έχει και μικρό «κρυφό» κηπάκι δίπλα, μαθαίνω ετοιμάζονται να το κάνουν το «καφέ» του Αρχοντικού. Ο κόσμος πολύς, γείτονες και εργαζόμενοι στις πολλές εταιρείες της Κηφισίας που έχουν μυριστεί τη σπιτική του κουζίνα.
Στο κέντρο του χώρου πρωταγωνιστούν τα... ταψιά. Καλοβολεμένα το ένα δίπλα στο άλλο, επιτρέπουν την οπτική παραγγελία, τα βλέπεις, κάνεις όρεξη, παραγγέλνεις. Καθημερινά έχει πάρα πολλά μαγειρευτά, σούπες, όσπρια, κεφτεδάκια, λαδερά, έχει πολλές σαλάτες, ορεκτικά, μεζεδάκια και πιάτα της ώρας. Ευχαριστηθήκαμε ζεστά χόρτα, πατατοσαλάτα με τα όλα της, ωραία στριφτή τυρόπιτα (τηγανητή και χωρίς λαδίλες), μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο-γλύκισμα, ψάρι μαγιάτικο με σάλτσα ντομάτας και λίγο δεντρολίβανο για άρωμα, χοιρινό στο φούρνο με πατατούλες μούρλια. Ήταν όλα εξαιρετικά – η μαμά Μαρία συνεχίζει μετά τόσα χρόνια να μεγαλουργεί, γνωριστήκαμε και με τον Σταύρο, τη δεύτερη γενιά που έχει τώρα αναλάβει, μιλήσαμε για ώρα για τα λάδια, τα κρασιά, τις πρώτες ύλες που έρχονται από «κάτω», και μια και το «κάτω», η Καλαμάτα δηλαδή, είναι και για μένα πολύ αγαπημένος και συχνός προορισμός μείναμε ώρα αρκετή να συζητάμε τις ομορφιές της πατρίδας του Αρχοντικού.
Στα μεγάλα συν οι τιμές που είναι εξαιρετικές, υπάρχει πάντα και προσφορά ημέρας – προχτές είχε κοτόπουλο κυνηγού (με μανιτάρια-πιπεριές), σαλάτα πολίτικη και ψωμί ζυμωτό αντί € 6,50 όλα.Ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 7 το απόγευμα, Δευτέρα με Σάββατο, σε λίγες μέρες θα ανοίγει και Κυριακή μεσημέρι. Δυνατό και το delivery.
Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, 210 6120808
INFO
Με καταγωγή από την Μεσσηνία και με ιστορία από το 1984 στους Αμπελοκήπους. Τώρα στο καινούργιο του πόστο, με όμορφο μοντέρνο ντεκόρ και με την ίδια πολύ καλή ελληνική σπιτική κουζίνα. Από το πρωί μέχρι 6μμ., κλειστά Κυριακή.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.