- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Tudor hall V.I.P. καταστάσεις
Η αλήθεια είναι ότι «όλο ούζο, ούζο, ούζο, το βαρέθηκα…», φτάνει κάποια στιγμή που και τη σαμπάνια την πεθυμάς.
Η αλήθεια είναι ότι «όλο ούζο, ούζο, ούζο, το βαρέθηκα…», φτάνει κάποια στιγμή που και τη σαμπάνια την πεθυμάς. Προχτές λοιπόν διέσχισα το lobby του King George –μάρμαρα, γαλλικό touch και ευγένεια–, ανέβηκα με το ασανσέρ στον 7ο όροφο, προορισμός το Tudor Hall – εγώ καλεσμένη. Ήταν ένα βράδυ που έβρεχε καρέκλες, ο κόσμος έτρεχε να φτάσει σπίτι του, εμείς καθισμένοι ψηλά στο στεγασμένο «μπαλκόνι» του πολυτελούς ξενοδοχείου απλά απολαμβάναμε μέσα στη ζεστασιά τον ήχο μόνο της βροχής και μπροστά μας μια ολόφωτη, συγκλονιστική Ακρόπολη.
Ξεκινήσαμε με σαμπάνια –που λέγαμε– και amuse bouche, το «καλωσόρισμα» του σεφ Σάκη Τζανέτου, ορτύκι πανέ με φουά γκρα. Με κρασιά υπέροχα που διάλεγε για μας η πολύ καλή sommelier Μαρία Κατσούλη περάσαμε σε βελουτέ αγκινάρας με λάδι τρούφας – άρωμα, γεύση, εμφάνιση πήραν δέκα με τόνο. Ο Σάκης Τζανέτος – επανέρχομαι– είναι νέος μεν, έμπειρος δε. Γνωρίζει καλά την ελληνική κουζίνα, αγαπά και τη γαλλική, έχει και την τύχη να συνθέτει τις δημιουργίες του με προϊόντα από τη φάρμα της οικογένειας των ιδιοκτητών Δασκαλαντωνάκη στο Ρέθυμνο. Δηλαδή το λάδι, η ρακή, τα κρέατα, τα πουλερικά και τα κηπευτικά έρχονται καθημερινά από το νησί. Και «αναλώνονται» μέσα σε πιάτα εξαιρετικά, μεσογειακής κουζίνας, όπως σαλάτα με σταμναγκάθι, σπαράγγια και μπαρμπουνάκι φιλέτο με δεντρολίβανο, φουά γκρα σοτέ και μάνγκο καραμελιζέ με σάλτσα από κρασί Σάμος, ριζότο μιλανέζα με σαφράν, προσούτο και σπαράγγια, χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξινη σάλτσα, κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα εστραγκόν, μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα μαύρης τρούφας, σφυρίδα σοτέ με σπανάκι και σάλτσα θαλασσινών.
Α, ήταν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, ασχέτως αν από κάποια στιγμή και μετά (κυρίως μετά το τρίτο μπουκάλι καλού γαλλικού κρασιού), και μέσα στη γενική ευδιαθεσία της ομήγυρης, το τι υπήρχε στο πιάτο κανέναν μας δεν πολυενδιέφερε. Η συζήτηση στράφηκε στην πλατεία Συντάγματος και στα grande ξενοδοχεία της, μετά πιάσαμε τους παλιούς καιρούς και τα παλάτια, το ίδιο το King George χτίστηκε σαν παράρτημα των ανακτόρων, μετά υπήρξε πρωθυπουργική κατοικία, στη συνέχεια έγινε το ξενοδοχείο που θυμούνται οι παλιοί Αθηναίοι, εκεί δίνονταν οι χοροί και μαζευόταν όλη η αφρόκρεμα της πόλης. Στις μέρες μας η λάμψη παραμένει, το ντεκόρ είναι δείγμα γαλλικής κομψότητας, τα λουλούδια είναι πάντα φρέσκα, οι ροτόντες έχουν ατσαλάκωτα λευκά τραπεζομάντιλα, οι πολυέλαιοι λάμπουν και το κοινό του ξενοδοχείου είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες – και πάλι η αφρόκρεμα της πόλης. Της πόλης είπα; Και όχι μόνο. Είναι το ξενοδοχείο που καταλύουν οι διάσημοι σταρ που επισκέπτονται την Αθήνα, από τον Γούντι Άλεν μέχρι τη Μαντόνα, από την Κριστίνα Αγκιλέρα μέχρι την Μπιγιονσέ, κι από τον Χοσέ Καρέρας μέχρι τον Μανόλο Μπλάνικ.
Μ’ αυτά και με τη γεύση των εξαιρετικών γλυκών που σερβιρίστηκαν στο τέλος κλείσαμε τη βραδιά γουργουρίζοντας σαν ευχαριστημένοι γάτοι-βασιλιάδες, η πλατεία Συντάγματος ήταν πια στεγνή κι εμείς είχαμε περάσει ένα διαφορετικό βράδυ.
TUDOR HALL, Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 210 3222.210
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.