- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![37991-81758.gif 37991-81758.gif](/sites/default/files/article/2013/04/02/37991-81758.gif)
Η Αρκαδιανή γεννήθηκε στο Ψάρι, ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα βουνά της Αρκαδίας. Το μικρό χωριό με τους δραστήριους κατοίκους ενώθηκε με κοινή λαχτάρα και όνειρα και δημιούργησε την Αρκαδιανή, ένα πρότυπο κέντρο που διαδίδει την παράδοση και τις γεύσεις του τόπου. Μιλήσαμε με τον Μάκη Παπούλια, από τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης και αισιόδοξης αυτής κίνησης.
Πού ακριβώς βρίσκονται το Ψάρι και η «Αρκαδιανή»;
«Το Ψάρι είναι σκαρφαλωμένο στα βουνά της Γορτυνίας, στο τρίγωνο Βυτίνα- Στεμνίτσα- Καρύταινα. Στο πιο όμορφο σημείο του χωριού, με θέα την Καρύταινα, θα συναντήσετε την «Αρκαδιανή» μας σε απόλυτο εναρμονισμό του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο. Έτσι ώστε όποιος έρχεται μέχρι εδώ να νιώθει τις πραγματικές γεύσεις με όλες του τις αισθήσεις, να βλέπει τις πάντα φρέσκες πρώτες ύλες μας και τον τρόπο που παράγονται, να γνωρίζει τις πολύχρονα δοκιμασμένες, απλές, αλλά και τόσο νόστιμες μαγειρικές μας.
Πώς δημιουργήθηκε η «Αρκαδιανή»;
«Η Αρκαδιανή γεννήθηκε πριν από 9 χρόνια, το 2004, από μια ομάδα ανθρώπων που συμμεριζόμαστε τις ίδιες ιδέες και καταγόμαστε όλοι από το ίδιο χωριό. Διαλέξαμε η έδρα της να είναι το χωριό μας, επειδή είναι τόπος φορτισμένος με προγονικές αναμνήσεις, αλλά κυρίως γιατί θελήσαμε η επιχειρηματική αυτή μας πρωτοβουλία να έχει το ξεχωριστό ύφος μιας μικρής οργανωμένης κοινωνίας που υποστηρίζει τις αυθεντικές Αρκαδικές ιδέες και γεύσεις.
Τι μπορεί να χαρεί κάποιος που ο δρόμος τον φέρνει στην Αρκαδιανή;
«Καταρχήν την υπέροχη φύση του χωριού. Όπου και να κοιτάξει κανείς το μάτι και η ψυχή του γλυκαίνονται από την ομορφιά ενώ τριγύρω υπάρχουν μνημεία αρχαία, βυζαντινά, όλη η ιστορία του τόπου. Στην «Αρκαδιανή», ο επισκέπτης θα συναντήσει τη βιοτεχνία μας στην οποία φτιάχνουμε παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά, το εστιατόριό μας «Οι Νοστιμιές της Γιαγιάς» με φαγητά που μαγειρεύουν ντόπιες δικές μας μαγείρισσες, τη Συλλογή Σκευών και Μικροεργαλείων Μαγειρικής που χρησιμοποιούνταν παλιά, τη συλλογή παλιών βιβλίων μαγειρικής-έχουμε 650 παλιούς τίτλους, 1500 νέους και εκατοντάδες ενδιαφέροντα έγγραφα σχετικά με τη διατροφή και τη μαγειρική… Κι ακόμη, να κάνει βόλτες στον καλλωπιστικό μας κήπο και στο περιβόλι των λαχανικών, να δει τους παλιούς ξυλόφουρνους που ψήνουμε τα ψωμιά μας, πριν φύγει μπορεί να αγοράσει καλούδια από το κατάστημα πώλησης παραδοσιακών προιόντων. Έχουμε και ανοιχτό θέατρο 300 θέσεων, φιλοδοξούμε να ανεβάζουμε παραστάσεις αλλά και να φιλοξενούμε εκθέσεις ζωγραφικής.
Ποιοι είναι οι στόχοι, η φιλοσοφία σας;
Προσπαθούμε να παράγουμε αυθεντικά ελληνικά προιόντα για να κερδίσουμε τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προσπαθούμε αυτά τα ποιοτικά να φτιάχνονται με πρώτες ύλες από τη περιοχή μας και να παράγονται βάσει του συστήματος διασφάλισης τροφίμων. Θέλουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Αρκαδίας και να μαγειρεύουμε με γνώμονα τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Τι είναι για σας η Αρκαδιανή;
Είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο. Είναι πρόταση για τη σωστή διατροφή, το αργό φαγητό, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη θετική διέξοδο από την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών. Είναι μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή αναπτυξιακή πρόταση για την Αρκαδία.
Ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα αλλά αισιοδοξούμε γιατί με την υπομονή και την επιμονή βλέπουμε ένα χωριό από το πουθενά να πατάει στις δυνάμεις του, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να λειτουργεί ως πρότυπο προς αντιγραφή.
*Τα προϊόντα της Αρκαδιανής, τραχανάδες και ζυμαρικά, εξαιρετικά γλυκά κουταλιού, ξερό συκαλάκι με καρύδι, καρυδοκουραμπιέδες, ροφήματα κ. ά., μπορείτε στην Αθήνα να βρείτε σε πολλά καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προιόντων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.