Αυτές είναι οι νέες τάσεις στο τσίπουρο
Εσείς πώς πίνετε το τσίπουρο; Παγωμένο με μερακλίδικους μεζέδες ή μέσα σε cocktails;
Είτε με γλυκάνισο είτε χωρίς γλυκάνισο τα σημερινά εμφιαλωμένα τσίπουρα έχουν κερδίσει την καρδιά της νεολαίας που τα πίνει με τον παραδοσιακό τρόπο και τους παραδοσιακούς μεζέδες, αλλά και με τον μοντέρνο τρόπο καθότι πολλοί μπαρτέντερ τα χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό για τα κοκτέιλ τους.
Τρεις είναι σήμερα οι σύγχρονες τάσεις στα ελληνικά τσίπουρα. Tα τσίπουρα που επικεντρώνονται σε τοπικές ποικιλίες σταφυλιών με ακραία και πιο ιδιαίτερη μορφή, τα πιστοποιημένα μονοποικιλιακά τσίπουρα και τα τσίπουρα που έχουν υποστεί παλαίωση.
Στην πρώτη κατηγορία κλασσικό παράδειγμα είναι το τσίπουρο Τυρνάβου που αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύρια ποικιλία το μοσχάτο Τυρνάβου – λόγω του πλούσιου αρωματικού της χαρακτήρα και των εντόνων πτητικών της – να αποτελεί το «μυστικό» της φήμης και της ποιότητας. Στην κατηγορία των πιστοποιημένων μονοποικιλιακών τσίπουρων δεσπόζει το «Δεκαράκι» της αποσταγματοποιίας Βασδαβάνου που εγκαινίασε την κατηγορία αυτή.
Με κοινό παρονομαστή τις κεχριμπαριένες αποχρώσεις, την πλούσια αρωματική παλέτα με τις αποξηραμένες νότες, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα, τα παλαιωμένα τσίπουρα είναι η νέα τάση και δηλώνουν την ταυτότητα και την παρουσία τους. Πίσω τους κρύβονται πολλών ετών πειραματισμοί, επιλογή τοπικών ποικιλιών, συνδυασμοί τύπων βαρελιών, παιγνίδια στους χρόνους ωρίμανσης – από 12 μήνες ως 5 χρόνια -, κι όλα αυτά ως τη στιγμή που θ’ αποφασίσουν οι ποτοποιοί να βγάλουν το προϊόν τους στην κατανάλωση.
Τα πιο ενδιαφέροντα παλαιωμένα τσίπουρα που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά είναι: Ζοίνος από το Οινοποιείο Ζίτσας, Κωστέας από Καλαμάτα, Μανιφέστο Greco από το Οινοποιείο Αποστολάκη, Verino από την ποτοποιία Verino, Dark Cave από την ποτοποιία Τσιλιλή, Puro από την ποτοποιία Καραθάνου, Καρδάση από την ποτοποιία Καρδάση, Απόσταγμα Οίνου Παλαιώθεναπό την οινοποιία Παρπαρούση, Cigar Methexis από το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη,Τυρνάβου από τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Περισσότερα.
*Για την οινοποιία Παρπαρούση διαβάστε εδώ.
**Για το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.