Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τρούφα στην Ευρώπη για φέτος. Και βρέθηκε στην Ελλάδα!
Η «τροφή των θεών» είναι μια ασυνήθιστα μεγάλη λευκή τρούφα με βάρος 510 γραμμάρια
«Μαύρο διαμάντι της κουζίνας», «θαύμα της φύσης», «κόρες της γης», «τροφή των θεών». Οι χαρακτηρισμοί που προσπαθούν να περιγράψουν τη νοστιμιά της τρούφας είναι ατελείωτοι. Πράγματι, η διαπεραστική μυρωδιά της και η χαρακτηριστική της γεύση την στέφουν βασίλισσα της γαστρονομίας. Αυτή η γεύση της, σε συνδυασμό με τη σπανιότητά της και τις δυσκολίες ανεύρεσής της εκτοξεύουν την τιμή της τρούφας στα ύψη, με ποσά που αρχίζουν από μερικές εκατοντάδες και αγγίζουν τις πολλές χιλιάδες ευρώ/ κιλό.
Οι τρούφες, σαν βασίλισσες, δεν φυτρώνουν όπου και όπου. Βρίσκονται κάτω από το έδαφος, στις ρίζες πολύ συγκεκριμένων δέντρων (συνήθως καστανιές, φουντουκιές, φλαμουριές κ.α.) και η ανίχνευσή τους γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Μέχρι πριν μερικούς αιώνες χρησιμοποιούσαν χοίρους, που είναι εξπέρ στην αναζήτηση τρούφας αλλά έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: όταν τη βρουν, την καταβροχθίζουν σε δευτερόλεπτα.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της τρούφας (που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε καλλιέργεια των δέντρων στις ρίζες των οποίων ευδοκιμούν τρούφες), έχει ξεκινήσει δειλά τα τελευταία 9 χρόνια, αν και τα τελευταία 5 έτη η προσπάθεια έχει ενταθεί αισθητά. Και έχει αποτέλεσμα!
Πριν λίγες μέρες ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών Χρήστος Πλεσιώτης βρήκε τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας και τη δεύτερη μεγαλύτερη τρούφα στην Ευρώπη για φέτος! Η λευκή τρούφα (Tuber magnatum) ζυγίζει 510 γραμμάρια (η πρώτη μεγαλύτερη βρέθηκε στην Ιταλία με βάρος 570 γραμμαρίων) και ανιχνεύτηκε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας από τον Brio, το σκυλί του κ. Πλεσιώτη.
Συνήθως οι λευκές τρούφες δεν ξεπερνούν τα 150 γραμμάρια, οπότε το ασυνήθιστο βάρος της συγκεκριμένης εκτοξεύει την αξία της. Τρούφες σαν αυτή καταλήγουν είτε σε ακριβά εστιατόρια και πολυτελείς κατοικίες, είτε σε δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο κ. Πλεσιώτης και το Μουσείο ελπίζουν η τρούφα τους να συγκεντρώσει κάποιο σεβαστό ποσό για ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας.
Αν με όλα αυτά σας γεννήθηκε η επιθυμία να κυνηγήσετε τρούφες…μπορείτε! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων διοργανώνει κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γεύμα μιας τρουφομακαρονάδας μέσα στο δάσος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.