- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο φούρνος του Στρατή στην Πάρο δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φούρνος
Με ιστορία πάνω από έναν αιώνα δίνει ψωμί σε όλα τα γύρω χωριά
Ο φούρνος του Στρατή στην κεντρική πλατεία του χωριού Λεύκες της Πάρου δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φούρνος. Με μια ιστορία ενός και παραπάνω αιώνα πίσω του, έχει περάσει πλέον στα χέρια της νέας γενιάς, του 26χρονου Στρατή και του 21χρονου αδελφού του Δημήτρη, να ζυμώνουν και να ψήνουν, με τη μεγάλη αδελφή τους Μαρία να βοηθά κι εκείνη στο ταμείο.
«Το 1904 είχε πρωτανοίξει στις Λεύκες φούρνο ο παππούς του παππού μου», μάς λέει ο Στρατής. «Τότε ο φούρνος στεγαζόταν σε ένα στενό, δίπλα στο κουρείο. Έπειτα, ο παππούς μου ο Στρατής Κρητικός από το 1971 και έως το 1999 είχε τον φούρνο στην είσοδο του χωριού, πλάι στην καμάρα. Εκεί θυμάμαι πήγαινα παιδί όταν σχόλαγα από το σχολείο και έφτιαχνα τα ψωμάκια που με έβαζε η γιαγιά μου να πλάσω και τα έψηνα και τα έπαιρνα να τα φάω στο σπίτι. Όταν ξαναμπήκα στον φούρνο τον καινούριο, μου ήρθαν οι μυρωδιές και μου θύμισαν όλες τις παλιές μυρωδιές του φούρνου του παππού μου!».
Από το Λύκειο ο Στρατής είχε σκεφτεί να ασxοληθεί με τον φούρνο. Και δεν είναι μια δουλειά εύκολη. Πρέπει να σηκωθείς αξημέρωτα για να είσαι στο πόστο σου από τις 4 το πρωί. «Έχω 5 ξυπνητήρια!», λέει ο Στρατής και γελάει.
Θα βάλουν τα ζυμωτήρια μπροστά, μετά θα πλάσουν το ψωμί, θα το αφήσουν να φουσκώσει, θέλει δυο-τρεις ώρες για να γίνει. Ο φούρνος, εκτός από ψωμιά (άσπρο, ζυμωτό ολικής αλέσεως, πολύσπορο, πολυτελείας) βγάζει και παξιμάδια, κουλούρια, κριτσίνια, τσουρέκια, πάστα φλώρα κλπ. που τα διανέμει σε όλη την Πάρο, σε ξενοδοχεία και πρατήρια με τα οποία συνεργάζεται.
«Δίνουμε ψωμί και στα χωριά τριγύρω, στον Κώστο, στον Πρόδρομο, στη Μάρπησα και στην Παροικιά. Τις διανομές έχει αναλάβει ο Νίκος, συνομήλικος και κολλητός μου φίλος. Από μωρά ήμαστε μαζί». Περισσότερα.
*Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάσατε εδώ.
**Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.