- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τι χρειαζόμαστε....
1 πακέτο φύλλα ειδικά για spring rolls, 500γρ. χοιρινό κιμά, 1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 3-4 φύλλα κινέζικου λάχανου (ή απλό λάχανο) ψιλοκομμένα στο μπλέντερ, 1-2 καρότα περασμένα στο μπλέντερ (όχι λιωμένα, απλώς ψιλοκομμένα), 1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 3 εκατοστά ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 κ. σ. σάλτσα σόγιας, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 1 κρόκο, καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα.
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με το σκόρδο, το τζίντζερ, το λάχανο, το καρότο, τα κρεμμύδια, τη σάλτσα σόγιας, το αβγό και το πιπέρι. Με τα χέρια ή με μια πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Βάζουμε τα φύλλα πάνω στο πάγκο εργασίας και τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθούν. Παίρνουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε διαγώνια ώστε η μια άκρη του τετραγώνου να είναι μπροστά μας. Βάζουμε επάνω, 1κ.τ. από το μίγμα περίπου 2 δάκτυλα πιο μέσα από την άκρη του φύλου που έχουμε εμπρός μας. Καλύπτουμε το μίγμα με τη γωνία και τυλίγουμε σφιχτά δυο φορές. Κλείνουμε τις δυο άκρες, σαν φάκελο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Με ένα πινέλο βουτηγμένο στο κρόκο αλείφουμε την τελευταία άκρη και τυλίγουμε προσεκτικά ώστε να κολλήσει και να κλείσει καλά η άκρη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζουμε τα έτοιμα ρολά με μια πετσέτα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι περίπου μέχρι τη μέση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, βάζουμε προσεκτικά τα ρολά όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές. Συνολικά 3-5 λεπτά.
Μάθε ιστορία :
Τα « ανοιξιάτικα ρολά» μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν. Όπως λέγεται έκαναν το ντεμπούτο τους στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας Jin. Οι πρόγονοι των σημερινών spring rolls ήταν λεπτά πιτάκια με αλεύρι και λαχανικά. Τα έφτιαχναν για να γιορτάσουν την πρώτη μέρα της άνοιξης και έτσι ονομάστηκαν «πιάτο της άνοιξης». Ήταν γνωστά και ως «πιάτο των πέντε μπαχαρικών», εξαιτίας των καυτερών και πικάντικων αρωματικών που περιείχαν. Το έθιμο του «πιάτου της άνοιξης φαίνεται ότι ήταν τόσο σημαντικό ώστε αναφέρεται στα έργα των μεγάλων Κινέζων ποιητών. Στα χρόνια της δυναστείας των Ming εντοπίζεται το έθιμο του «δαγκώματος της άνοιξης», Σύμφωνα με αυτό, καλωσόριζαν την άνοιξη τρώγοντας συμβολικά ανοιξιάτικα πιτάκια, πιστεύοντας ότι έτσι κρατούν μακριά τις καταστροφές και το κακό. Με το πέρασμα του χρόνου, τις τεχνικές της μαγειρικής να εξελίσσονται, και καθώς κάθε Κινέζος μάγειρας έφτιαχνε την παραλλαγή του, τα «ανοιξιάτικα πιτάκια» γίνονται μικρότερα και ρολά. Τα spring rolls φτάνουν στην Αμερική, το 1800 μαζί με τους Κινέζους μετανάστες, οι Αμερικανοί όμως δεν δείχνουν ενδιαφέρον.. Η Δύση άρχισε να ενδιαφέρεται για τα spring rolls περίπου τα τελευταία 60 χρόνια.
Side dishes tip :
Σαλάτα με φύτρα φασολιού, λεπτοκομμένο αγγούρι, σησαμέλαιο, σόγια και ελαφρύ ξίδι (κατά προτίμηση γιαπωνέζικο )
Σκονάκι:
Προσοχή όταν ψιλοκόβετε τα λαχανικά, πρέπει να μην είναι λιωμένα αλλά ούτε και χοντροκομμένα. Είναι σημαντικό η γέμιση να γίνει ένα σχεδόν ομοιόμορφο μείγμα. Αν τα ρολά είναι τυλιγμένα χαλαρά δεν θα τηγανιστούν καλά. Τα spring rolls διατηρούνται στη κατάψυξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.