- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αυτά είναι τα νέα στέκια της πόλης
Το κρέας δοξάζεται, τα bar ανοίγουν από το πρωί, τα wine resto πληθαίνουν. Φέτος θα περάσουμε καλά.
Όσο εγώ και όλοι μας, ελπίζω, λείπαμε σε θάλασσες και μέρη καλοκαιρινά κι αγαπημένα, εδώ, στην Αθήνα, επικρατούσε έντονη δραστηριότητα. Υπάρχει ήδη μια πρώτη φουρνιά από καινούργια που είναι έτοιμα και μας περιμένουν ενώ πολλά ακόμη στήνονται για να ανοίξουν μέσα στο φθινόπωρο. Το μεγάλο νέο που ήδη συζητιέται έντονα μεταξύ των Αθηναίων είναι το re-opening του μυθικού Rock ‘n’ Roll και μάλιστα και πάλι στην ιστορική του έδρα. Κάποιες σεζόν λειτούργησε πάνω στην πλατεία αλλά από φέτος οι Πιτσιλήδες (Αντρέας και Γιώργος) συμπράττουν με τον Γιάννη Μωράκη και τον Πέτρο Απαλάκη και επανέρχονται στο γνωστό διώροφο χώρο της Λουκιανού, που αυτή τη στιγμή φρεσκάρεται ώστε να ανοίξει την πόρτα του στο κοινό μέσα στον Οκτώβριο. Τα περισσότερα στοιχεία, δηλαδή ο πολυέλαιος, οι τεράστιοι καθρέφτες, η σκάλα, τα «σεπαρεδάκια» με τα τραπέζια στο κάτω επίπεδο θα μείνουν ως έχουν, ένα ακόμη μπαρ θα προστεθεί επάνω που παλιά ήταν μόνο χώρος φαγητού, οι μουσικές θα ροκάρουν αλλά θα ακολουθούν και σύγχρονα μονοπάτια, ενώ στα της κουζίνας ακούγεται το όνομα του «ροκ σεφ» Ηλία Σκουλά, αν και τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Αντρέας και Γιώργος Πιτσιλής, φωτογραφία του Κώστα Λακαφώση για το άρθρο της Λένας Παπαδημητρίου «Το τέλος του Rock ‘n’ Roll» στο ΒΗΜΑ
Στην πλατεία Κολωνακίου, τώρα, και στο σημείο που ήταν το Rock ‘n’ Roll κατεβαίνει από την Ερυθραία το γνωστό all day resto-club Block. Μαθαίνω ακόμη ότι το λιλιπούτειο Shy Horse της Π. Ιωακείμ που έκλεισε μετατρέπεται σε high grillleria, δηλαδή μοδάτο σουβλάκι και λοιπά κρεατικά. Εδώ να σας πω πως είναι πολλά τα νέα «κρεατολάγνα» εστιατόρια που ανοίγουν αυτή τη στιγμή στη μικρή μας πόλη. Η Φάρμα Μπράλου, που πέρυσι απέκτησε φανατικό κοινό στο κέντρο, αποχώρησε από το Yoleni’s της Σόλωνος και άνοιξε κρεοπωλείο στη Μηλιώνη, δίπλα στο χώρο του πρώην Πρυτανείου, ενώ ανοίγει εντός των ημερών και το εστιατόριό της με τον Μιχάλη Νουρλόγλου και πάλι να επιμελείται το μενού. Όμως και το Yoleni’s αντέδρασε γρήγορα, οπότε στήνει νέο και ωραίο Steak Bar εντός του. Αυτή τη φορά με τη σύμπραξη του Γιώργου Ανδρίτσου των Kiku και της γνωστής εταιρείας Carnicero με τα εξαιρετικά κρέατα ελληνικής και ξένης προέλευσης. Δεδομένης της αφοσίωσης που δείχνει το Yoleni’s στο καλό ελληνικό προϊόν, το Carnicero εδώ προμηθεύει τα καλύτερα ντόπια κρεατικά του, κανονικά αλλά και παλαιωμένα (dry aged), και μας μαθαίνει και τις υπέροχες ειδικές κοπές του.
Πολύ καλά κινείται στην Αθήνα και το κρασί, λίγο πιο κάτω μάλιστα, στην Κριεζώτου, είναι έτοιμο νέο και ωραίο wine resto, το Opera Quarta. Από την ομάδα του Ombra, του καλού wine bistrot του Ψυχικού, εδώ σε πιο «dinner» κατάσταση, με φοβερά κρασιά δικής τους εισαγωγής, πολύ καλά κρεατικά (και εδώ), αλλαντικά, καθώς και δυνατή μπάρα με κοκτέιλ. Ανοιχτό από το πρωί και για καφέ και όμορφο πολύ σαν χώρος αναμένεται να γίνει hot meeting point της περιοχής. Άνεμος ανανέωσης πνέει και στο καταπράσινο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας. Εδώ, καινούργιος ιδιοκτήτης είναι ο (και συνάδελφος) Νίκος Μαούνης (δικά του και τα παλιότερα γνωστά Ginger και Dirty Ginger), που φτιάχνει ένα ακόμη ωραίο wine resto. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται πυρετωδώς (ψάχνουν και το νέο του όνομα) για να ανοίξει μέσα στον Οκτώβρη.
Πολύ πολύ πιο κάτω, στον Πειραιά δηλαδή, το 1920 του Θανάση Βασίλαινα αλλάζει και γίνεται Πεινασμένος Λύκος και –μαντέψτε!– θα προσφέρει μενού κρεατοφαγικό με τη συνδρομή πολύ καλής εταιρείας κρεάτων του Πειραιά. Πιο πέρα ακόμη, στη Δραπετσώνα, άνοιξε τέλη Αυγούστου η Ατραξιόν (Αγ. Παντελεήμονα & Καζαντζάκη, 2104617016), ωραίο και μερακλίδικο μεζετζίδικο από την ομάδα του Δυόσμου της Φρεαττύδας. Ο σεφ Άγγελος Αρβανίτης προτείνει θαλασσινούς και κρεατικούς μεζέδες, όπως καλαμάρι κοντοσούβλι, χταπόδι γάστρας με πετιμέζι, μπαμπάτσικους κεφτέδες και σουβλάκι από τριπλομαγειρεμένη πανσέτα σκέτο λουκούμι! Μαζί με τσίπουρα, ούζα, χύμα κρασί, θέα από ψηλά στο λιμάνι και τα καράβια καθώς και πολύ καλές τιμές, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς.
Και από την άλλη μεριά, δηλαδή στη Γλυφάδα, παρατηρώ κινητικότητα. Το Blends (Φοίβης 19, 2111821711) μόλις άνοιξε στην πλατεία Νυμφών, είναι μεγάλο, all day και έχει σλόγκαν του το see, feel, taste, smell, listen. Καλύπτει από το πρωί κάθε γούστο, καθώς προσφέρει μεσογειακή κουζίνα, έχει tapas bar, μπάρα με signature cocktails, υπάρχει και prive cigar lounge για τους λάτρεις των πούρων. Στους μεγάλους του χώρους, με το «landscape design» να φτιάχνει ατμόσφαιρα, πολύ συχνά θα φιλοξενούνται και εκθέσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στην πλατεία Εσπερίδων άνοιξε το Ice Roll (Γιαννιτσοπούλου 2, 2108945009) προσφέροντας –όπως και οι ίδιοι λένε– μια νέα κατηγορία παγωτού, το παγωτό-παγωτό. Το φτιάχνουν επιτόπου και μπροστά σου σε ειδικές ψυχόμενες πλάκες, έχει σαν βάση φρέσκο γάλα και βανίλια, από πάνω εσύ προσθέτεις κατά βούληση: φρέσκα φρούτα που κόβονται εκείνη τη στιγμή, διάφορα toppings, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, super foods, τα άπαντα εν ολίγοις, από super healthy και vegan προτάσεις (με γάλα καρύδας) μέχρι πιο αμαρτωλές εκδοχές. Δίπλα του ακριβώς και με ίδια ιδιοκτησία άνοιξε και το Mama Thai, ωραίο και αυθεντικό ταϊλανδέζικο. Η Mama Thai, υπαρκτό πρόσωπο, είναι η ταϊλανδέζα και σεφ και μαμά Χριστίνα (το ελληνικό της όνομα, γιατί άντε να προφέρουμε το αληθινό της), η οποία φτιάχνει σπιτικές συνταγές του τόπου της, υπέροχα pad thai (noodles ρυζιού με γαρίδες), σούπες tom yum kung και πολλά καυτερά κάρι.
Στη Γλυφάδα και πάλι ετοιμάζεται για να ανοίξει τέλη Σεπτέμβρη το El Catrin (Φοίβης 15), εκεί που ήταν το Σαρδελάκι. Με διάθεση, χρώματα και κουζίνα Latina. Πιάτα με έμφαση στις μεξικάνικες γεύσεις αλλά και σ’ αυτές της Κολομβίας του Περού, της Αργεντινής, της Κούβας από το γνωστό μας σεφ Στέφανο Στεφανίδη. Ο χώρος είναι όλος ζωγραφισμένος από τον καλλιτέχνη Ampe και είναι υπέροχος, το σλόγκαν είναι «μόνο χειροποίητα», τα κοκτέιλ πολλά και custom made από τον Δημήτη Λεκάκο, θα υπάρχουν και μεγάλες κανάτες με margaritas και daiquiri, οι μουσικές latin, θα γίνονται και πάρτι με live μουσικές.
Ανεβαίνοντας και πάλι προς Αθήνα, εκεί στο Μοσχάτο, εδώ και μια εβδομάδα άνοιξε το My 1Cuisine (Μεταμορφώσεως 27, 2104828131) από τον σεφ Μυράν Γιαγτζιάν ο οποίος για χρόνια δούλευε στις κουζίνες πολύ γνωστών εστιατορίων της Ντιζόν και του Παρισιού. Εδώ, όπως μας λέει και ο ίδιος, μας υποδέχεται στην κουζίνα του σπιτιού του (ο χώρος του όμως είναι ένα κομψότατο σαλόνι) και μας προτείνει μια μεσογειακή νόστιμη κουζίνα που επιδιώκει να παντρέψει τη γαλλική μαγειρική φινέτσα με τις οικείες ελληνικές γεύσεις – αρνάκι με πικάντικη σάλτσα σερβιρισμένο με πεπόνι και ζελέ βύσσινο-παντζάρι. Αλλά και πιο πάνω, στο Κουκάκι, μόλις άνοιξε ένα μπαρ που ήδη και το ακούω πολύ και το βλέπω να παίζει τρελά στα σόσιαλ. Το Meerkat Cocktail Safari (Χρ. Βυζαντίου 7, 2130453390) του Γάλλου Romain Krot, με μεγάλη εμπειρία στα καλύτερα μπαρ του κόσμου, έχει είσοδο στρωμένη με άμμο, safarian look με άφθονες αποικιοκρατικού στιλ νότες, έχει και υπέροχα κοκτέιλ με εμπνευσμένα από τα ζώα της Αφρικής ονόματα, έχει και κάποια σάντουιτς για όσους θέλουν κάτι να τσιμπήσουν. Πιο πάνω ακόμη, στο Μοναστηράκι μόλις άνοιξε το The High City (Άστιγγος 13-15, 2155559136), all day bar restaurant, σε ταράτσα με απίστευτη θέα.
Τέλος, για να σας πω και ό,τι έπιασε το αυτί μου από μεταγραφές σεφ, ο Take, ο γνωστός σεφ της Μυκόνου (Nammos, Nobu κ.ά.), θα βρίσκεται φέτος στο Red Door του Κολωνακίου, ενώ τα ποτά θα επιμελείται το δίδυμο της επιτυχίας Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης. Το καλύτερο το αφήνω για το τέλος... ο Greg Χέλμης, σεφ και ιδιοκτήτης των Με Ζεν σε Βόλο και Λάρισα, και πολυαγαπημένος τύπος για όσους τον γνωρίζουμε, θα επιμελείται αλλά και συχνά θα εμφανίζεται στο ωραίο και ατμοσφαιρικό The Trap της Όθωνος στο Σύνταγμα. Αυτά, και σας αφήνω, έχω πολλά να δοκιμάσω και να σας πω.