Πώς να κάνεις τη δική σου σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες και να την αποθηκεύσεις για όλο τον χειμώνα!
Αρχές φθινοπώρου είναι η εποχή για να κάνουμε τις προετοιμασίες του χειμώνα. Και αυτή εδώ η δουλειά είναι πανεύκολη. Θέλει μόνο να της αφιερώσεις ένα απόγευμα και θα ανταμειφθείς πολλές φορές τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Έχει περάσει από γενιά σε γενιά, και σίγουρα της αξίζει μια θέση στα σύγχρονα νοικοκυριά. Εκτός του ότι εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα, δίνει άλλη νοστιμιά στα μαγειρέματα του χειμώνα. Τη σάλτσα ντομάτας θα την κρατήσουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού που θα βγει η καινούργια σοδειά. Τέλος εποχής –από τις 20 Aυγούστου και μετά– βρίσκεις ωραίες αρωματικές και φθηνές ντομάτες στις λαϊκές αγορές –οι βιολογικές κοστίζουν κάτι παρά πάνω!
Παίρνουμε αρκετά κιλά ντομάτες, ανάλογα με τις αντοχές και τη διάθεση. Η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα, τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε στη μέση ή και σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το μίξερ που έχουμε. Αν ο νεροχύτης μας είναι διπλός βάζουμε όλες τις πλυμένες στη μια πλευρά και στην άλλη τοποθετούμε μια πλαστική λεκάνη όπου ρίχνουμε τις κομμένες.
Στη συνέχεια τις πολτοποιούμε σε ένα πολυμίξερ και ρίχνουμε το χυμό σε μία ή και δύο –για πιο γρήγορα και για μεγάλες ποσότητες– κατσαρόλες και τις βράζουμε για μισή ώρα (να φύγουν τα νερά τους), αφού ρίξουμε μια χούφτα αλάτι και μια κουτάλα λάδι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα βάζα τα οποία βάζουμε σε ένα ταψί για να μεταφέρονται εύκολα και τα αποστειρώνουμε στους 100°C για μισή ώρα, μαζί και τα καπάκια αλλά χωριστά, όση ώρα περίπου χρειάζεται για να βράσει και η σάλτσα μας στην κατσαρόλα.
Βγάζουμε τα καυτά πια βάζα και τα τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Βάζουμε στο βάζο ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι για να μπορέσουμε να ρίξουμε μέσα με μια κουτάλα την καυτή ντομάτα. Είναι πολύ σημαντικό να γεμίσουμε μέχρι τέρμα πάνω τα βάζα, για να μη μείνει αέρας. Κλείνουμε με τα καπάκια, αφού καθαρίσουμε το στόμιο αν έχει λερωθεί, και είναι έτοιμα!
Τips
• Καλό είναι να αγοράζουμε καινούργια καπάκια για να είμαστε σίγουροι πως θα κλείσουν καλά. Κάθε βάζο χωράει περίπου 1 κιλό ντομάτες. Τα βάζα του ενός λίτρου κοστίζουν περίπου 35-40 λεπτά και τα καπάκια 9-11 λεπτά.
• Επειδή είναι καυτά τα βάζα, από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το φούρνο και μετά, τα πιάνουμε με μια πετσέτα. Βρίσκουμε έναν τρόπο που μας βολεύει. Ένα μικρό βαθμό δυσκολίας έχει το να τα κλείσουμε με το καπάκι, που επίσης θα είναι καυτό.
• Κάθε βάζο που ετοιμάζουμε το τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο ή κάπου που δεν ενοχλεί με δύο πετσέτες από κάτω, και τα αφήνουμε μερικές ώρες για να σφραγίσει καλά το καπάκι τους – αν υπάρχει κάποια διαρροή θα φανεί.
• Το πιο σημαντικό! Δεν πρέπει για κανένα λόγο να πέσει νερό –ούτε σταγόνα– στα βάζα, από τη στιγμή που θα μπουν στο φούρνο και μετά, ή στην κατσαρόλα με τη βρασμένη ντομάτα.
Συνταγή για πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας
Ρίχνεις το περιεχόμενο της γυάλας, αφού την ανοίξεις βάζοντας ένα μαχαίρι ανάμεσα στο καπάκι και στο στόμιο για να πάρει λίγο αέρα, σε μια κατσαρόλα. Προσθέτεις αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, λίγο κόκκινο πιπέρι, λιώνεις μια σκελίδα σκόρδο, προσθέτεις και το λάδι αφού πάρει μια βράση, λίγα φύλλα βασιλικού ή κάποιο άλλο μυρωδικό, και έχεις τέλεια σάλτσα για μακαρόνια σε λίγα λεπτά!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 07/09/2017
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.