Θεματα

Χειμώνας-Καλοκαίρι

 Στο Ζούμπερι τρώνε καλά

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας κήπος παραδεισένιος, μέσα στο λευκό του country chic, με ξύλινο περίπτερο στο κέντρο του, με πηγάδι και με κληματαριά, με πεύκα, μηλιές, μπουκαμβίλιες, λεμονιές, με όλα τα ελληνικά μυρωδικά, με θέρμανση ώστε να τρως άνετα έξω και τον χειμώνα αλλά και με παχιές δροσιές που σηκώνουν ζακετούλα το καλοκαίρι όταν όλη η Αθήνα έχει κάψες. Το Χειμώνας-Καλοκαίρι έχει και πολλά που σου μαλακώνουν τη ψυχή. Την ανθρώπινη, ευγενική περιποίηση, τα σκυλάκια και τα γατάκια που τρίβονται χωρίς φόβο στα πόδια σου, ο Φώτης Χρυσανθίδης, ο ιδιοκτήτης και η γυναίκα του η Μαριάννα (που έχει διακοσμήσει και τον χώρο) τα ταίζουν και τα πάνε στο γιατρό όταν κάποιο δεν είναι στα καλά του. Έχει και πολύ καλή κουζίνα βεβαίως βεβαίως.

Με αρχηγό στις κατσαρόλες την πολίτισσα μαμά Νίκη (αδελφή του μέγα ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου), φτιάχνουν του κόσμου τα καλά, με φροντίδα σαν να περιποιούνται καλεσμένους. Πολλά μεζεδάκια όπως μελιτζανοσαλάτα, ντολμαδάκια, μοσχαράκι με μπούκοβο που λιώνει στο στόμα, παστουρμά με αυγά, ντομάτα, σουτζούκι, πιπεριά, πίττες και σαλάτες τεράστιες με μαναβικά ολόφρεσκα, με ωραία τυριά, με σύκα ξερά και με ρόδια... Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα θαλασσινά όπως μύδια σε τρεις παραλλαγές, γαύροι μαρινάτοι, μπακαλιάρος σκορδαλιά, καραβιδο-αστακο-καβουρομακαρονάδες (αυτές με παραγγελία). Κι ακόμα κρεατικά στα κάρβουνα όπως σταβλίσια μπριζόλα γύρω στο κιλό, ψαρονέφρι, μπιφτέκι, σουβλάκι αρνίσιο με σκόρδο και δεντρολίβανο, σις κεφτέ με πίττες, σουτζούκι Καισάρειας καυτερό-μη ξεχνάμε και τις ρίζες. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και λαδερά και τηγανητά μικρά ψαράκια, ντοματοκεφτέδες, τσοπάν σαλάτ, μελιτζάνες με αρνάκι και πλιγούρι, κολοκυθάκια με σκορδάτη σάλτσα και γιαούρτι και πιάτα ημέρας που αλλάζουν συχνά.

Τα γλυκά είναι μια άλλη ιστορία αγάπης, ο Φώτης δεξί χέρι του θείου Στέλιου, έχει 19 (!) τον αριθμό συν 5-6 ημέρας, πολλοί κάνουν το δρόμο και μόνο γι αυτά. Μεγάλο ατού του Χ. Κ. και η μουσική, ακούσαμε από ιταλικά ερωτιάρικα, μέχρι Αλκίνοο, μέχρι και τους Γάμους του Φίγκαρο! Ανοιχτά 7 μέρες τη βδομάδα, μεσημέρι και βράδυ, τιμές περίπου Ε30 με το κρασί.

Χειμώνας-Καλοκαίρι Λ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, 2294099