Θεματα

Ρακάκι

Το κρητικό της Καισαριανής

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37079-80113.jpg

Το Ρακάκι διαθέτει λίγα τετραγωνικά στον εσωτερικό του χώρο, απλώνει όμως και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του, πάνω στο ήσυχο στενό που βρίσκεται στην «πλάτη» της πλατείας Καισαριανής. Μαγειρεύουν ωραία και αυθεντικά. Το φαγητό, η συμπαθητική ατμόσφαιρα, οι καλές τιμές, η απλότητα του έχουν χαρίσει φανατικό κοινό εδώ και χρόνια. Ρακές σε ωραία κεραμικά σφηνάκια, μπολ με ελιές και ψωμί ζυμωτό συνοδεύουν το «καλώς ήρθες». Στη συνέχεια, όλης τσι Κρήτης τα καλά: ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ντολμαδάκια με γιαούρτι (εξαιρετικά), από τυριά γραβιέρες και μυζήθρες, πατάτες τσικαλάτες (εντελώς μαμάς Κρητικιάς), στάκα σκέτη ή με αβγά, απάκι (χοιρινό καπνιστό), λουκάνικα, πιπεριές μικρές γεμιστές με τυρί, καλτσούνια γεμιστά με χόρτα Κρήτης ή με μυζήθρα από τα Όρη. Και σαλάτες διάφορες, όπως η «Ρακάκι» με σταμναγκάθι, ντομάτα, αγγούρι, παξιμαδάκια και ξινομυζήθρα, ή η άλλη με το ωμό σταμναγκάθι και το ρόδι, ή μαυρομάτικα με απάκι.

Αυτά για αρχή, ή άμα θέλεις να κινηθείς σε μεζέδες. Γιατί μετά, στα κυρίως, το κατάστημα προσφέρει τα βαριά πυροβολικά. Το οποίον, πιλάφι! Έρχεται στο τραπέζι φτιαγμένο εκείνη την ώρα, ζουμερό, μυρωδάτο, πεντανόστιμο με μεγάλα κομμάτια από ζυγούρι κρητικό. Έχει ακόμη και κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες, αρνί οφτό στις κληματόβεργες, κοτόπουλο με καπνιστή μελιτζάνα και ζυμαρικά με γεύση και σχήμα ελιάς, συκωτάκια τηγανητά σβησμένα με κρασί (που συνδυάζονται τέλεια με τις τσικαλάτες που λέγαμε), μια σειρά από κρέατα σχάρας. Στα κρασιά έχει λίγες καλές ελληνικές ετικέτες από τις οποίες δεν λείπουν και οι κρητικές, προχτές ήπιαμε Syrah του Δουλουφάκη, ένα κρασί κόκκινο και καλό, καλές είναι και οι τιμές γενικά στα κρασιά. Και πάντα υπάρχουν οι ρακές, φερμένες από το νησί. Στο Ρακάκι παίζουν αρκετή κρητική μουσική, οι παρέες το γλεντάνε και συχνά το ξενυχτάνε οπότε γίνεται και λίγo «alter», είναι ανοιχτά κάθε μέρα και μεσημέρι, σερβίρουν μέχρι αργά, τιμές περίπου 20 ευρώ το άτομο.

ΡΑΚΑΚΙ: Μοσχονησίων 2-4, Καισαριανή, 2107237457

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.