Κάτι γίνεται με τα κρητικά κρασιά και σίγουρα είναι καλό. Αν και φημισμένη η Κρήτη στην αρχαιότητα για τους οίνους της, και παρότι η ντόπια κουζίνα της κάνει θραύση εδώ και αρκετά χρόνια παγκοσμίως, στον τομέα «οίνος» είχε μείνει αρκετά πίσω. Τα «ερασιτεχνικά» σπιτικά κρασιά ή ο δυνατός χανιώτικος μαρουβάς ήταν οι στάνταρ επιλογές όσων επισκέπτονταν το νησί.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμως οι Κρητικοί το είδαν αλλιώς…Ταξίδεψαν έξω σπουδάζοντας την τέχνη ή και μελετώντας τους ξένους οινοποιούς συναδέλφους τους, απέκτησαν τεχνογνωσία, στράφηκαν ξανά σε παλιές γηγενείς ποικιλίες, με δυο λόγια καταπιάστηκαν σοβαρά με το ζήτημα. Σήμερα πληθαίνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που μιλούν με ενθουσιασμό για τα κρητικά κρασιά, το γνωστό εγγλέζικο περιοδικό οίνου Decanter τους αφιερώνει ενθουσιώδη άρθρα, στους διαγωνισμούς «εντός» ή στο εξωτερικό σαρώνουν τα βραβεία. Όπως στα πρόσφατα Greek Wine Awards που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και όπου τα κρητικά προηγήθηκαν όλων των υπολοίπων ελληνικών κρασιών με το Nostos Syrah του Μανουσάκη (Χανιά) και τον Άσπρο Λαγό του Δουλουφάκη (Ηράκλειο) να παίρνουν τα χρυσά βραβεία-αλλά και πολλά άλλα.
Μαζί βραβεύτηκαν και τα κρητικά οινοποιεία Idaia Winery, Silva, Efrosini, Vinobon, Διαμαντάκης, Στυλιανού, Ξυρουδάκης, Ιερά Μονή Τοπλού δίνοντας ελπίδες για την πορεία των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Αλλά και στην Αθήνα, εδώ και κάμποσο καιρό, τα περισσότερα καλά εστιατόρια-και όχι μόνο τα κρητικής απόκλισης- στελεχώνουν τις κάβες τους με τα «διαμάντια» του κρητικού αμπελώνα. Πλυτό, βιδιανό, ρωμαίικο, κοτσιφάλι, μαντιλάρι είναι οι πιο γνωστές παλιές ποικιλίες της Μεγαλονήσου και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αρχίσουν να συζητιώνται πολύ, κυρίως δε…να πίνονται!
Άσπρος Λαγός, Δουλουφάκης
Το οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακο Χανίων
Μερικά από τα βραβευμένα κρασιά του Μανουσάκη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.