Ο πιο νόστιμος Σεπτέμβρης είναι στην Αμοργό
Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» είναι ακόμα μια αφορμή για να πας στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου
![369860-764142.jpg 369860-764142.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/09/01/369860-764142.jpg)
Όποιος πάει στην Αμοργό, φεύγει ερωτευμένος. Με τα γαλάζια νερά, την ανέμελη ζωή, τους ανθρώπους, τα άσπρα σπιτάκια και φυσικά, με το φαγητό. Η κουζίνα της Αμοργού έχει κάτι το ιδιαίτερο: σε ταξιδεύει στους αιώνες. Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο το μαγείρεμα ανακατεύει τις παραδόσεις των χρόνων από την εποχή της Μινωικής περιόδου έως το σήμερα. Θα το διαπιστώσεις κι εσύ από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ του νησιού, στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού».
Σιγά- σιγά τα νησιά μας μπαίνουν δυναμικά στο παγκόσμιο παιχνίδι της γεύσης, αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα τους, μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και κάνουν μεγάλες γιορτές για να τις δοκιμάσουν όλοι, Έλληνες και ξένοι. Εδώ και μερικά χρόνια οι Κυκλάδες πρωτοστατούν σε αυτόν τον χορό που θέλει να αναδείξει το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Μύκονος, Τήνος, Σκύρος, Σύρος, Σίφνος Φολέγανδρος, Μήλος, δεν είναι λίγα τα νησιά που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω από τις αχνιστές, παραδοσιακές κουζίνες τους. Με όλα αυτά που έχουμε ακούσει όμως, ανυπομονούμε λίγο παραπάνω για την κουζίνα της Αμοργού.
Θέλεις μια γεύση; Υπέροχα τυριά που ξεκινούν από το τόσο ιδιαίτερο μελίχλωρο και φτάνουν μέχρι την κοπανιστή με ενδιάμεσες στάσεις την αρωματική κεφαλογραβιέρα και την πληθωρική ξινομυζήθρα. Πεντανόστιμα, μα πραγματικά αξεπέραστα όταν μπαίνουν στις Αμοργιανές πίτες. Ντόπιος καβουρμάς από χοιρινό με μια μικρή δόση μυρωδικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης. Το ξακουστό φάβα («το», το λένε εδώ), που μαζεύεται με το χέρι πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγουν οι καυτερές αχτίνες του ήλιου. Σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και κρεμμύδι. Τα ωραία και σε όλες τις Κυκλάδες ξακουστά, γλυκά ξηροτήγανα και παστέλια. Τα ευωδιαστά Αμοργιανά Βότανα που μπορεί να βρεις κανείς σε αφθονία στα βουνά της Αμοργού. Η ψημένη ρακί, το σήμα κατατεθέν της παρέας. Φτιάχνεται σε όλα τα σπίτια και σερβίρεται σε κάθε ευκαιρία.
Έπειτα έρχονται τα ταβερνάκια που αξιοποιούν όλα αυτά τα προϊόντα για να κάνουν θαύματα. Το καφενείο του «Πάρβα» με τους πιο νόστιμους κεφτέδες του κόσμου, στον «Πύργο» για το κατσικάκι της Βαγγελιώς, στο Μουράγιο και στο «Αλμυρίκι» για ολόφρεσκο ψαράκι. Στον «Γεωργαλίνη» και στη «Μαρουσώ» για ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, στο «Στέκι του Μαχαίρα» για να δεις την κυρά Σοφία να μαγειρεύει χωρίς ρεύμα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο και ένα κατσικάκι λουκούμι!
Όλα αυτά θα συναντήσει ο επισκέπτης στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», μα και πολλά ακόμα. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου είναι η έκθεση κρασιού στα Κατάπολα με τη συμμετοχή 15 οινοποιείων. Στις 21 Σεπτεμβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «Το μέλλον της Αμοργιανής κουζίνας». Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Πίττας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Τα καφενεία της Ελλάδος» και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι ακολουθεί η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο». Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού της Αμοργού, που είναι και το μεγαλύτερο των Κυκλάδων! Και ας μην ξεχνάμε και τον καταδυτικό αγώνα “The Authentic Big Blue” που θα τρέχει παράλληλα με το φεστιβάλ. Ευκαιρία να τρέξεις κι εσύ ακόμα μία φορά προς το πιο μαγικό νησί του Αιγαίου και να πιεις ψημένη ρακί στην υγειά αυτού του νόστιμου Σεπτέμβρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.