- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
5 συσκευές που μαγειρεύουν καλύτερα από εσένα
Είναι αυτό το μέλλον της μαγειρικής ή μήπως είναι το τέλος της;
![369569-763587.jpg 369569-763587.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/08/29/369569-763587.jpg)
Τα τελευταία 100 χρόνια η τεχνολογική πρόοδος έκανε άλματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα άλματα αυτά έγιναν ταχύτερα από ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να αντιληφθούν. Με αυτούς τους ρυθμούς, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σήμερα δεν θα αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως κάποιος που γεννήθηκε πριν 15 ή 20 χρόνια. Τα smartphones, τα tablets, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μικρό παράδειγμα της γιγαντιαίας αλλαγής που συμβαίνει στον κόσμο. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η αλλαγή περνάει σε βασικά συστατικά της καθημερινότητας, όπως το φαγητό;
Moley. Το ρομπότ που μαγειρεύει για εσένα
Έχει τις γνώσεις ενός σεφ και περισσότερες από 2000 συνταγές φορτωμένες στο λογισμικό του. Κυριολεκτικά μαγειρεύει τα πάντα. Μόνο του.
Flippy. O μπιφτεκογυριστής
Αυτή η συσκευή ψήνει τα μπιφτέκια καλύτερα από όσο ποτέ θα μπορούσε να το κάνει ένας άνθρωπος. Καταλαβαίνει ακριβώς τη στιγμή που η θερμοκρασία είναι ιδανική για να…γυρίσει το μπιφτέκι, σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες της παραγγελίας. Κάποιος ψήστης μόλις έχασε τη δουλειά του.
Chef 3D. Ο εκτυπωτής που εκτυπώνει pizza
Σε 4 λεπτά έχεις πίτσα σε ό,τι μέγεθος, σχήμα και γεύση θες. Λείπει μόνο το έξυπνο delivery- ρομπότ που θα διακτινίζεται στην πόρτα σου.
Tovala. Ο έξυπνος φούρνος
Μαγειρεύει κάθε γεύμα που θα τοποθετήσεις στα ράφια του. Διόρθωση: κάθε γεύμα της ίδιας εταιρείας που έφτιαξε και τον φούρνο, η οποία σου στέλνει σπίτι αλουμινένια πακετάκια με φαγητό. Ο φούρνος σκανάρει το πακετάκι, καταλαβαίνει ποιο φαγητό πρέπει να μαγειρέψει και το κάνει στην εντέλεια.
Spyce kitchen. Η αυτοματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο
Η κουζίνα που θα μαγειρέψει, θα σερβίρει και θα καθαρίσει για εσένα. «Ιδανικό» για μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων.
Ναι. Είναι πολύ βολικά όλα αυτά. Φέρνουν «επανάσταση» στην κουζίνα. Όπως και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μόνο η μία θλιβερή παράμετρος…Μέχρι τώρα, η τεχνολογική πρόοδος –τουλάχιστον στον τομέα της μαγειρικής- λειτουργούσε ως βοήθημα, ως ένα εξάρτημα καλύτερο από το προηγούμενο. Η ειδοποιός διαφορά όμως με όλες τις παραπάνω συσκευές είναι ότι δεν σε βοηθούν απλά, σε αντικαθιστούν πλήρως. Χειρότερα: Αφήνουν στην απ’ έξω κάθε διάθεση δημιουργικότητας. Η φαντασία, ένα από τα ελάχιστα ανθρώπινα προνόμια, δεν έχει θέση εδώ. Δεν υπάρχει πια η ανάγκη να πειραματιστείς στην κουζίνα σου. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις το παραμικρό. Η συνταγή είναι ήδη εκεί, απλά πατάς το κουμπί.
Γλιτώνεις χρόνο, γλιτώνεις κόπο. Όμως αν η ζωή μας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρόνο ακόμα και από το φαγητό μας, μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, όχι κουζίνα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.