- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πέθανε ο μάγος του Σαντορινιού αμπελώνα
Ο οινικός κόσμος της Ελλάδας θρηνεί τον χαμό του Χαρίδημου Χατζηδάκη
Η Σαντορίνη και ολόκληρος ο οινικός κόσμος της Ελλάδας θρηνεί τον χαμό του Χαρίδημου Χατζηδάκη, του μάγου του Σαντορινιού αμπελώνα. Ο Κρητικός που ερωτεύτηκε την Σαντορίνη, αγάπησε και παντρεύτηκε μια Σαντορινιά, οινοποίησε το 1992 τα πρώτα κρασιά του δασκάλου του Γιάννη Μπουτάρη και αποφάσισε να γίνει οινοποιός. Και έγινε ο καλύτερος, ο μάγος του Σαντορινιού αμπελώνα. Ανθρωπος ιδιόρυθμος, εσωστρεφής, έβγαζε τη δημιουργικότητα του και την εξωστρέφειά του στα κρασιά. Κι αν γνώριζε κανείς τις συνθήκες και τις εγκαστάσεις του -υποτυπώδεις-, την εμμονή του να παλεύει μόνος του, χωρίς επενδυτές, χωρίς ξένα κεφάλαια και να δημιουργεί τέτοιας ποιότητας κρασιά -για μένα τα καλύτερα- δικαίως θα τον αποκαλούσε μάγο.
Η ιστορία του Χαρίδημου Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, ξεκινά το 1992, όταν ως οινολόγος συνέβαλε αποφασιστικά στη δουλειά του Γιάννη Μπουτάρη, στο εγχείρημα του τελευταίου να αλλάξει τα οινικά δεδομένα του νησιού…
Στο οινοποιείο του Μπουτάρη, o Χαρίδημος γνώρισε την Κωνσταντίνα Χρυσού που δούλευε στο λογιστήριο της εταιρείας, ερωτεύτηκαν και είπαν να αξιοποιήσουν το οικογενειακό της αμπέλι στον δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που ήταν παραμελημένο, γιατί οι γονείς της Κωνσταντίνας είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956, για να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Ο Χαρίδημος ξεκίνησε την αναμπέλωση και σε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος φτιάξαν ένα «καναβάκι» -ένα μικρό υπόσκαφο οινοποιείο- που έγινε η βάση του οινοποιείου Χατζηδάκη.
Θυμάμαι μια αφήγηση της γυναίκας του Κωνσταντίνας Χρυσού -βρίσκονταν εν διαστάσει- πριν τρία χρόνια: «Tόχε βάλει στο μυαλό του ο Χαρίδημος να αναζωογονήσει το παλιό μας αμπελάκι, το είχα πιστέψει και εγώ. Ως ερωτευμένοι πάμε στην Κρήτη για να παντρευτούμε. Και νάσου οι γονείς του Χαρίδημου, πήγαν να με χρυσώσουν, όπως γίνεται σύμφωνα με τα έθιμα. Τότε τους λέω αφοπλιστικά, ότι θα προτιμούσα το χρυσάφι να γίνει βαρέλια, που ήταν ακριβά εκείνη την εποχή, για να ξεκινήσουμε την οινοποίηση!»
Έτσι, με μοναδικά κεφάλαια την τέχνη του και την τρέλα του ξεκίνησε τον δρόμο του.
Γύρω στο 1997 ο Χαρίδημος κάνει την πρώτη του οινοποίηση με 10.000 φιάλες, κι από τότε χρονιά με τη χρονιά βελτιωνόταν, ώσπου στις μέρες μας τα κρασιά του θεωρούνται ίσως τα καλύτερα της Σαντορίνης. Οι ποσότητές του μικρές, συνήθως δεν ξεπερνούσαν τα 100.000, αλλά η ποιότητα μαγική.
Γιατί στόχος του Χαρίδημου, δεν ήταν οι ποσότητες, αλλά το ποιοτικό κρασί. Να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, και να αναδείξει τον πλούτο του Σαντορινιού αμπελώνα που είχε κατά τη γνώμη του, ακόμα πολλά «κρυμμένα μυστικά», ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του θα αφορούσε βιολογικά κρασιά.
Το 2016, μετά από 20 χρόνια, το όνειρο του Χαρίδημου γίνεται πραγματικότητα. Το νέο Οινοποιείο Χατζηδάκη ολοκληρώνεται μέσα σ’ ένα καταπληκτικό υπόσκαφο οινοποιείο, που βρίσκεται στα σύνορα των αμπελώνων του Πύργου Καλλίστης και του Μεγαλοχωρίου. Περισσότερα.
*Για το οινοποιείο Μπουτάρη διαβάστε εδώ.
**Για το οινοποιείο Χατζηδάκη διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.