Η Telegraph ξεχωρίζει τα 10 «δεν φεύγεις από την Ελλάδα αν δεν τα δοκιμάσεις» πιάτα
Συμφωνούμε! Σλουρπ!
Συνεχίζοντας την παράδοση με πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σε διάφορους προορισμούς, η telegraph επιλέγει την Ελλάδα και αποκαλύπτει τα αγαπημένα της. Εμείς απλά συμφωνούμε και επαυξάνουμε και σας παραθέτουμε την απόλυτη δεκάδα!
«1. Ταραμοσαλάτα
Αυτή η κρεμώδης πικάντικη σως, είναι το αγαπημένο πιάτο πολλών. Φτιαγμένη από αυγοτάραχο, φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι, η σπιτική ταραμοσαλάτα είναι σαφώς ανώτερη από τη ροζ βιομηχανική έκδοση που πωλείται στα σουπερμάρκετ.
2. Κολοκυθοκεφτέδες
Ακαταμάχητοι και καλύτερα να τρώγονται ζεστοί ενώ είναι ακόμα τραγανοί απ' έξω και μαλακοί από μέσα. Αυτοί οι νόστιμοι τηγανιτοί μεζέδες φτιάχνονται από τριμμένα κολοκυθάκια αρωματισμένα με κρεμμύδι, φρέσκο δυόσμο και κομματάκια φέτας, τα οποία δένονται σαν υλικά με ένα μείγμα από αυγά και αλεύρι και έπειτα τηγανίζονται. Η τέλεια επιλογή για χορτοφάγους.
3. Τοματοκεφτέδες
Παρόμοιοι με τους κολοκυθοκεφτέδες, αλλά με ντομάτες αντί για κολοκύθια σαν κυρίως συστατικό, είναι ακόμα πιο νόστιμοι όταν φτιάχνονται με ντοματάκια τσέρι από τη Σαντορίνη. Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι ιδιαίτερα εύγευστα χάρη στο ξηρό ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.
4. Φρέσκο ψάρι
Οι Μινωικές τοιχογραφίες, από το 1500π.Χ, στην Κνωσό της Κρήτης απεικονίζουν ψάρια και δελφίνια με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, τα αγκίστρια και ψαροκόκκαλα που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι σε πολλές σπηλιές στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν ψάρια ήδη 11.000 χρόνια πριν. Με εκτεταμένη ακτογραμμή (13.000χλμ, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη) και βαθιά καθαρή θάλασσα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι γνωστή για τα εξαιρετικά θαλασσινά της. Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα, να έχει γυαλιστερά μάτια και κόκκινα βράγχια.
5. Μουσακάς
Αυτό το αγαπημένο πιάτο, γνωστό ευρέως και εκτός Ελλάδας, συνδυάζει τηγανιτές μελιτζάνες με στρώσεις κοκκινιστού κιμά -αρωματισμένου με κρεμμύδι, σκόρδο και κανέλα- μπεσαμέλ και τριμμένου τυριού. Ψημένο στο φούρνο και υπέροχο.
6. Παστιτσάδα
Μια κερκυραϊκή νοστιμιά με βενετσιάνικη προέλευση, η παστιτσάδα είναι ένα πεντανόστιμο μαγειρευτό κατσαρόλας, το οποίο συνήθως φτιάχνεται με μοσχάρι το οποίο μαγειρεύεται αργά με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο, αλλά και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι, πάπρικα και φύλλα δάφνης. Σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι.
7. Αρνάκι κλέφτικο
Αυτό που το έκανε σπουδαίο ήταν αρχικά το γεγονός ότι ήταν τσάμπα (μιας και αρνάκι κλέφτικο σημαίνει κλεμμένο αρνί κι αυτό το πιάτο μάλλον χρονολογείται αρκετά πίσω στην εποχή των Κλεφτών -ανταρτών οι οποίοι έκλεβαν τους Τούρκους κατακτητές). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του πιάτου, ωστόσο είναι κατά βάση σιγομαγειρεμένο αρνάκι με λαχανικά και βότανα, το οποίο ψήνεται είτε σε λαδόκολλα είτε σε γάστρα. Σε μερικές συνταγές προσθέτουν και τυρί.
8. Χωριάτικη σαλάτα
Αυτό το δροσερό συνοδευτικό πιάτο (γνωστό ως χωριάτικη) συνδυάζει φρεσκοκομμένες ντομάτες, αγγούρι, μωβ κρεμμύδια και στην κορυφή ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και μια χούφτα μαύρες ελιές τα οποία γαρνίρονται με άφθονο ελαιόλαδο και ρίγανη.
9. Μπουγάτσα
Ζεστή και γλυκιά, για τους περισσότερους Έλληνες η μπουγάτσα είναι μια πίτα με φύλλο και κρέμα. Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, ο όρος μπουγάτσα περιλαμβάνει και τις αλμυρές πίτες, γεμιστές με κιμά ή τυρί, είτε τη γλυκιά έκδοση με κρέμα, πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα. Όποιο κι αν διαλέξεις, είναι ένα νόστιμο ξεκίνημα για την ημέρα. Σερβίρεται κομμένη σε μικρά κομμάτια συνοδεύοντας τον καφέ.
10. Λουκουμάδες
Ακόμα ένα εξοργιστικά γλυκό και θερμιδογόνο σνακ, οι λουκουμάδες είναι ένα είδος τηγανισμένου ντόνατ σε μέγεθος μπουκιάς. Σερβίρονται παραδοσιακά ζεστοί με μέλι και κανέλα. Η πιο μοντέρνα έκδοση τους θέλει γαρνιρισμένους με λιωμένη σοκολάτα, τριμμένο καρύδι και μια μπάλα παγωτό.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Εδώ θα βρεις μοναδικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου απόλαυση
Ένα brand που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς για υψηλού επιπέδου organic καφέδων
Ξυπνά γλυκά τις αισθήσεις με τις απίστευτες δημιουργίες του
Έλα για τον καφέ, μείνε για την ενέργεια, γίνε μέρος αυτής της μοναδικής κοινότητας!
Δεν είναι απλώς ένα ακόμη διαδικτυακό μαγαζί από όπου μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτό καφέ για το σπίτι. Έχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω
Τι καλύτερο από το να έχετε τον αγαπημένο σας καφέ πάντα στη διάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι;
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.