Θεματα

Εξωμεριά: Το αγαπημένο μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται στην Τήνο

Όλη η νησιώτικη παράδοση «κρυμμένη» στα Υστέρνια 

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366129-757257.jpg

Θυμάσαι εκείνη την κρύα νύχτα του χειμώνα που έκλεινες τα μάτια και ονειρευόσουν ένα μέρος που θα βλέπεις θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι; Αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα, βρίσκεται στην Τήνο, στα Υστέρνια και λέγεται Εξωμεριά. Αν και θα μπορούσε να λέγεται μπαλκόνι του Αιγαίου αφού η θέα στ’ αλήθεια θα σου κόψει την ανάσα.

Το Εξωμεριά, όμως, είναι και πολλά άλλα. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ φιλόξενο - θα σε αντιμετωπίσουν σαν ένα παλιό φίλο. Και είναι μια τέλεια επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Δυνατό του σημείο η πλούσια λίστα κρασιών και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του, αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, από τις 9 το πρωί που ανοίγει για τον πρώτο καφέ της ημέρας και την πρώτη ματιά στο πέλαγος.

Το Εξωμεριά έχει από τα καλύτερα brunch που έχεις δοκιμάσει. Νόστιμα και δυναμωτικά - κι αν αργήσεις λίγο, δεν πειράζει, τα σερβίρει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι βασικές προτάσεις είναι οι παραδοσιακές: στραπατσάδα, καγιανάς, καπίρα, πάντα με ντόπια τηνιακά προϊόντα. Τα οποία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στο μενού του, από τις φρέσκιες σαλάτες, τα ορεκτικά, τα κρεατικά, τα ζυμαρικά. 

Η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12 το βράδυ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φας, μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου στην μπάρα η οποία βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο (μπροστά στο μπαλκόνι που λέγαμε). Η wine list είναι μεγάλη και πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελείται από κρασιά του Αιγαίου, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με μια ποικιλία τυριών. Το Εξωμεριά, που το βράδυ βάζει ωραίες lounge καλοκαιρινές μουσικές, ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις, έχει να σου προτείνει και κάποια πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ.

Ιδιαίτερα γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που ευδοκιμούν στην Τήνο, ακόμα και στον κήπο της αυλής τους μερικά από αυτά, ώστε όταν τα δοκιμάσεις να σου μείνει η «γεύση» του νησιού. Μεταξύ αυτών, το frozen martini από τοπική ρακή «νοτισμένη» με δενδρολίβανο και γκρέιπφρουτ, το μοναδικό slushie από τοπικό λικέρ αγκινάρας, αλλά και δροσιστικό τσάι του βουνού με ρακή, μαστίχα και ταμπάσκο στο ή μαρμελάδα από σύκα, λεμόνια και βερίκοκα του μπαξέ τους, που συνδυάζονται με κανελένια βότκα και σιρόπι βασιλικού.

Όπως καταλαβαίνεις, το μεράκι εδώ περισσεύει, όπως και η αγάπη για την ντόπια παράδοση και το νησί. Κι εσύ θα τα αγαπήσεις όλα αυτά.

Τήνος, Υστέρνια, 2283031552, fb: εξωμεριά 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.