- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Εξωμεριά: Το αγαπημένο μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται στην Τήνο
Όλη η νησιώτικη παράδοση «κρυμμένη» στα Υστέρνια
Θυμάσαι εκείνη την κρύα νύχτα του χειμώνα που έκλεινες τα μάτια και ονειρευόσουν ένα μέρος που θα βλέπεις θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι; Αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα, βρίσκεται στην Τήνο, στα Υστέρνια και λέγεται Εξωμεριά. Αν και θα μπορούσε να λέγεται μπαλκόνι του Αιγαίου αφού η θέα στ’ αλήθεια θα σου κόψει την ανάσα.
Το Εξωμεριά, όμως, είναι και πολλά άλλα. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ φιλόξενο - θα σε αντιμετωπίσουν σαν ένα παλιό φίλο. Και είναι μια τέλεια επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Δυνατό του σημείο η πλούσια λίστα κρασιών και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του, αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, από τις 9 το πρωί που ανοίγει για τον πρώτο καφέ της ημέρας και την πρώτη ματιά στο πέλαγος.
Το Εξωμεριά έχει από τα καλύτερα brunch που έχεις δοκιμάσει. Νόστιμα και δυναμωτικά - κι αν αργήσεις λίγο, δεν πειράζει, τα σερβίρει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι βασικές προτάσεις είναι οι παραδοσιακές: στραπατσάδα, καγιανάς, καπίρα, πάντα με ντόπια τηνιακά προϊόντα. Τα οποία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στο μενού του, από τις φρέσκιες σαλάτες, τα ορεκτικά, τα κρεατικά, τα ζυμαρικά.
Η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12 το βράδυ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φας, μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου στην μπάρα η οποία βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο (μπροστά στο μπαλκόνι που λέγαμε). Η wine list είναι μεγάλη και πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελείται από κρασιά του Αιγαίου, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με μια ποικιλία τυριών. Το Εξωμεριά, που το βράδυ βάζει ωραίες lounge καλοκαιρινές μουσικές, ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις, έχει να σου προτείνει και κάποια πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ.
Ιδιαίτερα γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που ευδοκιμούν στην Τήνο, ακόμα και στον κήπο της αυλής τους μερικά από αυτά, ώστε όταν τα δοκιμάσεις να σου μείνει η «γεύση» του νησιού. Μεταξύ αυτών, το frozen martini από τοπική ρακή «νοτισμένη» με δενδρολίβανο και γκρέιπφρουτ, το μοναδικό slushie από τοπικό λικέρ αγκινάρας, αλλά και δροσιστικό τσάι του βουνού με ρακή, μαστίχα και ταμπάσκο στο ή μαρμελάδα από σύκα, λεμόνια και βερίκοκα του μπαξέ τους, που συνδυάζονται με κανελένια βότκα και σιρόπι βασιλικού.
Όπως καταλαβαίνεις, το μεράκι εδώ περισσεύει, όπως και η αγάπη για την ντόπια παράδοση και το νησί. Κι εσύ θα τα αγαπήσεις όλα αυτά.
Τήνος, Υστέρνια, 2283031552, fb: εξωμεριά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.