- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το ούζο συνοδεύει γεύσεις έντονες, δηλαδή αλμυρούς, πικάντικους, υπόξινους μεζέδες, με εκλεκτά τοπικά προϊόντα και κορυφαία θαλασσινά. Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό πιάτο, γιατί δεν είναι για «χόρταση», αλλά για συνοδεία του ποτού, ώστε να μην το πιει κανείς «ξεροσφύρι». Η οδοντογλυφίδα είναι μια συνήθης επιλογή για να διευκολύνει το πιάσιμο και να συνδέσει το κομμένο ψωμάκι – σχήματος τύπου αντίδωρο- με τον επικαθήμενο μεζέ, αλλά και τα μικρά πιρούνια είναι επίσης αποδεκτά.
Το ούζο είναι απεριτίφ και πίνεται με παρέα για να «ανοίγει» την όρεξη πριν το φαγητό, συνήθως από τις 12 και μετά το μεσημέρι. Χάρη στα αιθέρια έλαια των σπόρων του γλυκάνισου και του μάραθου που περιέχει, χαρίζει στον ουρανίσκο γεύση από ανοιξιάτικη αύρα και ηλιόλουστη θάλασσα, ενώ δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς ικανό να απαλύνει και το πιο θερμό ελληνικό καλοκαίρι. Η ανηθόλη – το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου – που περιέχει, θεωρείται ότι έχει «ορεξιογόνο» δράση, που υποβοηθάται από την καλή παρέα.

Στην πορεία όμως, και με την εξέλιξη και τον πολλαπλασιασμό των μεζέδων, αλλά και με τη διάθεση να μην διακοπεί η παρέα, εξελίχθηκε και σε τρόπο εξόδου για μεζέδες που υποκαθιστούν το φαγητό.
Τυπικά πάντως ο τρόπος με τον οποίο πίνει κανείς τα ούζα διαφέρει από τον τρόπο καθίσματος στο εστιατόριο. Η διαδικασία αποτελεί στην ουσία μια ιεροτελεστία. Το σώμα βρίσκεται πλαγίως και όχι καθέτως του τραπεζιού και το κάθισμα στην καρέκλα είναι νωχελικό.
Τους μεζέδες τούς ξεχωρίζουμε σε θάλασσας και σε στεριάς, και μπορεί το ούζο να το έχουμε συνδυάσει με θάλασσα, ήλιο και τους αντίστοιχους μεζέδες ίσως λόγω της νησιώτικης καταγωγής του και του υπόλευκου χρώματός του, όμως όσοι το δοκίμασαν διαπίστωσαν ότι ταιριάζει και με τους μεζέδες της στεριάς. Έτσι το ούζο ταιριάζει υπέροχα με:
- Κρέατα, σαλάτες, ψάρια της σκάρας, τυριά παλαιωμένα, τυριά καπνιστά, φέτα.
- Σαλαμάκια, απάκι, καπνιστά, σύγκλινο, παστουρμάδες, σουτζούκια.
- Ταιριάζει επίσης με τηγάνι και παντός είδους τηγανητούς κεφτέδες (κρέατος, ντοματοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες).
- Τηγανητά καλαμαράκια…ψαράκια…μαρίδα, αθερίνα, γαριδούλες, χταπόδι στα κάρβουνα.
- Πατάτες, κροκέτες, σαγανάκι.
- Ελιές, ντολμάδες με λεμόνι, τουρσιά και παστά…
- Ωμά όστρακα (πείνες, μύδια, κυδώνια, στρείδια, πορφύρες, πεταλίδες, σωλήνες), αυγοτάραχο, χαβιάρι.
- Παντός είδους παστά, σαρδέλες, τσίροι, λακέρδα (λιπώδη).
Γαστρονομικά το ούζο εκτός από νοστιμότατος συνδυασμός με μεζέδες, αποτελεί και συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές και κυρίως νησιώτικες (Λεσβιακές) όπου υπήρχε πάντα σε αφθονία. Περισσότερα.
*Για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου διαβάστε εδώ.
**Για το ούζο Βαρβαγιάννη διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
