- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το κουτούκι της Ελένης στην Τήνο
Με τη γεύση των παλιών μαγέρικων θα σου θυμίσει την κουζίνα των παιδικών σου χρόνων
Σ’ ένα οινομαγειρείο του 1812 γεμάτο αναμνήσεις ήλθε το 1995 η Ελένη Θεοδώρου, -Τηνιακή στην καταγωγή- από την Αθήνα στην Τήνο με την οικογένειά της για να φτιάξει τη φωλιά της.
Αυτό το κουτούκι, που κάποτε ήταν στέκι φαγητού και έμπνευσης περιηγητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, που τη δεκαετία του 60-70 ήταν πατσατζίδικο, ένα μαγαζί με ιστορία και αναμνήσεις – που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες στον τοίχο από παρέες που την εποχή του Μεσοπόλεμου έπιναν το κρασάκι τους ή από φιγούρες γερόντων με τραγιασκάκια που κρατούν καλαθάκια με ντόπια υλικά -, εδώ λοιπόν έστησε το Κουτούκι της Ελένης, έναν χώρο μαγικό!
Το μαγαζί, δύο μακρόστενα δωμάτια που ενώνονται αναμεταξύ τους με μια καμάρα, οι τοίχοι από τηνιακή πέτρα με τις εσωτερικές παραθύρες, ιστορικές μαρτυρίες και αντικείμενα (πιπεριές και μπαχαρικά, κουτάλες και κατσαρολικά κρεμασμένα από το ταβάνι, μουσικά όργανα και πυροφάνια) με το προσωπικό γούστο της Ελένης δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Κι ανάμεσά τους, εδώ και 20 χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι (πάντα εκτιμώ ιδιαιτέρως τα μαγαζιά που δεν απευθύνονται μόνο στους τουρίστες του καλοκαιριού) η Ελένη με το χαμόγελο πάντα στα χείλη να εξυπηρετήσει και να μοιραστεί τις εμπειρίες της.

Αλλά και στο κατηφορικό σοκάκι μπροστά στο μαγαζί της το περιβάλλον είναι πανέμορφο χάρη στις ορτανσίες και τα λουλούδια που στολίζουν τα πεζούλια και τις γωνιές.
Από μεζέδες και φαγητά σερβίρονται αυτά που θυμίζουν την κουζίνα της επαρχίας, την κουζίνα των παιδικών μας χρόνων, τις γεύσεις των παλιών μαγέρικων. Λαχανοντολμάδες (η Ελένη περηφανεύεται για αυτούς), κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά. Δεν λείπουν βέβαια και οι ντόπιες συνταγές με τις μαραθοτηγανίτες, τις τηγανητές λιαστές ντομάτες, τις αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), την αγκιναρόπιτα, τις λαδερές αγκινάρες (κλασική γεύση να γλείφεις τα δάχτυλά σου!), φρουτάλιες, τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι, λουκάνικο ντόπιο, μελιτζάνα γεμιστή, και ντόπια τυράκια. Αν βοηθήσει ο καιρός, σερβίρονται μπαρμπουνάκια ή ό,τι άλλο θαλασσινό προκύψει. Ο ιστορικός πατσάς και η ψαρόσουπα παραμένουν τα εμβληματικά σπεσιαλιτέ του καταστήματος! Περισσότερα.
*Για την αγκινάρα Τήνου διαβάστε εδώ.
**Για τα τσιμπητά και άλλα γλυκά της Τήνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
