4 αγαπημένα για τις χαλαρές νύχτες του αθηναϊκού καλοκαιριού
Όχι dress code, μόνο food κι αγάπη
Το καλοκαίρι τα θες όλα στο ρελαντί. Τρέχεις τη μεγάλη και καυτή μέρα, το βράδυ σου όμως το θέλεις χαλαρό. Αν ήταν χειμώνας ίσως και να έμενες σπίτι, τώρα είναι καλοκαίρι και… φυσικά θες «έξω». Διαλέγεις τα πιο ήρεμα και απλά, αυτά που ξέρεις τον κατάλογο απ’ έξω, πας με παρέα κολλητή και ρούχα «όπως να ’ναι». Στην κουζίνα δεν υπάρχει «πρωταγωνιστής», τα γκαρσόνια τα ξέρεις με το μικρό τους όνομα και σου κάνουν τα χατίρια (διπλό κρεμμύδι στην ντομάτα). Κι όσο κι αν όλα είναι τόσο «απλά» εσύ τρως και πίνεις καλύτερα από πολλά άλλα που συνηθίζεις να πηγαίνεις. Έχω κι εγώ τέτοια δικά μου και στα αποκαλύπτω.
Βλάσσης
Μεγάλο ατού αυτός ο σχεδόν μυστικός κήπος που έχει πάντα δροσιές και ησυχία. Ατμόσφαιρα φιλική, γκαρσόνια ευγενέστατα, συχνά και με καλό χιούμορ, τραπεζομάντιλα λευκά και κολλαριστά που χαρίζουν μια νότα «πολυτέλειας», νότα που ευτυχώς δεν επεκτείνεται και στις τιμές. Καλή ελληνική κουζίνα, μεγάλες μερίδες, πολλά καινούργια –καλαμάρι σχάρας με ριζότο γαρίδας, χταπόδι σχάρας με φακές σαλάτα, αρνάκι γάστρας με ριζότο σαφράν– αλλά πάντα πολλά και καλά από τα παλιά. Κάθε μέρα λαδερά –μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια–, κάθε μέρα φρέσκο ψάρι για τη σχάρα ή το τηγάνι, εκτός από χύμα και λίγες καλές ελληνικές ετικέτες σε εξαιρετικές τιμές.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 2106463060 και μεσημέρι
Οικονόμου
Πάω από φοιτήτρια (πολλά τα χρόνια), χειμώνα-καλοκαίρι. Παρότι κάποια στιγμή άλλαξε χέρια, προς τιμήν τους δεν υπέκυψαν στις μόδες και δεν έφτιαξαν μια ακόμη «μοντέρνα ταβέρνα». Άφησαν χώρο και κυρίως κουζίνα, όπως ακριβώς ήταν πάντα και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Πουθενά αλλού δεν έχω φάει το κοκκινιστό τόσο μα τόσο «ελληνικό». Κρέας καλό, σαλτσούλα μερακλίδικη, μεριδάρα. Οι υπόλοιποι το συνοδεύουν με μπάμιες, φασολάκια, μακαρόνια, εγώ πάντα με μελιτζάνες λουκούμι. Και η ντοματοσαλάτα του υπέροχη. Αλλά και η «αυλή» του πάνω στο δρόμο καθώς και οι τιμές. Όνειρο!
Τρώων & Κυδαντιδών, Πετράλωνα, 2103467555, και μεσημέρι
Θεραπευτήριο
Λίγα μέτρα παρακάτω από τον προηγούμενο, κι αυτό πολλά χρόνια στο ίδιο πόστο, τώρα έχουν αναλάβει τα παιδιά. Εδώ, παρότι πάντα υπάρχει πανόραμα ελληνικών μαγειρευτών, παίρνω πάντα ψάρι. Έχουν και μεγάλο σχάρας αλλά και πιο μικρό για το τηγάνι. Για μένα και την κολλητή δεν υπάρχει κατάλογος, άλλωστε η παραγγελία είναι πάντα στάνταρ σε βαθμό εμμονής: μισό κιλό μπαρμπούνια, ντοματοσαλάτα (με διπλό κρεμμύδι), ταραμοσαλάτα (μερακλίδικη και με τριμμένο καρότο μέσα), κρασί (μουρμουράω πάντα να το διορθώσουν), ένα καραφάκι ούζο η φίλη, λογαριασμός στα €38.
Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, 2103412538. Κάθε μέρα από 12 το μεσημέρι
Φάρος
Εδώ, μετά από μικρή εκδρομή και όταν η ζέστη βαραίνει πολύ μέσα στην πόλη ή τα νεύρα είναι σμπαράλια και ζητάνε θέα-θάλασσα για να μαλακώσουν. Πάνω στη θάλασσα, με τα πόδια στην άμμο και το φεγγάρι με τη φεγγαρόστρατα ακριβώς μπροστά σου να σε λιγώνει. Ποίηση ε; Εντελώς! Πάντα μεγάλο (και καλό) φρέσκο ψάρι, τέλειο τηγάνι στο μπαρμπούνι, υπέροχες βραστές σαλάτες, καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα (και ελαφρώς ζεστή γιατί την φτιάχνουν εκείνη την ώρα). Κρασάκι χύμα πολύ καλό, λικέρ φράουλα σπιτικό, γαλακτομπούρεκο και θεϊκή μπουγάτσα από τα χέρια της μαμάς του Γιάννη και της Φωτεινούλας που ευγενέστατα και με χαμόγελο εξυπηρετούν. Καλή επιλογή για να πάτε μεσημέρι ή απόγευμα για βουτιά κι ύστερα για φαγητό με το μαγιό ή κάποιο βράδυ καθημερινής που ο κόσμος είναι λίγος και η ρομάντζα πολλή.
Περικλέους 22, παραλία Μαραθώνα, 2294056164
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.