4 αγαπημένα για τις χαλαρές νύχτες του αθηναϊκού καλοκαιριού
Όχι dress code, μόνο food κι αγάπη
Το καλοκαίρι τα θες όλα στο ρελαντί. Τρέχεις τη μεγάλη και καυτή μέρα, το βράδυ σου όμως το θέλεις χαλαρό. Αν ήταν χειμώνας ίσως και να έμενες σπίτι, τώρα είναι καλοκαίρι και… φυσικά θες «έξω». Διαλέγεις τα πιο ήρεμα και απλά, αυτά που ξέρεις τον κατάλογο απ’ έξω, πας με παρέα κολλητή και ρούχα «όπως να ’ναι». Στην κουζίνα δεν υπάρχει «πρωταγωνιστής», τα γκαρσόνια τα ξέρεις με το μικρό τους όνομα και σου κάνουν τα χατίρια (διπλό κρεμμύδι στην ντομάτα). Κι όσο κι αν όλα είναι τόσο «απλά» εσύ τρως και πίνεις καλύτερα από πολλά άλλα που συνηθίζεις να πηγαίνεις. Έχω κι εγώ τέτοια δικά μου και στα αποκαλύπτω.
Βλάσσης
Μεγάλο ατού αυτός ο σχεδόν μυστικός κήπος που έχει πάντα δροσιές και ησυχία. Ατμόσφαιρα φιλική, γκαρσόνια ευγενέστατα, συχνά και με καλό χιούμορ, τραπεζομάντιλα λευκά και κολλαριστά που χαρίζουν μια νότα «πολυτέλειας», νότα που ευτυχώς δεν επεκτείνεται και στις τιμές. Καλή ελληνική κουζίνα, μεγάλες μερίδες, πολλά καινούργια –καλαμάρι σχάρας με ριζότο γαρίδας, χταπόδι σχάρας με φακές σαλάτα, αρνάκι γάστρας με ριζότο σαφράν– αλλά πάντα πολλά και καλά από τα παλιά. Κάθε μέρα λαδερά –μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια–, κάθε μέρα φρέσκο ψάρι για τη σχάρα ή το τηγάνι, εκτός από χύμα και λίγες καλές ελληνικές ετικέτες σε εξαιρετικές τιμές.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 2106463060 και μεσημέρι
Οικονόμου
Πάω από φοιτήτρια (πολλά τα χρόνια), χειμώνα-καλοκαίρι. Παρότι κάποια στιγμή άλλαξε χέρια, προς τιμήν τους δεν υπέκυψαν στις μόδες και δεν έφτιαξαν μια ακόμη «μοντέρνα ταβέρνα». Άφησαν χώρο και κυρίως κουζίνα, όπως ακριβώς ήταν πάντα και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Πουθενά αλλού δεν έχω φάει το κοκκινιστό τόσο μα τόσο «ελληνικό». Κρέας καλό, σαλτσούλα μερακλίδικη, μεριδάρα. Οι υπόλοιποι το συνοδεύουν με μπάμιες, φασολάκια, μακαρόνια, εγώ πάντα με μελιτζάνες λουκούμι. Και η ντοματοσαλάτα του υπέροχη. Αλλά και η «αυλή» του πάνω στο δρόμο καθώς και οι τιμές. Όνειρο!
Τρώων & Κυδαντιδών, Πετράλωνα, 2103467555, και μεσημέρι
Θεραπευτήριο
Λίγα μέτρα παρακάτω από τον προηγούμενο, κι αυτό πολλά χρόνια στο ίδιο πόστο, τώρα έχουν αναλάβει τα παιδιά. Εδώ, παρότι πάντα υπάρχει πανόραμα ελληνικών μαγειρευτών, παίρνω πάντα ψάρι. Έχουν και μεγάλο σχάρας αλλά και πιο μικρό για το τηγάνι. Για μένα και την κολλητή δεν υπάρχει κατάλογος, άλλωστε η παραγγελία είναι πάντα στάνταρ σε βαθμό εμμονής: μισό κιλό μπαρμπούνια, ντοματοσαλάτα (με διπλό κρεμμύδι), ταραμοσαλάτα (μερακλίδικη και με τριμμένο καρότο μέσα), κρασί (μουρμουράω πάντα να το διορθώσουν), ένα καραφάκι ούζο η φίλη, λογαριασμός στα €38.
Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, 2103412538. Κάθε μέρα από 12 το μεσημέρι
Φάρος
Εδώ, μετά από μικρή εκδρομή και όταν η ζέστη βαραίνει πολύ μέσα στην πόλη ή τα νεύρα είναι σμπαράλια και ζητάνε θέα-θάλασσα για να μαλακώσουν. Πάνω στη θάλασσα, με τα πόδια στην άμμο και το φεγγάρι με τη φεγγαρόστρατα ακριβώς μπροστά σου να σε λιγώνει. Ποίηση ε; Εντελώς! Πάντα μεγάλο (και καλό) φρέσκο ψάρι, τέλειο τηγάνι στο μπαρμπούνι, υπέροχες βραστές σαλάτες, καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα (και ελαφρώς ζεστή γιατί την φτιάχνουν εκείνη την ώρα). Κρασάκι χύμα πολύ καλό, λικέρ φράουλα σπιτικό, γαλακτομπούρεκο και θεϊκή μπουγάτσα από τα χέρια της μαμάς του Γιάννη και της Φωτεινούλας που ευγενέστατα και με χαμόγελο εξυπηρετούν. Καλή επιλογή για να πάτε μεσημέρι ή απόγευμα για βουτιά κι ύστερα για φαγητό με το μαγιό ή κάποιο βράδυ καθημερινής που ο κόσμος είναι λίγος και η ρομάντζα πολλή.
Περικλέους 22, παραλία Μαραθώνα, 2294056164
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.