- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Βασίλαινας VS 1920. To παλιό και το σύγχρονο σε μια μάχη γεύσης
Μήνας Παράλληλης Γαστρονομίας σε δύο εστιατόρια με μία ψυχή
![362125-749399.jpg 362125-749399.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/07/04/362125-749399_0.jpg)
Ο Βασίλαινας είναι ένα εστιατόριο σχεδόν 100 χρόνων. Σε αυτόν τον αιώνα, όλες οι διασημότητες της υφηλίου πέρασαν από τα τραπέζια του, έτσι όπως και η ιδιοκτησία περνούσε από παππού σε πατέρα και από πατέρα σε γιο. Και οι συνταγές, οι πάμπολλές συνταγές που όλο πλήθαιναν, γινόταν ιστορία και χάριζαν αναμνήσεις στους θαμώνες. Αυτός εδώ ο καλοκαιρινός μήνας, λοιπόν, είναι αφιερωμένος σε αυτές τις συνταγές.
Φέτος το χειμώνα, ο Βασίλαινας ανέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν καταπληκτικό χώρο απέναντι από το Χίλτον και ακολουθεί τα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Όμως το ιστορικό στέκι στον Πειραιά, εξακολουθεί να λειτουργεί, μετονομαζόμενο σε «1920» που είναι και η χρονιά-ορόσημο, όταν πρωτάνοιξε δηλαδή. Για όσο διαρκεί ο Ιούλιος τα δύο εστιατόρια και οι chefs τους θα…κονταροχτυπηθούν σε μια μεγάλη μάχη της γεύσης: στο Μήνα Παράλληλης Γαστρονομίας.
Από τη μία, στο «1920» ο σεφ, Βασίλης Παπαδόπουλος με τη βοήθεια του ίδιου του Θανάση Βασίλαινα, θα ετοιμάζει όλες τις διαχρονικές συνταγές που αγαπήσαμε. Από την άλλη στο Βασίλαινας, ο σεφ Μάνος Γαρνέλης, θα μαγειρεύει τις ίδιες συνταγές, με μια πιο δημιουργική όμως ματιά. Ένα μενού με δύο εκτελέσεις, ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό, που θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και θα προσφέρεται σε μία ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Ποιος θα κερδίσει;
Το μενού της πρώτης εβδομάδας:
Βασίλαινας: Βρασίδα 13, Χίλτον, 210 7210501
1920: Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.