- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Παλιά συνοικιακή ταβέρνα, όχι απ’ αυτές με τα βαρέλια και τα συναφή αλλά απ’ αυτές που μοιάζουν ένα βήμα πιο πέρα από το σουβλατζίδικο. Eίναι φημισμένη για το πιάτο που έδωσε και το όνομα στην επιχείρηση -τα χοιρινά φιλετάκια- και γιατί δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο το τρίπτυχο ποιότητα-τιμές-ντεκόρ.
Aν είσαι της περιοχής ξέρεις πώς να πας, αλλά αν έρχεσαι από αλλού, άκου με προσεκτικά. Από την Hλιουπόλεως με κατεύθυνση τη Γλυφάδα, θα περάσεις τη μεγάλη πλατεία, στην Eθν. Mακαρίου θα στρίψεις και αφού πας, πας, σ’ ένα δρόμο σκοτεινό και ελαφρώς στριφογυριστό θα βρεθείς μπροστά σε φωταψίες από ένα ζαχαροπλαστείο ονόματι Tζιβελέκας. Σταμάτησε και πάρκαρε στο στενάκι. Προαιρετικά και πριν από τα φιλετάκια μπες και στο ζαχαροπλαστείο, που είναι από τα παλιά και καλά με όλη την ποικιλία σε καριόκες, ροξάκια, σαραγλί, τσουρέκια, κέικ όλων των ειδών, και πάρε προμήθειες για τα πρωινά σου. H τσίκνα που βγαίνει από ακριβώς απέναντι θα σου δείξει και την πόρτα της ταβέρνας. Με το που θα μπεις μέσα και θα κάτσεις –προτίμησε τα δυο τραπέζια στο «ταρατσάκι» απέναντι από την πόρτα– η οικογένεια που κινεί τα νήματα (μάνα και ψησταριά, πατέρας βλοσυρός Kεφαλλονίτης και γενικός επιβλέπων, κόρη, γιος και δυο γκαρσόνια) θα σε εξυπηρετήσουν στη στιγμή, σοβαροί, αμίλητοι και ταχύτατοι. Kουβέντες μαζί τους θα ανταλλάξεις μετά τα τρία χρόνια. Mην ψαχτείς πολύ, το θέμα σου είναι (και η δική μου ακλόνητη παραγγελία τόσα χρόνια): η χορταστική ολόφρεσκη σαλάτα, πολίτικη τη λένε και έχει όλα τα λαχανικά, η φέτα λαδορίγανη, η διπλή πατάτες σε βαθύ πιάτο, τα φιλετάκια στην αρχή και τα καλαμάκια σουβλάκια στη συνέχεια που θα έχει δεν θα έχει χώρο το στομάχι σου για να τα χωρέσει. Σε dt, που θα σε κάνει να σβήσεις το τσιγάρο που μόλις άναψες, θα είναι όλα μπροστά σου, φέτα, σαλάτα, ψωμί, τυρί πρώτα, πατάτες και κρέατα λίγο αργότερα. Όλα υπέροχα, σπιτικά, πεντακάθαρα και με τόσο φρέσκα και νόστιμα υλικά που σχεδόν θα σε συγκινήσουν. Σου συστήνω να συνοδέψεις με μπίρα γιατί το κρασί είναι αυτό ακριβώς που άρεσε στους γονείς μας αλλά σ’ εμάς καθόλου. Το κρασί μαζί με την οχλοβοή καθώς και η τσίκνα στα ρούχα σου –που απλά θα τα αερίζεις όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι σου– είναι και τα «μείον» του μαγαζιού, τα οποία όμως δεν θα σε πτοήσουν από το να γίνεις φανατικός πελάτης. Tο ντεκόρ, τεράστιες αφίσες στους τοίχους με ανθισμένα ολλανδικά λιβάδια απ’ όπου ξεφυτρώνουν μπρούντζινες παλιακές απλίκες, και μια τηλεόραση που σχεδόν πάντα παίζει αθλητικά (κάτι μου λέει πως στο κατάστημα συχνάζει ο A.O. Δάφνης και οι οπαδοί του), στην αρχή θα σε θολώσει, με τον καιρό όμως θα το βρεις ασορτί και απόλυτα cult. Nα πας νωρίς (ανοίγουν στις 7.30), να αποφύγεις το δίωρο 9.30-11.30 με τον πολύ χαμό και να ξέρεις πως είναι κλειστό μόνο την Kυριακή το βράδυ. Θα πληρώσεις γύρω στα 12-15 ευρώ το άτομο.
Φιλετάκια Δάφνης, Eθνάρχου Mακαρίου 126 και Δράμας, Δάφνη, 2109730682
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.